Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

H ΔΗΜΑΡ για τους συμβασιούχους του Μουσείου της Ακρόπολης


Ερώτηση του βουλευτή Τρικάλων Γιώργου Κυρίτση, για τους συμβασιούχους  του Μουσείου της Ακρόπολης που προσελήφθησαν με διαγωνισμό το 2011.

Η Ερώτηση  απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο βουλευτής  Τρικάλων ζητά να πληροφορηθεί τι προτίθεται να πράξει ως προς την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων που προσελήφθησαν μέσω του διαγωνισμού 3 ΣΟΧ/2011 στο Μουσείο της Ακρόπολης και με ποιον τρόπο προτίθεται να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του Μουσείου;

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ο Μίμης Πλέσσας και η Alexandra Gravas στην Γερμανία για τα Παιδικά Χωριά SOS

Η Λουκίλα Καρέρ (αριστερά με τα μαύρα) σύζυγος του Μίμη Πλέσσα στη συναυλία

Μια μεγάλη συναυλία στην Παλιά Όπερα της Φρανκφούρτης

Μια μεγάλη συναυλία του Μίμη Πλέσσα δόθηκε στην Παλιά Όπερα της Φρανκφούρτης, μαζί με τον κορυφαίο γερμανό βαρύτονο και γνωστό παρουσιαστή της τηλεόρασης Gunther Emmerlich, την διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο Alexandra Gravas, τον Σπύρο Κλείσσα και την Fide Koksal, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου.

Η συναυλία είχε ένα σοβαρό φιλανθρωπικό σκοπό και γίνεται κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κοινότητας της Φρανκφούρτης και της Alexandra Gravas.
Ο κ. Αθανασίου πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Φρανκφούρτης με την Alexandra Gravas.
Στόχος, να μαζευτούν χρήματα για τα Ελληνικά Παιδικά Χωριά SOS. Και ο Μίμης Πλέσσας, πάντα ευαισθητοποιημένος σε θέματα παιδιών, δέχτηκε με χαρά την πρόσκληση.

Μίμης Πλέσσας - Alexandra Gravas.
Μεγάλα τραγούδια του αγαπημένου Έλληνα Συνθέτη, κόσμησαν την μοναδική αίθουσα της Alte Oper Frankfurt, ερμηνευμένα από τον Σπύρο Κλείσσα, την Fide Koksal και την Alexandra Gravas. «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Ποιος το ξέρει», «Δώσμου τ’ αθάνατο νερό», «Τι σου ‘κανα και πίνεις», τραγούδια από τον πολυαγαπημένο «Δρόμο» και τον Ελληνικό Κινηματογράφο, ενώ σαν έκπληξη της βραδιάς, ο Gunther Emmerlich και η Alexandra Gravas τραγούδησαν την «Άρια της Ευρυδίκης» σε δύο γλώσσες.
Τη συναυλία παρακολούθησαν  Έλληνες και Γερμανοί εκπρόσωποι της Πολιτικής και του Τύπου, Πρέσβεις, ο Πρόεδρος των Ελληνικών Χωριών SOS και απευθυνόταν και σε ελληνικό και σε γερμανικό κοινό.


Η πρωτοβουλία είχε την υποστήριξη του ΕΟΤ, της Aegean και πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Antonis Kyrou by XCOM AG

Enhanced by Zemanta

H Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης


Διάλεξη της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης:

Προσκεκλημένη Ομιλήτρια
Η Καθηγήτρια και Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης 
Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ (βυζαντινολόγος ιστορικός)

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης παρουσιάζει διάλεξη της Καθηγήτριας Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, με θέμα: Βυζάντιο και Νεοελληνική Ταυτότητα.

Η διάλεξη, που θα δοθεί στα ελληνικά, πραγματοποιείται την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012 στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Χορηγοί της εκδήλωσης: Aegean Airlines - Εκδόσεις Ίων

Περισσότερες πληροφορίες για την ΕΛΕΙΕ και την Διάλεξη: www.eleie.gr.

Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

«ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΥ ΣΑΛΙΒΑΝ» του Ουίλλιαμ Γκίμπσον

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA: ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
Προγραμματισμένη  πρεμιέρα: Σάββατο 8 Δεκεμβρίου


Ο Γιάννης Διαμαντόπουλος σκηνοθετεί την παράσταση, «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» από τις αρχές Δεκεμβρίου στο θέατρο «Μπροντγουαίη», με την Αγγελική Δαλιάνη στο ρόλο της Άννυ Σάλιβαν.

Λίγα λόγια για το έργο:
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα σε όλο τον κόσμο, καθώς εμπνέεται από μια αληθινή όσο και συγκλονιστική ιστορία που συνέβη στον αμερικανικό νότο στα τέλη του 19ου 
αιώνα. Ηρωίδες του είναι δύο γυναίκες -πρότυπα θέλησης και πίστης- η Έλεν Κέλλερ και η δασκάλα της, Άννυ Σάλιβαν. 
Σε βρεφική ηλικία, η 
Έλεν Κέλλερ έχασε όραση, ακοή και φωνή και μέχρι τα έξι χρόνια ήταν ένα αγρίμι, το οποίο ζούσε μέσα στη σιωπή και το σκοτάδι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους κάλεσαν την Άννυ Σάλιβαν, μια εικοσάχρονη δασκάλα, που ήταν άτομο με αναπηρία και η ίδια αφού είχε μειωμένη όραση, για να τη  βοηθήσει. Με την επιμονή της και κυρίως με την αγάπη της κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή σ' ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνιες πνευματικές αρετές. Η μικρή Έλεν ξεπέρασε όλα της τα προβλήματα και με την υπομονετική καθοδήγηση της δασκάλας της κατάφερε να μιλήσει με τη νοηματική γλώσσα, να γράφει και να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ. Σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφών, διδάσκοντας καινούργια παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την οδυνηρή της εμπειρία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση - Απόδοση: Θωμάς Σίδερης, Γιάννης Διαμαντόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος
Σκηνικά - Κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Μαρτίν Κριθαρά
Κίνηση: Σίμων Πάτροκλος
Φωτισμοί: Δημήτρης Τσιούμας
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Ψαλτίδου
Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Βήχου
Παίζουν: Αγγελική Δαλιάνη (Άννυ Σάλιβαν), Ισίδωρος Σταμούλης (λοχαγός Κέλλερ), Φαίη Βολόρου (Κέϊτ Κέλλερ), Τάσος Πολυχρονόπουλος (γιατρός), Θανάσης Χαμπέρης (Τζέϊμς Κέλλερ), Κλαίρη Μπάμπαλη (υπηρέτρια)
Στο ρόλο της  Έλεν Κέλλερ εναλλάξ οι μικρές: Μαρία Ρισκάκη, Κωνσταντίνα Αγαπάκη, Αγγελίνα Μάρκου

Τετάρτη 19:00
Σάββατο 18:30
Κυριακή 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
18, 15 φοιτητικό και για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Δωρεάν είσοδος σε ανέργους με την επίδειξη κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ.  Διάρκεια: 120' με διάλειμμα.


ΘΕΑΤΡΟ ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ

(Αγ. Μελετίου 61, Αθήνα,  τηλ. 
210 8650250, 210 8620231)

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

«Πρωταγωνιστές»:Μια «ατέλειωτη συζήτηση» με την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ


Μια «ατέλειωτη συζήτηση»  με την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ θα παρουσιάσουν οι «Πρωταγωνιστές» την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012, στις 23.30, στο MEGA.
Η σπουδαία Ελληνίδα μιλάει για όλα  αυτά που έχει ζήσει. Την κατοχή, τον Μάη του '68, τις εξεγέρσεις στα γαλλικά προάστια, την Σορβόννη και βεβαίως τις συναντήσεις της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Φρανσουά Μιτεράν, τον Ζακ Σιράκ, τον Χέλμουτ Κολ.
Η εκπομπή ξεκίνησε από τον Βύρωνα -τη γειτονιά που μεγάλωσε- και κλείνει στο διαμέρισμά της, στους Κήπους του Λουξεμβούργου στο Παρίσι, εκεί που ζει πια η 86χρονη «μετανάστρια».
Μεταξύ άλλων, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ λέει:
«Πριν ας πούμε 10 χρόνια, δε θα βρίσκατε ούτε έναν Γάλλο να πει κάτι εναντίον της Ελλάδας. Τώρα θα βρεις πολλούς».
«Οι διανοούμενοι της Ευρώπης δε θα μας συγχωρέσουν ποτέ, που εξαιτίας μας έγιναν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι  αντιευρωπαϊστές».
«Λέμε ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έρχονται στην Σορβόννη για να μάθουν κάτι, πλην των Ελλήνων που έρχονται για να μάθουν όλα σε όλους».
«Ο Μάης του '68 έγινε  από τα πλουσιόπαιδα. Γιατί είχανε τα πάντα και δεν είχανε την  ευτυχία. Διδάσκεται η ευτυχία; Λέω  ναι. Όπως διδάσκεται και η αρετή».
«Η Ευρώπη είναι μια κοινή βιβλιοθήκη. Σε όποιον Ευρωπαίο κι αν πας, θα βρεις πάνω κάτω τα ίδια βιβλία. Θέλω να πω, θα βρεις τους Αισχύλους, τους Σοφοκλήδες, θα βρεις Σαίξπηρ, θα βρεις Γκαίτε, αυτά θα βρεις».

 «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012, στις 23.30 στο MEGA.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

''Η Αποκάλυψη του Ιωάννη'', του Νίκου Παπακώστα, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

Υπό την αιγίδα του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ η "Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα", γίνεται ένα πανανθρώπινο έργο που κινείται ανάμεσα στην προφητεία και το όραμα, την αγωνία και την υπέρβαση. Με την ποιητική απόδοση και τη μουσική του Νίκου Παπακώστα, αλλά και την συμμετοχή σημαντικών ηθοποιών του πρωτοποριακού Θεάτρου αποκτά μία νέα, διαφορετική μορφή. Μια μινιμαλιστική μορφή διαδραστικής τραγωδίας, όπου κυριαρχεί ο θείος λόγος, η παρουσία του χορού (λαού), η εικόνα μέσω video art και street art , ο ήχος και το φως.

Χωρίς να αλλοιώνεται το περιεχόμενό του ή να επιβάλλονται αυθαίρετες ερμηνείες έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο θρησκευόμενο και μη ελληνικό κοινό, αλλά και το παγκόσμιο, αναδεικνύοντας όλη την μοναδικότητά του. Όλη την ξεχωριστή του δύναμη, τους πολλαπλούς συμβολισμούς του και το θείο μεγαλείο, όπως αποκαλύπτεται από τα οράματα και το λόγο του Ιωάννη του Θεολόγου. Ο Νίκος Παπακώστας επεδίωξε να κάνει πιο κατανοητό στον αναγνώστη και τον ακροατή ένα εξαιρετικά δύσκολο και μερικές φορές στριφνό και δυσνόητο κείμενο και αυτός ήταν ο λόγος που επέλεξε στη μετάφραση και την ποιητική του απόδοση μια απλή, κατανοητή και χωρίς ακρότητες γλώσσα. Χαρακτηριστικές αναφορές του ημερήσιου και περιοδικού τύπου σημειώνουν: «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, στην καινούργια έμμετρη απόδοση δια χειρός Νίκου Παπακώστα αποτελεί μία ευφάνταστη και συνάμα ακριβή ποιητική ματιά του σπάνιου και αρχετυπικού αυτού έργου».

Η παράστασή, διαδραστική, συνοδευόμενη από βίντεο που προβάλλονται εικαστικές απεικονίσεις της Αποκάλυψης την χρονική περίοδο από το 950 έως και το 1870 καθώς και street art εικαστικές παρεμβάσεις (προϊόν επίπονης έρευνας και δουλειάς δύο και πλέον ετών) και ακολουθούμενη από την εμπλουτισμένη με παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα και μοτίβα μουσική, αναδεικνύει την εντυπωσιακή, πυκνή και πλήρη μάχη των δυνάμεων του πρωτότυπου έργου. Το Σκοτάδι απέναντι στο Φως, οι Δαίμονες απέναντι στους Αγγέλους, ο ανθρώπινος Φόβος απέναντι στη αρχέγονη Γνώση. Εδώ συναντώνται, τόσο εικαστικά όσο και ερμηνευτικά, τα στοιχεία της φύσης με τα συμβολικά στοιχειά της Αποκάλυψης. Κύρια στοιχεία μας η μουσική, η εικόνα κι ο λόγος. Ο ήχος με τη σιωπή του και το φως με τη σκιά του." Στην παράσταση σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, η σκηνογραφική δημιουργία του Μιχάλη Αθανασιάδη, οι εικαστικές παρεμβάσεις του Stam Bside, οι φωτισμοί του Tάκη Ποδαρόπουλου, και τα ηχητικά εφέ από φυσικές, κατά κύριο λόγο, ηχογραφήσεις του Panas, που διαμορφώνουν ένα σύγχρονο και εντυπωσιακό σκηνικό περιβάλλον.

Η παράσταση γίνεται για τις ανάγκες του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και όλοι οι συντελεστές συμμετέχουν εθελοντικά.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Σάββατο 24 Νοεμβρίου και ώρα 21.00


ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Πρωταγωνιστούν κατά σειρά εμφανίσεως:

Νίκος Μαραγκόπουλος ΑΦΗΓΗΤΗΣ
Δανάη Παπουτσή ΠΝΕΥΜΑ
Περικλής Κασσανδρινός ΑΓΓΕΛΟΣ
Δημήτρης Τσολάκης ΣΚΙΑ ΘΕΟΥ

Ομάδα χορού:

Μάρω Αγρίτη
Ράνια Αηδώνη
Θέμης Αμοιρίδης
Άννα Βασιλείου
Θέμης Μητρόπουλος

Ποιητική απόδοση, Σκηνοθεσία και Μουσική: Νίκος Παπακώστας
Σκηνογραφία: Μιχάλης Αθανασιάδης
Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννης Παπαϊωάννου
Εικαστική δημιουργία: Stam Bside,
Φωτισμοί: Tάκης Ποδαρόπουλος,
Ηχητικά εφέ βίντεο: Panas

«Η ΠΟΡΝΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ» του Αντώνη Τσιπιανίτη


Η επιτυχημένη περσινή παράσταση, «Η πόρνη από πάνω» με την Κατερίνα Διδασκάλου, σε κείμενο Αντώνη Τσιπιανίτη, η οποία σαγήνεψε κοινό και κριτικούς, επαναλαμβάνεται στο θέατρο «Σφενδόνη».

Λίγα λόγια για το έργο:

Δυο γυναίκες, δυο διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα παράλληλοι κόσμοι. Η Ερατώ, στο από κάτω διαμέρισμα, είναι μια παντρεμένη γυναίκα. Η πόρνη, στο από πάνω, έχει κάνει το σπίτι της μαγαζί. Τα βράδια η Ερατώ ακούει τους ήχους να πλημμυρίζουν το σιωπηλό της υπνοδωμάτιο. Ζει με τη χαρά των άλλων. Ώσπου μια νύχτα ακούει κάτι, που της αλλάζει τη ζωή...

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης

Καλλιτεχνική επιμέλεια σκηνικού: Μηνάς Μηνατσής

Κοστούμια: Δημήτρης Ανδριανός
Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Ρουμπής, Ιωάννης –Ιόλαος Μανιάτης
Φωτισμός : Ελένη Αναγνωστοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Ρουμπής

Την Ερατώ ερμηνεύει η Κατερίνα Διδασκάλου


Τετάρτη – Πέμπτη 19:00
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 18:30 (λαϊκή), 21:15
Κυριακή 19:00



ΠΡΟΣΟΧΗ: Από  26 Νοεμβρίου  η παράσταση θα παρουσιάζεται Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00



ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

15, 10 φοιτητικό, λαϊκή, 5 για ανέργους με την επίδειξη κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ Διάρκεια: 70’ χωρίς διαλειμμα

ΘΕΑΤΡΟ ΣΦΕΝΔΟΝΗ
(Μακρή 4, δίπλα στη στάση Μετρό Ακρόπολη, τηλέφωνο: 210 9246692)

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΟΛΑ τα θεατρικά Βραβεία

BΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ. Από αριστερά : Κώστας Ασπιώτης, Μαρία Πρωτόπαππα( Χαίρε Νύμφη) Κωνσταντίνα Μιχαήλ ( Σεβάς Χανούμ) Μπέττυ Αρβανίτη ( Φόνισσα ), Ιωάννης Καλλίγερος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes Benz Hellas.
Στην κατάμεστη από  ανθρώπους του θεάτρου και  θεατρόφιλους αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 13 Νοεμβρίου  η απονομή των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2012, ενός θεσμού που το περιοδικό «αθηνόραμα» έχει καθιερώσει εδώ και 14 χρόνια και βασίζεται στην κρίση των αναγνωστών του.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ.Παύλος Χαικάλης ( Να ζει κανείς ή να μη ζει), Πέτρος Φιλιππίδης ( Απατεώνες και Τζέντλεμεν), Αντώνης Αντωνίου( Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη).
Η συγκυρία «Τρίτη και 13» παραλίγο να τινάξει τη φετινή τελετή στον αέρα : Λίγο πριν την έναρξη έχουν εξαφανιστεί  - για διαφορετικούς λόγους ο καθένας - όλοι οι συντελεστές της εκδήλωσης. Έτσι επιστρατεύτηκε η μοναδική «επιζήσασα», μια ηθοποιός που κανονικά είχε έναν δευτερεύοντα ρόλο για να σώσει την κατάσταση. Αυτή ήταν η αφορμή για να ξεδιπλωθεί το κόνσεπτ της βραδιάς που έφερε στη σκηνή κάποιους από τους σημαντικότερους ανθρώπους του θεάτρου μας (όπως ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και η Κάτια Δανδουλάκη) για να παραδώσουν τα βραβεία στους νικητές αλλά και ταυτόχρονα χάρισε στιγμές γέλιου, θεατρικής σάτιρας αλλά και ζωντανής μουσικής μιας και ο Θάνος Μικρούτσικος ερμήνευσε ένα τραγούδι του, όπως και οι «Zand the Band» με την Εβελίνα Παπούλια. Σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας σε κείμενα του διευθυντή σύνταξης του «α» Θύμιου Νικολόπουλου, ενώ τον βασικό ρόλο στο «θεατρικό» μέρος έπαιξε η Λένα Παπαληγούρα με «ανατρεπτικό» συμπαραστάτη το Κωνσταντίνο Ασπιώτη οι οποίοι κατέφθασαν στη σκηνή με ένα ολοκαίνουριο Mercedes A- Class.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ. O Γιώργος Μιχαλακόπουλος ανάμεσα στους βραβευμένους σκηνοθέτες Διαγόρα Χρονόπουλο (Ο δρόμος περνά από μέσα), Γοάννη Κακλέα (Η αυλή των θαυμάτων) και Στάθη Λιβαθινό ( Φόνισσα).
Από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι και  τον Μάιο του 2012, οι αναγνώστες του  «αθηνοράματος» είδαν και βαθμολόγησαν, μέσα από τις ειδικές φόρμες της Θεατρομανίας που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα στο περιοδικό, τις παραστάσεις της σεζόν και ανέδειξαν τις τρεις καλύτερες εξ αυτών, τους καλύτερους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, συνθέτες και φωτιστές, όπως και τον συγγραφέα του καλύτερου νεοελληνικού έργου της χρονιάς.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ. H Λένα Παπαληγούρα και ο Κώστας Ασπιώτης που παρουσίασαν τα βραβεία, η Άννη Ηλιοπούλου εκδότρια του Αθηνοράματος και οι βραβευμένοι Έφη Θεοδώρου( ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Η αυλή των θαυματων), Βασίλης Πουλατζάς (ΘΑΤΡΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, Φόνισσα) και η Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου ( ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ, Απατεώνες και Τζέντλεμεν)
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί άνθρωποι του θεάτρου  και των τεχνών γενικότερα. Ανάμεσά τους η Ξένια Καλογεροπούλου, η Κάτια Δανδουλάκη, η Λήδα Πρωτοψάλτη, η Μπέττυ Αρβανίτη, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, o Κώστας Μουρσελάς, ο Γιάννης Βόγλης, ο Θανάσης Παπαγεωργίου,  ο Δάνης Κατρανίδης, ο Γιώργος Κοτανίδης, , ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Αντώνης Αντωνίου, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Παύλος Χαικάλης, η Λήδα Πρωτοψάλτη, η Τατιάνα Λύγαρη,, ο Γεράσιμος Γεννατάς, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μϊμης Πλέσσας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος με την Ρέινα Μουζενίδου, η Πέμυ Ζούνη,  η Εφη Θεοδώρου, ο Μάριος Ποντίκας, ο Θανάσης Βαλτινός, ο Βασίλης Δημητρίου, η Ναταλία Δραγούμη, ο Χρήστος Χωμενίδης, η Μαρία Πρωτόππαπα, η Κωνσταντίνα Μιχαήλ και πολλοί άλλοι

Τα βραβεία (φιλοτεχνημένα από  τη Μαρία Ζιάκα) απένειμαν φέτος  οι ηθοποιοί Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κάτια Δανδουλάκη, Εβελίνα Παπούλια, Γεράσιμος Γεννατάς, Πέτρος Λαγούτης, Λένα Παπαλήγούρα και Κωνσταντίνος Ασπιώτης, ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes – Benz Hellas κος Ιωάννης Καλλίγερος και η εκδότρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου.

Χορηγός της τελετής ήταν η  Mercedes – Benz Hellas
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
1o Βραβείο «ΦΟΝΙΣΣΑ» (Βασίλης Πουλαντζάς)
2ο Βραβείο «Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩ» (Έφη Θεοδώρου)
3ο Βραβείο «ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΖΕΝΤΛΕΜΕΝ» (Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου)
 
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
1o Βραβείο ΣΤΑΘΗΣ ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ - «ΦΟΝΙΣΣΑ»
2ο Βραβείο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ - «Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ»
3ο Βραβείο ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ - «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ»
 
ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
1o Βραβείο ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ - «ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΡΔΟΠΑΤΗ»
2ο Βραβείο ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ - «ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΖΕΝΤΛΕΜΕΝ»
3ο Βραβείο ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ - «ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗ ΖΕΙ»
 
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
1o Βραβείο ΜΠΕΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ - «ΦΟΝΙΣΣΑ»
2ο Βραβείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛ - «ΣΕΒΑΣ ΧΑΝΟΥΜ»
3ο Βραβείο ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΠΑΠΑ - «ΧΑΙΡΕ ΝΥΜΦΗ»

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
1o Βραβείο ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ - «ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΡΔΟΠΑΤΗ»
 
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ
1o Βραβείο ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΥΛΙΑΣ - «ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΖΕΝΤΛΕΜΕΝ»
2ο Βραβείο ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ - «Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ»
3ο Βραβείο ΕΒΕΛΥΝ ΣΙΟΥΠΗ- «ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗ ΖΕΙ»

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ
1o Βραβείο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ - «ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΖΕΝΤΛΕΜΕΝ»
2ο Βραβείο ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ - «Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ»
3ο Βραβείο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΓΚΛΙΔΗΣ - «ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗ ΖΕΙ»
 
ΣΥΝΘΕΤΕΣ
1o Βραβείο ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ- «ΦΑΥΣΤΑ»
2ο Βραβείο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ - «ΠΗΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ»
3ο Βραβείο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΑΜΗΣ - «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ»
  • ΦΩΤΙΣΤΕΣ

1o Βραβείο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - «ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΖΕΝΤΛΕΜΕΝ»
2ο Βραβείο ΣΑΚΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ - «Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ»
3ο Βραβείο ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ - «ΦΟΝΙΣΣΑ»
Enhanced by Zemanta

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΚΘΒΕ: Ακροάσεις για ηθοποιούς και χορευτές

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα χρειαστεί επαγγελματίες ηθοποιούς έως 38 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να χορεύουν και να τραγουδούν πολύ καλά, για τη χειμερινή του παραγωγή "Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας". 

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 στις 10.00 π.μ, στην Σχολή Χορού Φώτης Μεταξόπουλος (Λεωφόρος Πεντέλης 77-79 Χαλάνδρι, Εμπορικό Κέντρο Ερμείον, 2ος όροφος).

Επίσης, το ΚΘΒΕ ζητάει επαγγελματίες χορευτές, άνδρες και γυναίκες, για την ίδια παραγωγή.

Η ακρόαση για χορευτές θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, στις 10.00 π.μ, στην Σχολή Χορού Φώτης Μεταξόπουλος.

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Στη "Μάντρα του ΑΤΤΙΚ"


Στην πολύπαθη Αθήνα του σήμερα, στο κομψό, άνετο και φιλόξενο φουαγιέ του θεάτρου «ΘΥΜΕΛΗ-ΕΛΛΗΣ ΒΟΖΙΚΙΑΔΟΥ», μόλις λίγα μέτρα από την ιστορική «ΜΑΝΤΡΑ» του Αττίκ η οποία βρισκόταν επί της οδού Μηθύμνης στην Πλατεία Αμερικής, ογδόντα ένα χρόνια μετά αναβιώνει η πιο ρομαντική εποχή. 

Αθάνατες μελωδίες του πιο διαχρονικού συνθέτη του 20ου αιώνα, του Αττίκ, κατά κόσμον Κλέωνα Τριανταφυλλίδη, επαναφέρουν στην ψυχή μας χρώματα, αρώματα και συναισθήματα της προπολεμικής και μεταπολεμικής Αθήνας επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά την ανεξίτηλη αξία τους. 

Έτσι απλά, από καρδιάς, χωρίς διάθεση εντυπωσιασμού αλλά με πραγματική αγάπη και σεβασμό στο μεγάλο έλληνα συνθέτη και τραγουδοποιό, με την απλότητα, τη σεμνότητα και την αλήθεια που χαρακτήριζε και τον ίδιο, η γνωστή ερμηνεύτρια Λόρνα και οι συνεργάτες της μας θυμίζουν τα γνωστότερα τραγούδια του. 

Στο ρόλο του Αττίκ ο Μάνος Καρδαράς. Στο πιάνο συνοδεύει ο Νικόλας Μπράβος. Βιώνοντας σήμερα την πιο δύσκολη μεταπολεμική εποχή είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η επιστροφή σε διαχρονικές αξίες που έκαναν τη χώρα μας ν’ αντέξει τις πιο αντίξοες συγκυρίες. Ανάγκη να μαζευτούμε κάπου ατμοσφαιρικά παρέα, να θυμηθούμε, να νοσταλγήσουμε, να ονειρευτούμε, να τραγουδήσουμε όλοι μαζί πίνοντας ένα ποτήρι κρασί….
Διάρκεια: 120’

Παραστάσεις: Από Δευτέρα 12-11 και κάθε Δευτέρα στις 20.00΄ καθώς και σε καθημερινές έκτακτες προγραμματισμένες απογευματινές παραστάσεις.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ (με ποτό).
Ειδική τιμή για group, συλλόγους, λέσχες φιλίας, εταιρείες κ.α. άνω των 20 ατόμων, 10 ευρώ το άτομο (με κρασί ή αναψυκτικό και συνοδευτικά σνακ). (Για group τουλάχιστον 50 ατόμων συμπεριλαμβάνεται μεταφορά με πούλμαν εντελώς δωρεάν).

Παρκινγκ: Πλησίον θεάτρου (ειδική τιμή 5 ευρώ μόνο για τους πελάτες μας με την επίδειξη του εισιτηρίου).

Το θέατρο «ΘΥΜΕΛΗ» από το 2008 λειτουργεί πλήρως ανακαινισμένομε σύγχρονα συστήματα εξαερισμού  κλιματισμούήχου και εικόνας.
     Τηλέφωνο  μεμονωμένων κρατήσεων και ομαδικών επισκέψεων: 210-8657677.

  ΘΕΑΤΡΟ  «ΘΥΜΕΛΗ»                                          www.thymelitheater.com
            ΕΛΛΗΣ  ΒΟΖΙΚΙΑΔΟΥ                                  e-mail: thymelitheater@gmail.com
   Μοσχονησίων 32, Πλ. Αμερικής
           Τηλ./φαξ: 210-8657677

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

«ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΠΟΛΥ» μια δραματική κωμωδία του Νίκου Ποριώτη

Είναι άντρας... χωρίς έρωτα, είναι συγγραφέας... χωρίς έμπνευση, είναι ηθοποιός... χωρίς ρόλο,
είναι αλκοολικός... χωρίς ποτό.

Όταν μία άγνωστη του χτυπήσει την πόρτα, θα πρωταγωνιστήσει στην πιο κωμική παράσταση της ζωής του.  Αυτή η απρόσμενη επίσκεψη αλλάζει τα δεδομένα, σε ένα έργο που δε γράφτηκε ποτέ!
Όταν η τραγωδία της μοναξιάς, της εξάρτησης και της επαγγελματικής αποτυχίας ισοπεδώνεται από την απόλυτη βλακεία, τότε η τραγωδία της ζωής μετατρέπεται σε επικίνδυνη κωμωδία.
Άλλωστε το πιο ενδιαφέρον έργο είναι η ζωή… απρόβλεπτη, με συνεχείς ανατροπές και τέλος που δε γνωρίζουμε ποτέ… Τελικά… "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΠΙΝΟΗΤΙΚΟ ΗΛΙΘΙΟ"(Scott Adams αμερικανός συγγραφέας κόμικς)

Πρεμιέρα: Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
ΦΡΥΝΙΧΟΥ 10- ΠΛΑΚΑ
τηλέφωνο κρατήσεων θεάτρου: 2103231591
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη 21.15
Τιμές Εισιτηρίων:  15 €  &  10 €€ για πολυτέκνους, ανέργους και συνταξιούχους 
Διάρκεια  παράστασης : 90’


Πρωταγωνιστούν: Κατερίνα Μπιλάλη, Νίκος Ποριώτης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιώργος Νινιός
ΣΚΗΝΙΚΑ: Ηλένια Δουλαδίρη
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ευγενία Ζήνδρου
ΜΟΥΣΙΚΗ & ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Γιώργος Νινιός
ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

MASTER CLASS ΘΕΑΤΡΟΥ από τον ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΝΩΛΙΚΑΚΗ

Τον Ιανουάριο του 2013 η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά στους χώρους της εντατικό σεμινάριο θεάτρου με θέμα την «Ανάλυση του Κειμένου» και πώς αυτή εφαρμόζεται στη θεατρική εκπαίδευση και πρακτική. Στο σεμινάριο, που απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρικούς συγγραφείς, σεναριογράφους, μεταφραστές και θεατρολόγους, θα διδάξει ο Ανδρέας Μανωλικάκης.

Η «Ανάλυση του Κειμένου» βοηθά τον πρακτικό και θεωρητικό του θεάτρου να ανακαλύψει, ανάμεσα και κάτω από τις λέξεις του έργου, τις πληροφορίες εκείνες που θα τον οδηγήσουν να κάνει τις πιο καίριες επιλογές. Η δουλειά επικεντρώνεται στην κατανόηση και ανάπτυξη όλων των στοιχείων της ιστορίας και των χαρακτήρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην πραγματικότητα της κάθε στιγμής του έργου. Η διαδικασία αυτή διεγείρει τη φαντασία, την ευαισθησία, τη λογική και το προσωπικό υλικό του καλλιτέχνη.

Η διδασκαλία του Ανδρέα Μανωλικάκη στο σεμινάριο θα βασιστεί στο Σύστημα Stanislavski και τη Μέθοδο του Actors Studio. Στο σεμινάριο θα αναλυθούν αποσπάσματα από κλασικά και σύγχρονα θεατρικά κείμενα. Επίσης θα γίνει μια αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξη του Συστήματος Stanislavski από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης ενώ ο εισηγητής θα αναλύσει νέα θεατρικά κείμενα.

Ο Ανδρέας Μανωλικάκης είναι Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School (Master of Fine Arts) στο Πανεπιστήμιο Pace της Νέας Υόρκης, όπου διδάσκει υποκριτική και σκηνοθεσία. Είναι επίσης δια βίου μέλος του Actors Studio καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Έχει διδάξει σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας και ανάλυσης κειμένου σε Νέα Υόρκη, Αθήνα, Βερολίνο και Παρίσι. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το βιβλίο Βαχτάνγκοφ, Μαθήματα Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής του Νικολάι Γκόρτσακοφ, το οποίο εκδόθηκε στην Αθήνα, το 1997. Ως σκηνοθέτης αλλά και ηθοποιός εργάστηκε στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη (στο Broadway, στο Actors Studio, στο Εθνικό Θέατρο του Ανατολικού Παρισιού και αλλού).

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση συμμετοχής που θα βρουν στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης www.hau.gr/culture

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Τόπος διεξαγωγής: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Διάρκεια σεμιναρίου / Ώρες: 7-10 Ιανουαρίου 2013, 10:30 – 15:30 (σύνολο: 20 ώρες)

Πληροφορίες : 210 3680071, 210 2380052 (Γιώργος Μπανιώκος) www.hau.gr/culture










LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...