Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

O Mέγας Αλέξανδρος κατακτά το «βασίλειο» του Λούβρου!


ΟΜέγας Αλέξανδρος κατακτά το Λούβρο. Το διάσημο μουσείο του Παρισιού θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο του 2011 μεγάλη περιοδική έκθεση με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», την οποία οργανώνει μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα θα στείλει 668 αρχαιότητες για τις ανάγκες της έκθεσης, οι οποίες θα εκτεθούν μαζί με αντικείμενα που σχετίζονται με τη Μακεδονία και έχει στην κατοχή του το Λούβρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την έκθεση για πρώτη φορά θα ενοποιηθούν αρχαιότητες που ανασκάφηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις το 1917, από τις οποίες ένα σύνολο έμεινε στη Θεσσαλονίκη και άλλα πήγαν στο Λούβρο.

Πράσινο φως
Ειδικότερα, η έκθεση θα παρουσιαστεί στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Λούβρου από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε ήδη το πράσινο φως για το ταξίδι των ελληνικών αρχαιοτήτων. Για πρώτη φορά στο Λούβρο και σε οποιοδήποτε γαλλικό μουσείο παρουσιάζεται μια τόσο μεγάλη έκθεση για τη Μακεδονία, η οποία εκτείνεται χρονολογικά από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα. Σε ανταπόδοση της οργάνωσης, για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Λούβρο θα δανείσει έργα του για άλλη έκθεση που θα παρουσιαστεί στα πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση για τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο διαρθρώνεται σε εννέα ενότητες, με την τελευταία να είναι αφιερωμένη στο μεγάλο Ελληνα στρατηλάτη. Στη συγκεκριμένη ενότητα, με τίτλο «Ο μύθος του Αλέξανδρου», θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων το άγαλμα του Αλεξάνδρου από την Πέλλα και τα τρία χρυσά μετάλλια του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου που βρίσκονται στο «Cabinet des Medailles» του Παρισιού.
Οι υπόλοιπες θεματικές ενότητες της έκθεσης έχουν τίτλο «Ανακάλυψη της αρχαίας Μακεδονίας», «Από την αχλύ της Ιστορίας στη διαμόρφωση του βασιλείου: η Μακεδονία από την εποχή του Χαλκού έως και τον 6ο αιώνα π.Χ.», «Η εξάπλωση του μακεδονικού βασιλείου: από τον Αλέξανδρο Α’ έως τον Μέγα Αλέξανδρο (5ος-4ος αιώνας π.Χ.)», «Η Μακεδονία μετά τον Αλέξανδρο: η ακμή της ελληνιστικής εποχής (3ος-2ος αιώνας π.Χ.)», «Η μακεδονική κοινωνία: όψεις της καθημερινότητας», «Οι τέχνες στην κλασική και ελληνιστική Μακεδονία», «Θρησκεία, τελετουργία και ταφικές πρακτικές», «Η ρωμαϊκή κυριαρχία στη Μακεδονία» και «Ο Μύθος του Αλέξανδρου».
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης θα δανείσει 200 έργα, ενώ συμμετέχουν και οι εφορείες προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων της Μακεδονίας: η Εφορεία Πέλλας-Ημαθίας θα στείλει 245 έργα και ένα αντίγραφο ψηφιδωτού, η Εφορεία Θεσσαλονίκης 57 έργα, η Εφορεία Πιερίας 134, η Σερρών 2, οι Καβάλας και Δράμας 4, οι Κοζάνης και Γρεβενών 23, οι Φλώρινας και Καστοριάς 3.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα έργα που έχει στην κατοχή του το Λούβρο και θα συμπεριληφθούν στην έκθεση είναι και οι γνωστές «Μαγεμένες», τα οκτώ γλυπτά της Στοάς των Ειδώλων της αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...