Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Goodbye Lenin στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η κωμωδία Goodbye Lenin καταπιάνεται με την Ανατολική Γερμανία στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, καθώς και στους πρώτους μήνες της επανένωσής της με τη Δυτική Γερμανία – μετά την πτώση του Τείχους της ντροπής.

Χάρη στις έξυπνες επινοήσεις του Αλεξάντερ η μητέρα του (μια φανατική κομμουνίστρια που βρίσκεται σε κώμα χωρίς να έχει αντιληφθεί την πτώση του τείχους του Βερολίνου) εξακολουθεί να πιστεύει πως ζει στο παλιό κομμουνιστικό καθεστώς – σε μια απολαυστική κωμωδία.

Το έργο –διασκευασμένο για το θέατρο– παρουσιάζει την ιστορία της Κριστιάνε Κέρνερ (μιας φανατικής κομμουνίστριας της Ανατολικής Γερμανίας) που λίγους μήνες πριν από την πτώση του τείχους πέφτει σε κώμα, όταν βλέπει το γιο της Αλεξάντερ να παίρνει μέρος σε διαδήλωση για την κατάργηση του τείχους.

Όταν ύστερα από οκτώ μήνες ξυπνάει, βρισκόμαστε πλέον μετά την πτώση του Βερολίνου και την επανένωση των δύο Γερμανιών. Εξαιτίας όμως της επικίνδυνης κατάστασης της υγείας της ο Αλεξάντερ και η κόρη της Αριάνε αποφεύγουν να της αποκαλύψουν την αλήθεια βρίσκοντας διάφορους τρόπους για να την πείσουν πως η κατάσταση είναι όπως πριν και πως τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Στο κρεβάτι της, όπου είναι καθηλωμένη γύρω από τα παλιά άχαρα έπιπλα που τα παιδιά της πιο πριν είχαν πετάξει, η Κριστιάνε εξακολουθεί να τρώει φαγητά σε κουτιά με παλιές ετικέτες βλέποντας από βίντεο κινηματογραφημένες ειδήσεις του πρώην καθεστώτος, που της παρουσιάζονται ως πρόσφατες ειδήσεις. Ο Αλεξάντερ δημιουργεί σταδιακά ένα μικρό «κομμουνιστικό καθεστώς» στο διαμέρισμά τους για να μπορέσει να κρατήσει ζωντανή την ψευδαίσθηση.

Σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, με τους Γιάννη Αθανασόπουλο, Χαρά Δουφέκα, Μαρία Καβαλλάρη, Εύη Καραδήμα, Εύη Νταλούκα, Κώστα Πιπερίδη, Αλέξανδρο Τσελεπιδάκη.

Το έργο ανεβαίνει σε διπλές παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) την Κυριακή 8 και Δευτέρα 9 Ιουλίου στις 20:00 & 22:00 στην Αίθουσα: Black Box

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...