Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Σαν σήμερα, 15 Ιουνίου 1994, έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Χατζηδάκις

18 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το χαμό του σπουδαίου Έλληνα, Μάνου Χατζηδάκι...

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης έφυγε σε ηλικία 69 ετών αφήνοντας πίσω ένα σπουδαίο έργο και μια σφραγίδα στην ελληνική ιστορία.
Το «Βαλς των χαμένων ονείρων», «Η μελαγχολία της ευτυχίας», «Η οδός ονείρων» και τόσα άλλες μελωδίες του συνθέτη που ξεχώριζε όχι μόνο για το μουσικό του ταλέντο αλλά και για το ήθος του.
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη, γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκι, από τον Μύρθιο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και της Αλίκης Αρβανιτίδου. Σύμφωνα με τον ίδιο κληρονόμησε από τη μητέρα του «όλους τους γρίφους που από παιδί μ' απασχολούν και μέχρι σήμερα κάνω προσπάθειες να τους λύσω. Χωρίς τους γρίφους της δεν θα 'μουν ποιητής...». Η μουσική του εκπαίδευση ξεκινά σε ηλικία τεσσάρων ετών και περιλαμβάνει μαθήματα πιάνου από την αρμενικής καταγωγής πιανίστρια Αλτουνιάν. Παράλληλα, εξασκείται στο βιολί και το ακορντεόν.

Ο Χατζιδάκις εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα, με τη μητέρα του, το 1932 και έπειτα από το χωρισμό των γονέων του. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1938, ο πατέρας του πεθαίνει σε αεροπορικό δυστύχημα, γεγονός που σε συνδυασμό με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου επιφέρει μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες στην οικογένεια και αναγκάζει τον Χατζιδάκι να εργαστεί από αρκετά νεαρή ηλικία.
Συγχρόνως επεκτείνει τις μουσικές του γνώσεις παρακολουθώντας ανώτερα θεωρητικά μαθήματα με τον Μενέλαο Παλλάντιο, την περίοδο 1940 - 1943, ενώ ξεκινά και σπουδές Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες όμως δεν θα ολοκληρώσει. Την ίδια περίοδο συνδέεται με άλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Γκάτσος, οι ποιητές Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης,Άγγελος Σικελιανός και ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.
Κατά την τελευταία περίοδο της Κατοχής, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ με το ψευδώνυμο Πέτρος Γρανίτης. Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραφε και κείμενα, παιδικά ποιήματα και τραγούδια, που δημοσιεύονταν στο περιοδικό Νέα Γενιά και σε άλλα έντυπα της ΕΠΟΝ. Μετά την Απελευθέρωση, μάλιστα έγραψε και τον ύμνο "ΕΠΟΝ, ΕΠΟΝ, είσαι ο εχθρός των φασιστών, καμάρι του λαού ΕΠΟΝ".

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι που απεβίωσε στις 15 Ιουνίου 1994, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» με τίτλο «Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ (1972)' ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ», σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζέρβα, παραγωγής 2007.

Το ντοκιμαντέρ ανιχνεύει τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιούργησε ο Μάνος Χατζιδάκις το έργο «Ο Μεγάλος Ερωτικός» (1972), μέσα από τις μαρτυρίες του ίδιου και των ερμηνευτών. Σε βίντεο αρχείου, ο συνθέτης μιλάει για την ιδέα που στάθηκε αφορμή για τον «Μεγάλο Ερωτικό» στη διάρκεια της Δικτατορίας το 1972, για το περιεχόμενό του - βασίζεται σε ερωτική ποίηση διαφορετικών ιστορικών περιόδων - καθώς και για τη συνεργασία του με τη Φλέρυ Νταντωνάκη. Ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής τραγουδιών του «Μεγάλου Ερωτικού» και ο Ανδρέας Ροδουσάκης, εκτελεστής μουσικός του έργου, μιλούν για τη μουσική ιδιοφυία του Μάνου Χατζιδάκι, τη συνεργασία τους στο συγκεκριμένο έργο, την επίδραση που άσκησε στην πορεία τους, καθώς και για τη μουσική αξία του «Μεγάλου Ερωτικού», ενώ παράλληλα ανακαλούν στη μνήμη τους στιγμές από τις πρόβες και την ηχογράφηση του έργου. Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ προβάλλονται σπάνια ντοκουμέντα, με πλάνα από την ηχογράφηση του «Μεγάλου Ερωτικού» στα στούντιο παραγωγής της Columbia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...