Το Φεστιβάλ Αθηνών επιστρέφει το καλοκαίρι του 2014 με ένα πλούσιο πρόγραμμα , όπως παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014.
Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σηκώνει τη φετινή αυλαία , σταθερό στις αρχές που θέσαμε για πρώτη φορά σε αυτή την αίθουσα πριν από εννέα χρόνια: τέχνη ποιότητας για όλους, χωρίς δημαγωγικές ευκολίες, ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, εμπιστοσύνη στις προτάσεις των νέων, ανοιχτός διάλογος με την τέχνη των άλλων χωρών. Ταυτόχρονα, ως ζωντανός θεσμός, το Φεστιβάλ διατηρεί ουσιαστική σχέση με τα ζητήματα της κοινωνίας.
Έχοντας συμβάλει, όλα αυτά τα χρόνια, στην κάλυψη του χαμένου χρόνου σε σχέση με την επαφή μας με το ξένο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, κρίναμε σκόπιμο, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, να δώσουμε έμφαση στην τέχνη των Ελλήνων δημιουργών. Έτσι, σε πείσμα των καιρών, παρουσιάζουμε φέτος 27 εγχώριες παραγωγές, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου (εικοσιτρείς στην Αθήνα, τρεις στα Επιδαύρια και μία στη Μικρή Επίδαυρο), πολλές εκ των οποίων υπογράφονται από νέους, πρωτοεμφανιζόμενους στο Φεστιβάλ σκηνοθέτες.
Παράλληλα, έχουν προσκληθεί 5 ξένες παραστάσεις, χαρακτηριστικές των σημερινών αισθητικών τάσεων.
Στο Φεστιβάλ Επιδαύρου θελήσαμε να τιμήσουμε την επέτειο των 60 χρόνων από την ανεπίσημη έναρξη του θεσμού, καλώντας νέους ταλαντούχους σκηνοθέτες να αναμετρηθούν με το αρχαίο δράμα. Επίσης, φέτος επιχειρούμε ένα νέο άνοιγμα: Σε συνεργασία με το «Διάζωμα», η περσινή μας παράσταση Γυναίκα της Ζάκυθος, του εθνικού μας ποιητή, θα παρουσιαστεί στα «άδεια κοχύλια» των αρχαίων θεάτρων ανά τη χώρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το εγχείρημα θα έχει συνέχεια στο μέλλον.
Αναλυτικά
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΜΑΔΑ SFORARIS - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΒΡΙΑΝΟΣ
Αβελάρδος και Ελοΐζα
Στην παράσταση παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη και δεκατρείς ηθοποιοί από το Πολιτιστικό Κέντρο ΑΤΕ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.
[1 & 2 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Δ)]
ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΤΡΟ - ΒΙΚΟΣ ΝΑΧΜΙΑΣ
Το δώρο του αετού
[Κομμάτια από τον Προμηθέα δεσμώτη του Αισχύλου]
[3 & 4 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Η)]
ΟΜΑΔΑ BIJOUX DE KANT - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ
ΡΑΜΟΝΑ travel / η γη της καλοσύνης, της Γλυκερίας Μπασδέκη
Η ΡΑΜΟΝΑ travel είναι ακόμη ένα δημοτικό τραγούδι που υποδύεται μια παράσταση· ένα ακόμη Λεωφορείο ο Πόθος, με την Καρυοφιλλιά Καραμπέτη μια Ελληνίδα Μπλανς Ντυμπουά.
[5-8, 12 & 13, 18-21 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΑΠΟΘΗΚΗ)]
ΟΜΑΔΑ ΧΡΩΜΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΣ
Η τριλογία της πόλης, της Λούλας Αναγνωστάκη
Τα εμβληματικά μονόπρακτα της Λούλας Αναγνωστάκη, Διανυκτέρευση, Η Πόλη, Η Παρέλαση ανεβαίνουν σε ενιαία παράσταση. Οι ηθοποιοί Μάνος Βακούσης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Ανδρονίκη Χριστάκη και Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος καλούνται να αναδείξουν τη μοναξιά, την ενοχή, τα τραύματα, τις εθνικές και τις προσωπικές ήττες, τα αδιέξοδα, τις απόπειρες φυγής, την ανάγκη για επικοινωνία.
[10-13 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Α)]
ΛΥΚ ΜΠΟΝΤΥ – ΙΖΑΜΠΕΛ ΥΠΠΕΡ
Ψευδοεξομολογήσεις, του Πιερ ντε Μαριβώ
Η κορυφαία Ιζαμπέλ Υππέρ –μοντέρνα Araminte, που μεταβαίνει αριστοτεχνικά από το ένα συναίσθημα στο άλλο–, επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών, μετά την αλησμόνητη ερμηνεία της στο Κουαρτέτο του Χάινερ Μύλλερ, σε σκηνοθεσία Μπομπ Γουίλσον. Τον ρόλο του Dorante ερμηνεύει ο γνωστός και από τον κινηματογράφο Louis Garrel.
[12-14 ΙΟΥΝΙΟΥ (14 ΙΟΥΝΙΟΥ, 14:00) / ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ]
ETΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ DOT & OMADA ATONAL – ΘΕΜΕΛΗΣ ΓΛΥΝΑΤΣΗΣ
Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους, της Αντζέλικα Λίντελ
Στην πρώτη του σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ Αθηνών, ο Θέμελης Γλυνάτσης γνωρίζει στο ελληνικό κοινό ένα κείμενο της Aντζέλικα Λίντελ και διασταυρώνεται μαζί της στην Πειραιώς 260.
[13 & 14 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Ε)]
ΑΝΤΖΕΛΙΚΑ ΛΙΝΤΕΛ
Todo el cielo sobre la tierra (El sindrome de Wendy)
[15 - 17ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Η)]
ΟΜΑΔΑ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΡΟΥΜΠΟΣ
Στη σωφρονιστική αποικία, του Φραντς Κάφκα
Ο Σάββας Στρούμπος και η ομάδα του επαναπροσεγγίζουν το καφκικό κείμενο, συνεχίζοντας τη μελέτη «πάνω στην απο-ανθρωποποίηση του σύγχρονου ανθρώπου» στις σωφρονιστικές αποικίες του 21ου αιώνα.
[18-20 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΑΠΟΘΗΚΗ)]
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΓΛΟΥ
Ικέτιδες, του Αισχύλου
[22 & 23 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Ε)]
ΙΖΑΜΠΕΛΛΑ ΡΟΣΣΕΛΛΙΝΙ
Green Porno
[24 - 26 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Δ)]
ΦΙΟΝΑ ΣΩ
Η μπαλάντα του γέρου ναυτικού, του Σάμιουελ Κόλεριτζ
[24-25 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Η)]
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ
Καταστρούπολη, του Φίλιπ Ρίντλεϋ
Στον θίασο συμμετέχει η Ξένια Καλογεροπούλου .
[24 & 25, 27-30 ΙΟΥΝΙΟΥ, 1 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ]
ΕΜΜΑΝΥΕΛ ΝΤΕΜΑΡΣΥ-ΜΟΤΑ
Ιοnesco suite, του Ευγένιου Ιονέσκο
[1-3 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Δ)]
HELTER SKELTER COMPANY - ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Μετατόπιση προς το ερυθρό, του Γιάννη Μαυριτσάκη
Ο πρωτοεμφανιζόμενος στο Φεστιβάλ Αθηνών Θάνος Παπακωνσταντίνου σκηνοθετεί και παίζει στην παράσταση, πλαισιωμένος από την Αμαλία Μουτούση, την Αλεξία Καλτσίκη και νέους ηθοποιούς.
[6 & 7 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Η)]
ΟΜΑΔΑ ΠΥΡ - ΙΩ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ
Οι ληστές, του Φρήντριχ Σίλλερ
Τους Ληστές, που ο Σίλλερ έγραψε στα δεκαεννιά του χρόνια, το 1783, επιλέγει στην πρώτη της σκηνοθεσία στο Φεστιβάλ Αθηνών η Ιώ Βουλγαράκη: «Η παράξενη κατάρα μιας οικογένειας γίνεται σήμερα ένα απροσδόκητα σύγχρονο παραμύθι για την τιμωρία και τη συγχώρεση, για τη βία και την αγάπη». Στους ηθοποιούς συγκαταλέγονται οι Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Ήμελλος, Αργύρης Ξάφης και Δέσποινα Κούρτη.
[9-12 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Ε)]
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΡΛΟΟΥ
Η μεγάλη χίμαιρα, του Μ. Καραγάτση
[14-17 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Η)]
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ
Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας, του Άντον Τσέχοφ
[18-20 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Ε)]
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
Ιδομενέας, του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου , μετά τον Χρυσό δράκο (Εθνικό Θέατρο, 2010), ανεβάζει, σε πανελλήνια πρώτη, ένα ακόμη έργο του Ρόλαντ Σιμελπφένιχ. Στην παράσταση, μια ομάδα από δέκα άντρες και γυναίκες (Ακύλλας Καραζήσης , Γιάννης Νταλιάνης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Παντελής Δεντάκης, Αμαλία Νίνου, Ηρώ Μπέζου, Σοφία Κόκκαλη κ.ά.) αναλαμβάνει να αφηγηθεί, κάτω από το βλέμμα ενός πλήθους εκατό ατόμων, τις διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας που θα μπορούσαν να έχουν εκτυλιχθεί.
[20 - 22 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Δ)]
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ
Ο Σαίξπηρ ζει στο καταφύγιο
Από τους στυλοβάτες της νεοελληνικής δραματουργίας, o Γιώργος Σκούρτης παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη τον θεατρικό μονόλογο Ο Σαίξπηρ ζει στο καταφύγιο. Πρόκειται για ένα έργο που ανοίγει διάλογο με τον σαιξπηρικό κόσμο, για να εκφράσει υπαρξιακά ερωτήματα μέσα από την αγωνία του σήμερα. Ερμηνεύει ο Κώστας Μεσάρης.
[22-23 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Ε)
Πάπισσα Ιωάννα. Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη μέσα από τη μητέρα του Κορνηλία
Ένα παλιό του σχέδιο πραγματοποιεί ο Δημήτρης Μαυρίκιος ανεβάζοντας, σε μορφή παράστασης εν εξελίξει, την περίφημη Πάπισσα Ιωάννα (1866). Συμμετέχουν η Ράνια Οικονομίδου, σε μια νέα συνάντηση με τον σκηνοθέτη του αξέχαστου Γυάλινου Κόσμου, και η Γιούλικα Σκαφιδά , που φέτος τιμήθηκε με το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη . Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη της Αλέκας Παΐζη.
[23 & 24 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 [Η]]
ΕΦΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Το ατλαζένιο γοβάκι, του Πωλ Κλωντέλ
Η Έφη Θεοδώρου σκηνοθετεί το Ατλαζένιο γοβάκι, ένα έργο εγκώμιο στις απεριόριστες δυνατότητες του θεάτρου, της θεατρικής σκηνής, εκεί όπου «ο καημένος ο άνθρωπος μπορεί για λίγες ώρες να νιώσει θεός». Ερμηνεύουν οι Mάξιμος Μουμούρης, Μαρία Σκουλά, Χάρης Φραγκούλης, Περικλής Μουστάκης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μαριάννα Δημητρίου , κ.ά.
Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.
[30 - 31 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Δ)]
Ανεξαρτητες παραγωγες
ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΚΟΝΗΣ
Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά, των Νίκου Παναγιωτόπουλου & Πωλ Λαφάργκ
Ερμηνεύουν οι Δημήτρης Δάγκαλης, Ίρις Νικολάου , Κλέα Σαμαντά, Παύλος Σταυρόπουλος.
(Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας)
[8 & 9 ΙΟΥΝΙΟΥ (23:00) / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Ε)]
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΖΟΣ
Παντρολογήματα, του Νικολάι Γκόγκολ
Ο Γιάννης Μπέζος υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία, ενώ μαζί του στη σκηνή παίζουν, μεταξύ άλλων, η Ναταλία Τσαλίκη και ο Χρήστος Λούλης .
[27 & 28 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
Η ιστορία της αυτοθυσίας, του Βασίλη Μαυρογεωργίου
Την παράσταση σκηνοθετεί ο Βασίλης Μαυρογεωργίου και συμμετέχουν, εκτός από τον ίδιο, οι Δανάη Επιθυμιάδη, Σεραφείμ Ράδης, Μαρία Φιλίνη .
[30 IOYNIOY - 9 IOYΛIOY / SKROW THEATER]
ΕΣΤΕΡ ΑΝΤΡΕ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ
Γυναίκα και λύκος, της Έλενας Πέγκα
Συμμετέχουν οκτώ ηθοποιοί, ανάμεσα στους οποίους οι Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου και Δήμητρα Χατούπη.
(Παραγωγή: Εταιρεία Θέατρο – Δημήτρης Οικονομίδης). Στο πλαίσιο της Ανταλλαγής Ελλάδα – Γαλλία 2014, το έργο θα παρουσιαστεί στα γαλλικά στο 17ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Γραφής (Panta Theatre, Caen, Γαλλία, 31 Μαΐου 2014), με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας.
[4-6 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ]
Φεστιβάλ Επιδαύρου 2014 ΑΡΧΑIΟ ΘEΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑYΡΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ
Ελένη, του Ευριπίδη
Η έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2014 γίνεται με τον εικοσιεξάχρονο Δημήτρη Καραντζά, που μετά την περσινή προσέγγιση της ευριπίδειας τραγωδίας στον κλειστό χώρο του Εθνικού Θεάτρου, θα αναμετρηθεί με το ίδιο έργο στην ορχήστρα της Επιδαύρου, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη, με έναν νεανικό θίασο πολλά υποσχόμενων ηθοποιών: Χαρά Ιωάννου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αντώνης Πριμηκύρης, Δημήτρης Σαμόλης, Γιάννης Κλίνης, Άρης Μπαλής, Θύμιος Κούκιος, Ελίνα Ρίζου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη.
[5 ΙΟΥΛΙΟΥ]
ΕΚΤΟΡΑΣ ΛΥΓΙΖΟΣ
Προμηθέας Δεσμώτης, του Αισχύλου
Ένας σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς, ο Έκτορας Λυγίζος, που ξεκίνησε να διερευνά με ιδιαίτερη αφοσίωση τους όρους αφήγησης και αναπαράστασης του αρχαίου δράματος στον κλειστό χώρο και στη μικρή κλίμακα, δοκιμάζει τη δυναμική των ανοιχτών μεγάλων χώρων, με την τραγωδία αυτή του Αισχύλου.
[12 ΙΟΥΛΙΟΥ]
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ – αρτivities
Φιλοκτήτης, του Σοφοκλή
Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Mιχαήλ Μαρμαρινός και ο Αιμίλιος Χειλάκης, ενώ οι λοιποί συντελεστές θα ανακοινωθούν σύντομα.
(Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας – aρτivities)
[18 &19 ΙΟΥΛΙΟΥ]
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ιππόλυτος, του Ευριπίδη
Φέτος την τραγωδία αυτή θα ανεβάσει στο αρχαίο θέατρο η Λυδία Κονιόρδου και τους βασικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν, εκτός από την ίδια, οι Λήδα Πρωτοψάλτη , Νίκος Κουρής, Θέμης Πάνου, Σαράντης Μιχάλης, Φαίδων Καστρής, Ευγενία Αποστόλου , Νόνη Ιωαννίδου κ.ά.
[25 & 26 ΙΟΥΛΙΟΥ]
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Βάτραχοι, του Αριστοφάνη
Φέτος το καλοκαίρι την παράσταση των Βατράχων θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Κακλέας , με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιάννη Ζουγανέλη, Φάνη Μουρατίδη, Πάνο Βλάχο, Λαέρτη Μαλκότση, Βαγγέλη Χατζηνικολάου, Σωκράτη Πατσίκα, Εβελίνα Παπούλια, Αγορίτσα Οικονόμου κ.ά.
[1 & 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ]
ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΠΡΟΥΣΚΟΥ
Βάκχες , του Ευριπίδη
Ερμηνεύουν οι Αγλαΐα Παππά (Διόνυσος), Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Παπαδημητρίου , Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιώργος Μπινιάρης, Αργύρης Πανταζάρας, Άντζελα Μπρούσκου και οκταμελής χορός.
[8 & 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ]
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πέρσες, του Αισχύλου
To KΘΒΕ ανεβάζει τους Πέρσες σε μετάφραση Πάνου Μουλά και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη . Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Φέρτης, Άκης Σακελλαρίου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος και Γιώργος Κολοβός.
[15 & 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ]
MIΚΡΟ ΘEΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑYΡΟΥ
ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ
Η «Ιστορία» του Θουκυδίδη (Πελοποννησιακός πόλεμος)
Ένα project σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη , βασισμένο στο κλασικό έργο του Θουκυδίδη –που αφηγείται τα γεγονότα του ολέθριου πολέμου μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης (431π.Χ. ως 404π.Χ.)–, αναπτύσσεται σε τρία μέρη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις φεστιβαλικές περιόδους (2014 - 2016).
[25 & 26 IOYΛIOY]
Τέλος σε συνεργασία με το ΔΙΑΖΩΜΑ, η θεατρική παράσταση Η γυναίκα της Ζάκυθος του Διονυσίου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με την Όλια Λαζαρίδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο και η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι του 2013, θα περιοδεύσει υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ στα παρακάτω αναφερόμενα θέατρα:
1. Εκκλησιαστήριο της Μεσσήνης, 2. Θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας, 3. Θέατρο Αιγείρας *, 4. Ωδείο Πάτρας, 5. Θέατρο Μακύνειας, 6. Θέατρο Οινιαδών, 7. Ωδείο Νικόπολης, 8. Μικρό Θέατρο Κασσώπης *, 9. Θέατρο Δωδώνης *, 10. Θέατρο Μίεζας, 11. Ωδείο Δίου *, 12. Ωδείο Θεσσαλονίκης, 13. Θέατρο Αμφίπολης *, 14. Θέατρο Μαρώνειας, 15. «Πίστα Χορού» στο Καβείριο της Σαμοθράκης, 16. Θέατρο Λάρισας, 17. Θέατρο Μικροθηβών, 18. Θέατρο Δημητριάδας *, 19. Θέατρο Ορχομενού Βοιωτίας, 20. Τελεστήριο Ελευσίνας, 21. Θέατρο Ηφαιστείας, 22. Ωδείο Κω 23. Ρωμαϊκό ωδείο Γόρτυνας *, 24. Αρχαίο θέατρο Απτέρας*, 25. Αρχαίο θέατρο Ερέτριας, 26. Αρχαίο θέατρο Δελφών
* Διευκρινίζεται ότι στους θεατρικούς χώρους που σημαίνονται με αστερίσκο, προτείνεται η παράσταση να δοθεί στον περιβάλλοντα χώρο.
Η Μουσική στο Φεστιβάλ Αθηνών 2014
Ακούμε μουσική όχι μόνο για την ατομική μας απόλαυση, αλλά και γιατί έτσι βρίσκουμε κάθε φορά την κοινωνική μας υπόσταση, μοιραζόμαστε ένα συλλογικό νόημα. Οπότε, στο μουσικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ υπάρχει η διάθεση να αφυπνιστεί ο προβληματισμός, να δυναμιτιστούν τα στερεότυπα (κοινωνικά και συναισθηματικά), να γίνουν οι νότες μίτος μιας επίμονης αυτογνωσίας.
Και φέτος κυρίαρχη είναι η ελληνική παρουσία, καθώς εν μέσω κρίσης χρειάζεται τόνωση το εγχώριο δυναμικό.
Παρουσιάζουμε, όπως πάντα, τα εθνικά μας σχήματα: από δύο φορές την Εθνική Λυρική Σκηνή , την Καμεράτα και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Από τη διεθνή σκηνή ξεχωρίζει η συμμετοχή του Θεατρικού Οργανισμού Όπερας Λίγιουανσι της Επαρχίας Φουτσιέν.
Εμβληματικές γυναίκες του ελληνικού τραγουδιού, καθεμιά με τον τρόπο της, εμφανίζονται στο Ηρώδειο : η Μαρία Φαραντούρη με τον σαξοφωνίστα Τσαρλς Λόυντ [20 Ιουνίου], η Νάνα Μούσχουρη σε επετειακή συναυλία [14 Ιουλίου], και η τραγουδοποιός Μόνικα, από τη νεότερη γενιά [16 Ιουλίου].
Σε συνέχεια των όσων είπαμε για την αίσθηση πολιτισμικής συνέχειας, και χωρίς φολκλορική διάθεση, παρουσιάζουμε σχήματα Επτανησιακών Σωματείων [4 Ιουλίου / Ηρώδειο], που γιορτάζουν τα 150 χρόνια ένωσης με την Ελλάδα, τον Ερωτόκριτο σε «ανάγνωση» του Ψαραντώνη και των Χαΐνηδων [30 Ιουνίου / Ηρώδειο], τον Μανώλη Μητσιά [2 Ιουλίου / Ηρώδειο] και τον Γιάννη Μαρκόπουλο σε μεγάλη συναυλία [6 Ιουλίου / Ηρώδειο] – όλοι τους έχουν γράψει ιστορία στο ελληνικό τραγούδι.
Τέλος, με τη διάθεση να μπουν οι βάσεις για ένα παιδικό πρόγραμμα στο Φεστιβάλ Αθηνών, και σε συνεργασία φέτος με το Κέντρο Χορού Ισιδώρα Ντάνκαν, συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά, η Πετρόσουπα, σε μουσική Στάθη Γυφτάκη και χορογραφία Δημήτρη Σωτηρίου (μέλους της ομάδας χορού sinequanon).
Κλασσική μουσικη
Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε όπερες με άνδρες πρωταγωνιστές: Έχει ήδη «ανεβάσει» Ριγολέτο και Μάκμπεθ, ενώ στο τέλος Απριλίου θα παρουσιάσει τον Βέρθερο. Σε αυτό το θεματικό πλαίσιο, το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την ιστορία δύο ακόμη εμβληματικών ανδρικών μορφών του οπερατικού ρεπερτορίου:
● Τον μυθικό άσωτο Ντον Τζοβάννι, στη δίπρακτη όπερα του Μότσαρτ , έργο με το οποίο ο σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τη Λυρική.
[13, 14, 15 & 17 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
● Ο Γιάννης Κόκκος θα σκηνοθετήσει τον τραγικό βαγκνερικό ήρωα Οθέλλο, «ένα από τα πιο αγαπημένα μου έργα», όπως αναφέρει ο ίδιος, σε μια τελείως διαφορετική ανάγνωση.
[27 & 29–31 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
Το Ηρώδειο θα μετατραπεί σ΄έναν μαγευτικό θερινό κινηματογράφο για μια βραδιά, και το κοινό, στον διττό ρόλο του ακροατή-θεατή, θα απολαύσει την προβολή του αριστουργήματος του Τσάρλι Τσάπλιν και του βωβού σινεμά «Ο Χρυσοθήρας» (1925), με τη ζωντανή συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, στη μουσική που είχε συνθέσει ο ίδιος ο Τσάπλιν ειδικά για την ταινία του. Αξιοσημείωτο είναι ότι η παρτιτούρα περιλαμβάνει μουσική που «περιγράφει» φυσικά φαινόμενα (μια καταιγίδα), κοινωνικές καταστάσεις (έναν τσακωμό) ή ακόμα κι έναν ξαφνικό λόξυγκα, παράλληλα με μια παλέτα από συναισθήματα και ψυχικές καταστάσεις. Στις μελωδίες εντοπίζονται, επίσης, αρκετές αναφορές σε ορχηστρική μουσική άλλων συνθετών (π.χ. Ρίμσκυ-Κόρσακοφ και Τσαϊκόφσκι) ή σε δημοφιλείς σκοπούς της εποχής. Κεντρικός ήρωας είναι και εδώ ο περίφημος «αλήτης», ο χαρακτήρας που επινόησε και εμφάνισε στη μεγάλη οθόνη ο Τσάπλιν ακριβώς πριν από 100 χρόνια!
[23 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
Παραγωγικότητα, όραμα, επιμονή στις δυσκολίες, εξωστρέφεια, ορμή, άνοιγμα στη διεθνή σκηνή, αξιοζήλευτες δισκογραφικές επιτυχίες: με τέτοια όπλα στη φαρέτρα τους η Καμεράτα -Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, σε όργανα εποχής, και ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου, που τιμήθηκαν με το Διεθνές Βραβείο Όπερας 2013 για τον Αλέξανδρο του Χαίντελ, παρουσιάζουν στο κοινό ένα άγνωστο αριστούργημα του Γιόχαν Άντολφ Χάσσε, σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με τη Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών. Πρόκειται για την τρίπρακτη όπερα Σιρόης, ο βασιλιάς της Περσίας, γραμμένη το 1728 και πλούσια σε θησαυρούς μουσικής γραφής και θεατρικής πλοκής.
[24 & 25 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ]
Σε δεύτερη εμφάνιση, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με καλλιτεχνικό διευθυντή και αρχιμουσικό τον Βασίλη Χριστόπουλο, ερμηνεύει στο Ηρώδειο τη Συμφωνία των Άλπεων, από τα λιγότερο παρουσιασμένα έργα του Ρίχαρντ Στράους. Το μεγαλειώδες αυτό συμφωνικό ποίημα , που απαιτεί την παρουσία 125 μουσικών επί σκηνής, περιγράφει την ανάβαση ενός οδοιπόρου στο βουνό και μαζί τη νιτσεϊκή αναζήτηση του εαυτού, της ψυχικής «χειραφέτησης» και της σχέσης με τη φύση.
Η ανανεωμένη ΚΟΑ στηρίζει, σε πείσμα των καιρών, τη μουσική τέχνη ως κοινωνικό αγαθό και διευρύνει την πολυετή προσφορά της με ειδική τιμολογιακή πολιτική, ανοιχτές δοκιμές, δωρεάν συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις.
[8 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
Σε δεύτερη εμφάνιση και η Καμεράτα, αυτή τη φορά με σύγχρονα όργανα, «τραγουδάει» πειραγμένα, με ροκ, μπαρόκ και συμφωνική διάθεση, τα πιο αγαπημένα κομμάτια των Μπητλς, υπό τη διεύθυνση ενός μεγάλου φαν των Σκαθαριών, του Μίλτου Λογιάδη.
[17 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
Συναυλίες και μουσικά θεάματα
Μια κατεξοχήν κοσμοπολίτισσα του τραγουδιού, που μπορεί να κινείται με άνεση στα πιο διαφορετικά μουσικά τοπία, μια «μάγισσα» της εκλεπτυσμένης ατμόσφαιρας ενός σύγχρονου καμπαρέ, η Μελίνα Τανάγρη, επιλέγει μελωδίες, στίχους, πεζά κείμενα και ποιήματα και, με συνταξιδιώτες τρεις μουσικούς, έρχεται στην Πειραιώς για να μας δείξει πώς μοιάζει και πώς ακούγεται ο προσωπικός της «χάρτης».
[4 (23:00) & 5 (21:00) ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Ε)]
O Τσαρλς Λόυντ και η Μαρία Φαραντούρη έχουν μια μουσική σχέση που διαρκεί χρόνια, είναι γόνιμη και πολυβραβευμένη, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η μεγάλη ερμηνεύτρια συναντά ξανά τον τζαζ σαξοφωνίστα στο Ηρώδειο, για να μοιραστούν με το κοινό τις ιδιαίτερες επιλογές και τη μοναδική ατμόσφαιρα των συναυλιών τους.
[20 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
Αντίθετα με άλλα παραδοσιακά είδη έκφρασης που εγκαταλείφθηκαν στην κομμουνιστική Κίνα, η όπερα Λίγιουανσι, η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, παραμένει ζωντανή, γοητεύοντας το σύγχρονο κοινό. Ο Θεατρικός Οργανισμός Όπερας Λίγιουανσι της Επαρχίας Φουτσιέν ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος εδώ και 60 χρόνια. Στο Φεστιβάλ παρουσιάζει το έργο Η χήρα και ο γραμματιζούμενος, που ξαφνιάζει με τη νεωτερικότητα της γραφής και την οικονομία των μέσων του. Οι ερμηνευτές αποδίδουν μοναδικά τα αντικρουόμενα συναισθήματα που όλοι βιώνουμε στον έρωτα: επιθυμία και ντροπή, ταπείνωση και αντίδραση, αντιπαλότητα και αγάπη.
[21 & 22 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Δ)]
Με δύναμη από την Καλαμάτα. Ο συνθέτης Στάθης Γυφτάκης συνέθεσε τη μουσική ενός μουσικού παραμυθιού που έχει πολλά να πει για την αξία της προσφοράς, σε γονείς και σε παιδιά. Τη χορογραφία υπογράφει ο Δημήτρης Σωτηρίου, η Λίλλυ Τριαντάρη την αφηγηματική προσαρμογή, και η Αιμιλία Μπαντούνα τα σκηνικά και τα κοστούμια.
«Η δική μας Πετρόσουπα βασίζεται στην κινέζικη εκδοχή του παραμυθιού. Διαποτισμένη από έννοιες όπως η δύναμη της προσφοράς, ο φόβος του Άλλου, η σημασία της ατομικής συνεισφοράς στο σύνολο, μας θυμίζει, κυρίως, ότι η ευτυχία είναι τόσο απλή, όσο το να φτιάξεις μια πετρόσουπα».
Με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Παιδική-Εφηβική Χορωδία και το φωνητικό σύνολο «Μελίφωνον» του Δ.Ω. Καλαμάτας.
[21 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Η) /18:30 & 20:00]
Μια –όχι και τόσο– απρόβλεπτη έκπληξη συνιστά η συναυλία της Μαίρης Λίντα με τη συμμετοχή νεανικών γκρουπ, όπως οι Imam Baildi, που εξαρχής δεν έκρυψαν την αδυναμία τους στο ρεπερτόριο του Μανώλη Χιώτη – η σκηνική τους συνάντηση με τη μούσα του δεν ήταν παρά μια ευχή που έπρεπε επιτέλους να πραγματοποιηθεί!
[25 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
Ο Ψαραντώνης και οι Χαΐνηδες διαβάζουν με τον δικό τους τρόπο τον Ερωτόκριτο, ένα εμβληματικό έργο της Κρήτης του 17ου αιώνα, που άσκησε μεγάλη επίδραση στην ελληνική γραμματεία μέσα στους αιώνες.
[30 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
Ένας πρωτότυπος μουσικός διάλογος ανάμεσα σε δύο κορυφαίους αλλά και πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, Έλληνες δημιουργούς, τον Τσιτσάνη και τον Χατζιδάκι, μιά μελωδική συνομιλία μέσα από τα αξέχαστα τραγούδια τους, με όχημα τη μοναδική φωνή του Μανώλη Μητσιά και τη συμμετοχή Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων. Ο Μανώλης Μητσιάς είχε την τύχη να συνεργαστεί και με τους δύο μεγάλους μας συνθέτες κι επανέρχεται στο Ηρώδειο μ’ ένα πρόγραμμα κλασικών πλέον ελληνικών τραγουδιών, που αφηγουνται με μελωδικό τρόπο την πρόσφατη ιστορία μας.
[2 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
Για τα 150 χρόνια της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα (στις 21 Μαΐου 1864), τα Επτανησιακά Σωματεία συνδιοργανώνουν με το Φεστιβάλ Αθηνών μεγάλη εορταστική συναυλία, αφιερωμένη στο έργο τεσσάρων από τους δημοφιλέστερους εκπροσώπους της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής, δηλαδή του ιδρυτή της, και συνθέτη του ελληνικού Εθνικού Ύμνου, Νικόλαου Χ. Μάντζαρου, καθώς και των Παύλου Καρρέρ, Διονύσιου Λαυράγκα και Σπυρίδωνα Σαμάρα. Πολυπληθής και, κατά κύριο λόγο, επτανησιακής καταγωγής είναι και η καλλιτεχνική ομάδα που θα «συστρατευθεί» στη σκηνή του Ηρωδείου. Αποτελείται από έξι προβεβλημένους λυρικούς τραγουδιστές, τους οποίους πλαισιώνουν δώδεκα από τις αντιπροσωπευτικότερες χορωδίες των Επτανήσων, καθώς και η συμφωνική ορχήστρα, υπό τον Ιάκωβο Κονιτόπουλο. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Τώνη Λυκουρέση.
[4 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, από τους, σπουδαιότερους και διασημότερους και εκτός Ελλάδας, σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, με μουσικό ιδίωμα που ισορροπούσε πάντοτε θαυμαστά μεταξύ της λόγιας και της λαϊκής μουσικής θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Ηρώδειο με πλήθος συντελεστών, που θα ανακοινωθούν σύντομα.
[6 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, κι ακόμα δεν μπορεί να αναμετρηθεί κανείς με τη λάμψη, την προσωπικότητα και την πολύ ιδιαίτερη ερμηνευτική σφραγίδα της. Από τις πιο δυναμικές, αξιόλογες και ερμηνευτικά πολυτάλαντες παρουσίες της νεότερης γενιάς τραγουδιστών, η Ελεονώρα Ζουγανέλη δεν έχει την πρόθεση να την μιμηθεί, έχει όμως τα προσόντα να δώσει τη δική της ερμηνευτική διάσταση σε μελωδίες και στίχους που ακόμα «καθρεφτίζουν» τη Μελίνα του τραγουδιού μας.
[10 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
Η Νάνα Μούσχουρη δεν είναι απλώς μια Ελληνίδα της διασποράς με διεθνή ακτινοβολία, ούτε απλώς η πιο ευπώλητη τραγουδίστρια – με περισσότερα από 400 εκατομμύρια δίσκους. Είναι μία ακαταπόνητη καλλιτέχνις, που ξεκίνησε από πέρυσι μια μεγάλη διεθνή περιοδεία , με τίτλο Happy Birthday Tour. Σ’ αυτήν εντάσσεται και η μεγάλη συναυλία που θα δώσει στο Ηρώδειο, όπου πλαισιωμένη από τέσσερις μουσικούς, σταθερούς συνεργάτες της, αλλά και την επίσης τραγουδίστρια κόρη της Λενού (Ελένη) θα γιορτάσει, όπως λέει η ίδια, «την τύχη να έχω φτάσει τόσο μακριά στη ζωή μου χάρη στα τραγούδια μου, στους δημιουργούς τους και στην αγάπη του κόσμου».
[14 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
Η Μόνικα ήρθε φρέσκια, ταλαντούχα και ουρανοκατέβατη στα μουσικά μας πράγματα το 2008, για να αντιστρέψει, με ποιοτικούς όρους, την αριθμητική υπεροχή των ανδρών τραγουδοποιών και να αναδειχτεί ως σημαντικότατη εκπρόσωπος μιας νέας, κοσμοπολίτικης γενιάς γυναικών δημιουργών, που εκφράζονται με αγγλόφωνο στίχο και ωραίες μελωδίες. Πριν καν πατήσει τα 30, έχει τρεις δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό της –Avatar (2008), Exit (2010) και το πρόσφατο Primal (2013)–, πολλά αγαπημένα απ΄ το κοινό τραγούδια και αμέτρητες ώρες εμπειρίας ζωντανών εμφανίσεων. Στο Ηρώδειο θα τη συνοδεύσουν Αμερικανοί μουσικοί που συμμετείχαν στη ηχογράφηση του νέου της δίσκου, ενός αμαλγάματος από αμερικάνικη φανκ, R&B και uptempo ρυθμούς, με την πρόσμιξη των ελληνικής καταγωγής μελωδιών της.
[16 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΗΡΩΔΕΙΟ]
Το νεαρό σύνολο μουσικής δωματίου Kyklos Ensemble γεννήθηκε σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε, με δυο σημαντικά ονόματα της μουσικής μας ζωής στο τιμόνι του –τον Δημήτρη Δεσύλλα και τον Γιώργο Κουμεντάκη–, και έχει δώσει ήδη σημαντικά δείγματα γραφής. Στο Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει έργα του Μάλερ για μικρό σύνολο.
Μουσική στη Μικρή Επίδαυρο
ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ
Επικίνδυνη ηλικία, του Άγγελου Τριανταφύλλου
[4, 5 ΙΟΥΛΙΟΥ]
VASSILIKOS
Sunday Cloudy Sunday
[11,12 ΙΟΥΛΙΟΥ]
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ & ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ
Το τραγούδι του μετανάστη
[18, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ]
Ο Χορός στο Φεστιβάλ Αθηνών 2014
Γέφυρες με την παγκόσμια χορευτική σκηνή, αλλά και βήμα σε νέους Έλληνες χορογράφους συνιστούν τους βασικούς στόχους του Φεστιβάλ για τον χορό την τελευταία οκταετία. Στην εφετινή διοργάνωση μπορεί κανείς να διακρίνει: Πρώτα απ’ όλα, μια έμφαση στην εκτεταμένη γεωγραφία του σύγχρονου χορού, μέσα από το άνοιγμα στη χορογραφική σκηνή της Νότιας Αφρικής, λόγου χάριν, ή της Αυστραλίας. Τη σταθερή προσήλωση στη μετάκληση σημαντικών δημιουργών που αποτελούν ορόσημα στην ιστορία του χορού του 20ού και του 21ου αιώνα – η Τρίσα Μπράουν και ο Γίρζι Κύλιαν επιστρέφουν στην Πειραιώς 260.
Επίσης, την ανάδειξη υβριδικών προσεγγίσεων του χορευτικού σώματος σε αλληλεπίδραση με τα εικαστικά , τη βίντεο-αρτ, το τσίρκο ή και το απλό, καθημερινό σώμα – οι δουλειές των Μίκαελ Κλίεν, Τζένης Αργυρίου και Μαριάννας Καβαλλιεράτου ανήκουν στον χώρο της περφόρμανς. Τέλος, ενισχύεται το εγχώριο δυναμικό μέσα από την ανάθεση νέων παραγωγών (Ίρις Καραγιάν), προσφέροντας ταυτόχρονα κίνητρα σε πρωτοεμφανιζόμενους χορογράφους (Ερμίρα Γκόρο), όσο και σε καταξιωμένους δημιουργούς(Κωνσταντίνος Ρήγος, Λίντα Καπετανέα).
ΟΜΑΔΑ KLOCKWORKS - MAΡΙΑΝΝΑ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΥ
Stations
[1 & 2 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Ε)]
ΝΤΑΝΤΑ ΜΑΖΙΛΟ
Η λίμνη των κύκνων
[7-9 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Η)]
CIRCA - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΝΤΕΜΠΥΣΣΥ
Opus
[7- 9 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Δ)]
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΗΓΟΣ - ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΟΚΤΑΝΑ
Αρκαδία
[16 & 17 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Δ)]
amorphy.org – ΤΖΕΝΗ ΑΡΓΥΡΙΟΥ
Memorandum - Α mechanism of reminder!
[18 & 19 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Ε)]
ΝΙΚΑΕΛ ΚΛΙΕΝ
Jerusalem - Choreography for Greece
[27-29 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Α)]
ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΖΗΤΑ – ΙΡΙΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝ
Tracing
[27 (21:00) & 28 (23:00) ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Ε)]
ΓΙΡΖΙ ΚΥΛΙΑΝ
East Shadow
[28 & 29 ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Δ)]
ΓΙΟΥΒΑΛ ΠΙΚ
Score
[28 & 29ΙΟΥΝΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Η)]
ΜΑΜΑΖΑ [ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΦΟΥΝΗΣ – ΦΑΜΠΡΙΣ ΜΑΖΛΙΑ]
Eifo Efi
[1 & 2 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Ε)]
ROOTLESSROOT - ΛΙΝΤΑ ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ
W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory)
[4 & 5 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Ε)]
ΕΡΜΙΡΑ ΓΚΟΡΟ
A Quiet Voice
[7 & 8 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Δ)]
ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΤΡΙΣΑ ΜΠΡΑΟΥΝ
Watermotor, For M. G.: The Movie, Son of Gone Fishin’, Rogues
[11 & 12 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Δ)]
Τα Εικαστικά στο Φεστιβάλ Αθηνών 2014
Η ένταξη των εικαστικών στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ αποτελεί πια θεσμό. Φέτος παρουσιάζονται τρεις διαφορετικές δράσεις μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας, διαλέξεις και μια εγκατάσταση.
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ (έκθεση φωτογραφίας)
Αντένες
[ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΑΠΟΘΗΚΗ)]
ΝΕΟΝ - ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Τις διαλέξεις επιμελείται και συντονίζει ο επιμελητής τέχνης Θεόφιλος Τραμπούλης.
[4 & 18 ΙΟΥΝΙΟΥ / 20:00 / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Α)]
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΤΡΟΥΖΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
[ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (Α)]
Τη φετινή οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2014 υπογράφει η Στεφανία Στρούζα. Καλλιτέχνις που ζει και εργάζεται στη Βιέννη και την Αθήνα, σπούδασε αρχικά αρχιτεκτονική, ενώ το 2010 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Art, Space and Nature του Edinburgh College of Art. Αυτή την περίοδο συνεχίζει τις σπουδές της στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται σε μια σειρά νέων έργων, που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ μοντερνιστικού λεξιλογίου και ιστορικής τεκμηρίωσης.
Έκδοση
Τετράδιο 11 του Οίκου Antoine Vitez - Miroirs tragiques, fables modernes – σύγχρονοι έλληνες θεατρικοί συγγραφείς
Είκοσι πέντε έλληνες θεατρικοί συγγραφείς θα παρουσιαστούν στην ειδική έκδοση του Οίκου Antoine Vitez στις Éditions théâtrales, με αποσπάσματα από έργα τους μεταφρασμένα στα γαλλικά. Τον συντονισμό της έκδοσης αυτής έχει αναλάβει η μεταφράστρια Μυρτώ Γόντικα.
Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2014 και με την ευκαιρία της έκδοσης αυτής, θα γίνει η πρώτη του παρουσίαση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, πριν από την παρουσίαση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Αvignon.
Κείμενα των: Λ. Αναγνωστάκη, Γ. Διαλεγμένος, Δ. Δημητριάδης , Α.Δήμου, Μ. Ευσταθιάδη, Α. Φλουράκης , Β. Χατζηγιαννίδης, Β. Κατσικονούρης, Δ. Κεχαΐδης, Λ. Κιτσοπούλου, Μ. Λαϊνά, Γ. Μανιώτης, Γ. Μαυριτσάκης, Β. Μαυρογεωργίου, Ε. Πέγκα, Μ. Πόντικας, Λ. Προυσσαλίδης, Σ. Σερεφάς, Α. Στάϊκος, Α. Σταμάτης, Μ. Τσίπος, Γ. Τσίρος, Μ. Βιρβιδάκης, Κ. Τζήκας, Κ.& Α. Κουφαλή.
Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.
Πληροφορίες: www.greekfestival.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!