Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Κόντρα στην κρίση λειτουργούν τα θερινά σινεμά της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου η καλοκαιρία διαρκεί περισσότερο από τέσσερις μήνες, τα θερινά σινεμά είναι ένας τρόπος διασκέδασης σταθερός, όσο και αν έχουν αλλάξει οι συνήθειες των νεοελλήνων.

Μεγάλη άνθηση γνώρισε το θερινό σινεμά την εικοσαετία 1950-1970, οπότε το καλοκαιρινό σινεμαδάκι ήταν σχεδόν ο αποκλειστικός τρόπος διασκέδασης, κυρίως στις πόλεις.
Τα χρόνια πέρασαν, η τηλεόραση κυρίευσε τα πάντα, και τα θερινά σινεμά έπεσαν θύματα της αντιπαροχής. Ο θεσμός αναβιώνει στις μέρες χάρη στις προσπάθειες κάποιων ρομαντικών επιχειρηματιών και των δήμων, ειδικά όσον αφορά τις επαρχιακές πόλεις και τους περιφερειακούς δήμους.
Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, οι θερινοί κινηματογράφοι, ιδιωτικοί ή δημοτικοί, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Οι πολίτες τούς προτιμούν λόγω και της οικονομικής, αφού θεωρείται η πλέον φθηνή διασκέδαση.
Δυστυχώς η οικονομική συγκυρία που βιώνουμε χτύπησε και τους θερινούς κινηματογράφους, κυρίως τους δημοτικούς. Το λειτουργικό κόστος κρίνεται απαγορευτικό για ορισμένους δήμους, γι’ αυτό οι κινηματογράφοι τους είτε υπολειτουργούν είτε κάποιοι έχουν κλείσει.
Δύο από τις πιο σοβαρές προσπάθειες λειτουργίας θερινών κινηματογράφων στη Βόρεια Ελλάδα γίνονται στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη, με την υπογραφή των τοπικών κινηματογραφικών λεσχών.
Ο θερινός κινηματογράφος «Ζέφυρος», ο μοναδικός της Καβάλας (και της ευρύτερης περιοχής, καθώς θερινό σινεμά δεν υπάρχει πλέον ούτε στη Θάσο), λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια από την Κινηματογραφική Λέσχη του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επανεκδόσεις κλασικών ταινιών και λιγότερες εμπορικές ταινίες. Η μειωμένη επισκεψιμότητα των θεατών στις πρώτες φετινές προβολές κάθε άλλο παρά αποθάρρυνε τους υπεύθυνους λειτουργίας του κινηματογράφου. Στην οικονομική κρίση απαντούν με μειωμένο εισιτήριο κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη (πέντε ευρώ), με εθελοντική εργασία των μελών της Κινηματογραφικής Λέσχης, προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα, με δωρεάν μεταμεσονύχτιες προβολές κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος «Φλοίσβος», από τον δήμο της περιοχής σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης. Το πρόγραμμα των προβολών περιλαμβάνει κάθε Δευτέρα και Τρίτη σινεφίλ ταινίες πρόσφατης παραγωγής.
Στην Κομοτηνή λειτουργεί προσωρινά και για λίγες ημέρες μόνο ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος «Όασις» στο προαύλιο της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Ο κινηματογράφος έκλεισε για τέσσερα χρόνια και τώρα επαναλειτουργεί με στόχο την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS Θράκης. Στους χώρους του έχει στηθεί κουτί ενίσχυσης για τις ανάγκες του Παιδικού Χωριού και σημείο συλλογής υλικών για την κάλυψη άμεσων αναγκών του.
Στην Ξάνθη ο θερινός κινηματογράφος που λειτουργεί ονομάζεται «Ολύμπια» και βρίσκεται στην παλιά πόλη. Εκτός από προβολές ο κινηματογράφος φιλοξενεί συχνά και συναυλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...