Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Συνεχίζεται η έρευνα στα Κύθηρα για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Αποκαλυπτικά ευρήματα ανασύρθηκαν ανοιχτά των Κυθήρων από τη φετινή υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στο ιστορικό ναυάγιο «Μέντρωρ» με τους αρχαιολόγους του προγράμματος να συνεχίζουν την επίμονη προσπάθεια ανεύρεσης των μαρμάρων του Παρθενών Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κρίνονται τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων το διάστημα μεταξύ 6 έως 15 Ιουλίου στο πλοίο ονομασίας «Μέντωρ» νοτιοανατολικά των Κυθήρων κοντά στον Αβλέμονα.
Όπως αναφέρει ο «Λακωνικός Τύπος» ο λόγος γίνεται για το γνωστό πλοίο, που μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία, μέσω Μάλτας και βυθίσθηκε στην είσοδο του λιμένα του Αβλέμονα, το Σεπτέμβριο του 1802.
Η φετινή υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου δρ. Δημήτριου Κουρκουμέλη και με τη χρηματοδότηση του αυστραλιανού ιδρύματος «Kytherian Research Group», έφερε στο φως πλήθος ευρημάτων, τα σημαντικότερα από τα οποία αποτελούν δύο αρχαία αργυρά νομίσματα και ένα χάλκινο.
Το γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, τόσο γιατί το εν λόγω ναυάγιο συνδέεται με μία ιδιαίτερα δυσάρεστη στιγμή της συνεχιζόμενης περιπέτειας των γλυπτών του Παρθενώνα, όσο και για το ότι τα ευρήματα, που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο, αποτελούν ενδείξεις διαβίωσης των πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων, σε μία ταραγμένη ιστορική περίοδο της Ανατολικής Μεσογείου.
Παλαιότερα είχαν γίνει έρευνες στο πλοίο, από τον πλοίαρχο Ζακ-Υβ Κουστώ (1975), το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (1980) και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (2009), σε καμία ωστόσο από αυτές, αλλά ούτε και στη φετινή, εντοπίσθηκαν θραύσματα μαρμάρων ή γλυπτών.
Η φετινή έρευνα επικεντρώθηκε στη περιοχή της πρύμνης του, όπου το 2009, είχαν εντοπισθεί ανάμεσα σε λίθους προφανώς του έρματος του πλοίου, διάφορα ευρήματα, όπως απολιθώματα ιχθύων σε σχιστολιθικές πλάκες, που από τότε είχε θεωρηθεί ότι μπορούν να προέρχονται από το φορτίο. Ακόμα, καθαρίστηκε ένα μέρος του κελύφους του πλοίου, το οποίο είχε εντοπιστεί ήδη από την έρευνα του 1980 και όπως διαπιστώθηκε σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση.
Από την περιοχή που ερευνήθηκε, ανελκύσθηκαν αρκετά αντικείμενα, από αυτά που χρησιμοποιούσε το 10μελές πλήρωμα, όπως σκεύη διαφόρων τύπων -γυάλινα, πήλινα ή πορσελάνινα- φιάλες, διακοσμητικά στοιχεία, που βρίσκονταν, προφανώς στο χώρο ενδιαίτησης των αξιωματικών, νομίσματα της συγκεκριμένης περιόδου, αλλά και οπλισμός, όπως δύο πιστόλες, η διακόσμηση του κοντακίου ενός ντουφεκιού, βόλια τριών διαφορετικών διαμετρημάτων, λίθινα τσακμάκια για τα όπλα, μία οβίδα μικρού κανονιού, καθώς επίσης και όργανα ναυσιπλοΐας, μία μικρή πυξίδα χειρός με χρυσή αλυσίδα και η πυξίδα του πλοίου.
Η συνέχιση των ερευνών, ίσως αποδώσει νέα στοιχεία, τόσο για το ίδιο το πλοίο όσο και για την περιπέτεια των γλυπτών του Παρθενώνα.
www.report24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...