Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2009-2010 του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.


Έργα που καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης δημιουργίας (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, video – art, εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο, καλλιτεχνικά δρώμενα – performances, κ.ά.) των απόφοιτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. θα παρουσιαστούν σε συνεργασία, για μία ακόμη χρονιά, με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 28 Νοεμβρίου 2010. 
Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 19.30. 
Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης  Μυλόπουλος επισημαίνει ότι «Η έκθεση των αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., δεν είναι μόνο μία παρουσίαση ‘των κόπων μιας χρονιάς’ των φοιτητών του Τμήματος, αλλά η υγιής έκφραση των ανησυχιών και της αμφισβήτησης της νέας καλλιτεχνικής γενιάς.
Η έκθεση αυτή, το αποτέλεσμα της ώσμωσης σπουδαστών και διδασκόντων, είναι μια ευκαιρία για όλους εμάς να αφουγκραστούμε τους νέους, καθώς μας ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο τους.
Το πρώτο  καλλιτεχνικό βήμα των νέων αυτών  καλλιτεχνών, ας αποτελέσει την αφορμή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αλλά και  ολόκληρη η πόλη της Θεσσαλονίκης να αγκαλιάσουν την προσπάθεια όλων όσων υπηρετούν την τέχνη, δίνοντας μας την ευκαιρία να γίνουμε δέκτες των μηνυμάτων και της προσφοράς τους». 
Ο Πρόεδρος της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του  Α.Π.Θ., Κυριάκος Κατζουράκηςυποστηρίζει ότι «Η έκθεση των αποφοίτων κάθε φορά είναι μια ευκαιρία νε δει ο κόσμος το αποτέλεσμα της έρευνας των σπουδαστών της σχολής και παράλληλα να έρθει σε επαφή με τα πρώτα σκιρτήματα μιας “τολμηρής αθωότητας” που απλόχερα εκφράζεται στα έργα τους. Στα έργα αυτά περικλείονται τόσο πλούσιες πληροφορίες εκφρασμένες με αμεσότητα και ευστοχία που σε μια τέτοια έκθεση ο θεατής σχηματίζει μια σχεδόν πλήρη εικόνα του κόσμου. Κάθε σχολή που παράγει τέχνη, περνά από τις συμπληγάδες της οικονομικοκοινωνικής πραγματικότητας. Η τέχνη στους καιρούς μας είναι απαξιωμένη, αστήριχτη σχεδόν ολοκληρωτικά από το δημόσιο κύρος των ελάχιστων φορέων που αγωνίζονται να σταθεροποιηθούν και να καταφέρουν κάποτε να γίνουν ζωντανός ιστός στη διαδικασία παραγωγής της τέχνης. Και δυστυχώς από αυτή τη χρονιά το μέλλον αρχίζει να γίνεται σκοτεινότερο. Η τέχνη κι ο πολιτισμός – που θα μπορούσαν να είναι βασικά στοιχεία προβολής της χώρας μας – περικόπτονται και συμπαρασύρονται σε μια αδιέξοδη πολιτική που καθηλώνει κάθε πρόοδο και εξέλιξη. Είναι όμως θαυμάσιο θέαμα να βλέπεις πως αρκετές φορές οι νέοι καλλιτέχνες “υπερβαίνουν αυτό το εμπόδιο με την αθώα τόλμη τους”. Ας μοιραστούμε τη χαρά που μας προσφέρουν στη δουλειά τους ο κάθε ένας με τη δική του μοναδικότητα κι ας δούμε τους τρόπους που ο ένας συμπληρώνει τον άλλον». 
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μακεδονικού  Μουσείου Σύγχρονης  Τέχνης, Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόϊπελ υποστηρίζει ότι «Για δέκατη τέταρτη χρονιά το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά δείγματα των πτυχιακών εργασιών των αποφοίτων.
Απόφοιτοι νέοι καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, βιομηχανικοί σχεδιαστές, αποδεικνύουν έμπρακτα, μέσα από την παρουσίαση του έργου τους, ότι η φοίτησή τους στα πέντε εργαστήρια της Σχολής συντέλεσε στο μετασχηματισμό των αρχικών γνώσεων και αντιλήψεων τους σε μια πραγματικά ειδική καλλιτεχνική θεώρηση και πώς το όποιο φυσικό τους ταλέντο μεταμορφώθηκε σε σταθερή ικανότητα καλλιτεχνικής εφαρμοσμένης έκφρασης.
Η έκθεση των  έργων αυτών σε ένα ξεχωριστό  σύγχρονο μουσειακό τόπο, με άλλη ισχύουσα διαδικασία αμιγώς εικαστικών κριτηρίων, διαφορετικών του εργαστηρίου της  Σχολής, είναι ένα νέο έναυσμα, ένα νέο σκαλοπάτι μιας κλίμακας, όπου η επιτυχής πρόσβασή της μπορεί να προδώσει στο έργο των νέων δημιουργών τη ποθητή διαχρονικότητα. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία».  
Στο πλαίσιο  της Έκθεσης την Τρίτη 12 Οκτωβρίου και ώρα 11.00, θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου από την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Δέσπω Λιάλιου, τον Πρόεδρο της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Καθηγητή Κυριάκο Κατζουράκη, από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ., Χάρη Σαββόπουλο και την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ξανθίππη Σκαρπιά – Χόιπελ. 
Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. 
Η Έκθεση των αποφοίτων για το ακαδημαϊκό έτος 2009 – 2010, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., είναι ανοιχτή για το κοινό. 
Ώρες λειτουργίας  Έκθεσης: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο: 10.00 – 18.00, Τετάρτη: 10.00 – 22.00, Παρασκευή: 10.00 – 19.00, Κυριακή: 11.00 – 15.00, Δευτέρα: κλειστά.
Για την επιβεβαίωση  του ωραρίου καθώς και για  ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το ΜΜΣΤ στα τηλέφωνα 2310240002. 
Περισσότερες πληροφορίες: www.vis.auth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...