Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ο Μέγας Αλέξανδρος πάει... στην Οξφόρδη

Alexander the Great, mosaic detail, The Nation...Image via Wikipedia
«Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο» ονομάζεται η έκθεση που θα παρουσιαστεί από τις 7 Απριλίου μέχρι τις 29 Αυγούστου του 2011 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, για τη μεταφορά θησαυρών από διάφορες συλλογές της χώρας. Η επιλογή των έργων έγινε με κριτήρια περισσότερο ιστορικά και λιγότερο αρχαιολογικά.

Τα αντικείμενα προέρχονται από τις Αιγές, την πόλη δηλαδή που αποτελούσε στρατιωτική μακεδονική αποικία στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι Αιγές, οι οποίες βρισκόντουσαν στην παραλιακή Κιλικία, αποτελούσαν το λίκνο της βασιλικής δυναστείας καθώς και το πατροπαράδοτο κέντρο των Μακεδόνων.

Σημαντικό έκθεμα θεωρείται το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που προέρχεται από την Πέλλα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα εκθέματα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό, ενώ πολλά από αυτά είναι προϊόν ανασκαφών της τελευταίας εικοσαετίας.

Για να γίνει πιο ζωντανή η έκθεση, στην παρουσίαση του υλικού θα επιστρατευτεί η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως βίντεο, φωτομωσαϊκό και τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις.

Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες:

-Η δυναστεία των Τημενιδών

-Πόλεμος και κυνήγι

-Πριγκίπισσες, Βασίλισσες, Πρωθιέρειες, ο ρόλος της γυναίκας στη Μακεδονική αυλή

-Το Συμπόσιο: κεντρική εκδήλωση της ζωής των Μακεδόνων

-Οι Αιγές, το οικοδομικό πλάνο του Φιλίππου Β' και το Ανάκτορο

Παράλληλα με την έκθεση, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα οργανώνει ανοικτό σεμινάριο, στο οποίο θα πραγματοποιούνται δύο παρουσιάσεις κάθε εβδομάδα από ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές με θέματα αρχαιολογίας, ιστορίας και επιγραφικής. Το σεμινάριο θα διαρκέσει ολόκληρο το θερινό εξάμηνο. ZOUGLA.GR

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...