Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Δημοκρατία και Μάχη του Μαραθώνα»

The Marathon Boy, AthensImage by greekgeek via Flickr
Τη θεματική έκθεση του Σπύρου Μερκούρη «Δημοκρατία και Μάχη του Μαραθώνα» εγκαινίασε το Σάββατο στο Ζάππειο Μέγαρο ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. «Σε έναν κόσμο που με μανία ψάχνει παγκόσμια ιδανικά, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι 2.500 χρόνια μετά, οι αξίες που γέννησε η Αθηναϊκή Δημοκρατία, οι αξίες της ελευθερίας και της ισότητας του ατόμου επιστρέφουν ξανά ως οι μόνες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος» τόνισε.

Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι άλλες πόλεις οι οποίες διοργανώνουν Μαραθωνίους έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν την έκθεση.

«Η ταυτότητά μας σαν χώρα σήμερα ορίζεται τόσο από το πώς προβάλλουμε τη νέα μας δημιουργία όσο και από το πώς συμπεριφερόμαστε στην παράδοσή μας» συνέχισε.

Ο Σπύρος Μερκούρης χαιρέτισε τα εγκαίνια της έκθεσης, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα της Μάχης του Μαραθώνα.

«Η Μάχη του Μαραθώνα παραμένει παγκοσμίως επίκαιρη, γιατί δείχνει την προσφορά του ελληνικού πολιτισμού στη δημιουργία του ευρωδυτικού πολιτισμού. Χωρίς τη νίκη αυτή, δεν θα υπήρχε Παρθενώνας, Περικλής, το θαύμα της κλασικής Ελλάδος, το αμερικανικό σύνταγμα, η γαλλική επανάσταση, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα θα ήταν διαφορετικά» ανέφερε.

Σημείωσε, δε, ότι «η έκθεση είναι μια ματιά σε ένα μεγαλειώδες κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Με την έκθεση αυτή αναβιώνουμε τη γέννηση της Δημοκρατίας και ορισμένα επιτεύγματά της».

Στην έκθεση «Δημοκρατία και Μάχη του Μαραθώνα» ο Σπύρος Μερκούρης και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν δύο πολιτισμούς, τον ελληνικό και τον περσικό, που αναμετρήθηκαν στη Μάχη του Μαραθώνα. Παραθέτουν τους λόγους της νίκης των Αθηναίων και εκθέτουν την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού ύστερα από την επικράτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η έκθεση περιλαμβάνει αντίγραφα αρχαίων αγαλμάτων, αγγείων και όπλων. Επίσης, περιλαμβάνει χάρτες, κουστούμια και οπτικοακουστικό υλικό.

Για να τιμήσει την επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα, το υπουργείο Πολιτισμού έχει προγραμματίσει σειρά σημαντικών δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη διεξαγωγή του 28ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στις 31 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από είκοσι χιλιάδων αθλητών από όλον τον κόσμο.

Πηγή: news.in.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...