Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ και οι X DARAWIS με τον ΑΛΕΚΟ ΒΡΕΤΟ στην εκδήλωση για την Γάζα

Η ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ και οι X DARAWIS με τον ΑΛΕΚΟ ΒΡΕΤΟ  στην εκδήλωση για την Γάζα, στο θέατρο Μπατμιντον, την Τετάρτη 24 Μαρτίου στις 9 μ.μ.
Η δουλειά της Καλλιόπης Βέττα χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη πολλών μουσικών στοιχείων, είναι ένα σταυροδρόμι ιδιαιτέρων μουσικών ακουσμάτων, ένα κράμα ηχητικών ιδεών με κοινό παρανομαστή τη φωνή της. Οι ερμηνείες της αποκαλύπτουν τις φωνητικές ικανότητές της και είναι απόλυτα αναγνωρίσιμες για την αισθαντική χροιά της, την ζεστασιά και τα έντονα συναισθήματα. Η μουσική κινείται στο πλαίσιο της world music και παραπέμπει στο επίπεδο και τα μουσικά είδη της Loreena McKennit και της Enya. Με τον συνθέτη Γιάννη Ιωάννου συνεργάζεται από το 1995. Έχει ακόμα συνεργαστεί με την Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, με τον Philippe Eidel, τον Χρήστο Λεοντή, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Νότη Μαυρουδή κ.λπ.

Ο Γιάννης Ιωάννου έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους 'Έλληνες συνθέτες,, τραγουδιστές, ηθοποιούς και τις εταιρείες δίσκων 'Εχει επίσης ενορχηστρώσει, συνθέσει και επιμεληθεί μουσική για σειρές τηλεοπτικών μουσικών εκπομπών και έχει γράψει, διασκευάσει, ενορχηστρώσει μουσική για την Επιθεώρηση. Έχει εμφανιστεί συνοδεύοντας στα πλήκτρα γνωστούς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο. Στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη και από τα ιδρυτικά μέλη της Ορχήστρας Θεοδωράκης, το Ι998 του απονέμεται 3ος χρυσός δίσκος για το άλμπουμ «Litαny» του Β. Σαλέα σε μουσική Μ. Θεοδωράκη. Συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και τον Διονύση Σαββόπουλο στους Αχαρνής και στη συνεργασία του με τον Παπακωνσταντίνου «Για οικονομικούς λόγους». Μέχρι σήμερα. έχει συνεργαστεί σε πάνω από 200 δισκογραφικά έργα, χιλιάδες live παραστάσεις και συναυλίες. Τραγούδια του έχουν αποδώσει: η Καλλιόπη Βέττα, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Akira Inaba, ο Βασίλης Σαλέας κ.ά.

Το Μουσικό συγκρότημα της world music οι X DARAWISH ιδρύθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας το 1997 και αποτελούνται από τους Στράτο Διαμαντή, Έντσο Λεόνε και Δημοσθένη Τσάμη. Ο Στράτος και ο Έντσο γνωρίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 στο πανεπιστήμιο του Μπάρι και υπήρξαν μέλη του συγκροτήματος AL DARAWISH, ο Στράτος Διαμαντής ως ακορντεονίστας και συνθέτης και ο Έντσο Λεόνε ως κιθαρίστας και συνθέτης επίσης. . Όταν το 1997 οι Al Darawish διαλύθηκαν μέρος αυτών σχημάτισε τους Radiodervish ενώ ο Στράτος Διαμαντής με τον Έντσο Λεόνε έδωσαν ζωή στους X DARAWISH μαζί με τον Κωστή Μαραβέγια και τον Αντζελο Πανταλέο. Το 2008 κυκλοφορησε η καινούρια δισκογραφική δουλειά των Χ DARAWISH με τοv τιτλο" DOMINO".

Μαζί τους συνεργάζεται ο Αλέκος Βρέτος, ούτι.  Με σπουδές στη τζαζ με τους Μάρκο Αλεξίου,  Τάκη Πατερέλη κ.λπ. και τζαζ σύνθεση στο Berklee College of Music, συναντάει την Ανατολή σπουδάζοντας ούτι στη Νέα Υόρκη με τον Παλαιστίνιο Simon Shaheen και τους Marcel Khalife, Bassam Saba, Dr Ali Jihad Racy κ.λπ. Σ’ αυτήν τη συνάντηση με τον Γιώργο Αναγνωστόπουλο, θυμούνται παλιές αραβικές μελωδίες και μακάμια, συνδυάζοντας την αραβική μουσική με δικά τους στοιχεία. Αποτέλεσμα, καινούριος και φρέσκος ήχος πάνω στις συνθέσεις του Αλέκου Βρέτου και άλλων συνθετών. Ένας συνδυασμός νέος & παραδοσιακός που δημιουργεί ένα οξύμωρο «μουσικό» σχήμα το οποίο μαγεύει με τον ιδιαίτερο ήχο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...