Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδος Αρχαιολογικός χώρος υπό εξαφάνιση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, με αφορμή τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα, διοργανώνει την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010 στις 20:30 προβολή του ντοκιμαντέρ – αφιερώματος της ΕΤ1 Φωτόσφαιρα για τον ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος.

Ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος, που βρίσκεται στο σημερινό Μετς, στην οδό Αρδηττού, συνδέθηκε άμεσα με τη μάχη του Μαραθώνα, καθώς εκεί αφιέρωσαν οι Αθηναίοι τη νίκη τους.Στο ντοκιμαντέρ αναλύεται η σπουδαιότητα του ναού, η ιστορική πορεία της φθοράς και της απαξίωσης των υπολειμμάτων του και του περιβάλλοντα χώρου στο πέρασμα του χρόνου, ενώ αναδεικνύεται η ιδιαίτερη επίδραση που είχε η αρχιτεκτονική του στις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Παράλληλα, παρουσιάζεται ο αγώνας που εδώ και 15 χρόνια δίνουν οι πολίτες του Μετς για να απαλλοτριωθεί ο αρχαιολογικός χώρος και να συνεχιστεί η ανασκαφή ώστε να ενταχθεί εκ νέου το μνημείο στην ιστορική τοπιογραφία της Αθήνας.

Η έρευνα και παρουσίαση είναι της δημοσιογράφου Χαράς Φράγκου, η σκηνοθεσία του Χρίστου Ακρίδα, η διεύθυνση φωτογραφίας του Λάμπρου Γόβατζη. Το ντοκιμαντέρ είχε προβληθεί στα πλαίσια της σειράς Φωτόσφαιρα της ΕΤ1. 

Για τον ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος μιλούν στο ντοκιμαντέρ ο καθηγητής του ΕΜΠ Μανόλης Κορρές, ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης και ο εκπρόσωπος τηςΠρωτοβουλίας Κατοίκων Μετς για την σωτηρία του ιστορικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος, αρχιτέκτων Ιωσήφ Ευφραιμίδης.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Με το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση. Παράλληλα, θα λειτουργήσει μικρή έκθεση με πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Μετς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...