Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Τα νέα σχέδια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής


Στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η Εθνική Λυρική Σκηνή επενδύει το άμεσο μέλλον της σε ρεπερτόριο εμπορικό και αυξάνει τις παραστάσεις της σε 170, με στόχο να τις φτάσει 300, ενώ εγκαταλείπει το Θέατρο «Ακροπόλ» και συγκεντρώνει όλες τις εκδηλώσεις της, και την οπερέτα, στο θέατρο «Ολύμπια».

Επίσης, η Εθνική Λυρική Σκηνή αποπληρώνει τις οφειλές της, ύψους 4 εκ. ευρώ στο ΙΚΑ, και ανακοίνωση, δια στόματος του προέδρου της, ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης και το πόρισμα κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος της Λυρικής, Ν. Μουρκογιάννης, παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2010-2011 και όπως τόνισε ο ίδιος «το πρόγραμμα δεν είναι αναγκαστικά ιδεώδες, αλλά αναγκαίο, στις παρούσες συνθήκες. Προτιμώ να έχω αίθουσες γεμάτες με 50.000 ελληνόπουλα, που θα εξοικειωθούν με το λυρικό ρεπερτόριο, αντί καταπληκτικές παραστάσεις, που θα συμβάλουν σε φοβερά ελλείμματα».

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9 Οκτωβρίου με «Κάρμεν», συνεχίζουν με την όπερα του Παύλου Καρέρ «Μαραθών-Σαλαμίς», «Μαγικό αυλό», «Τόσκα», «Κουρέα της Σεβίλλης», σε συνεργασία με την όπερα της Σόφιας και αναμένεται να ανακοινωθούν οι συνεργασίες της ΕΛΣ με το Μέγαρο Μουσικής. Παράλληλα, η πειραματική σκηνή όπερας δίνει φέτος το στίγμα της με παιδική όπερα και μουσικό θέατρο, ενώ από την πειραματική σκηνή μπαλέτου θα αναδειχθούν σπουδαστές, που θα στελεχώσουν παραστάσεις.

Για το Ηρώδειο, το ερχόμενο καλοκαίρι οι προτάσεις της Λυρικής είναι τέσσερις. «Καβαλλερία Ρουστικάνα» του Πιέτρο Μασκάνι, η νέα παραγωγή της ΕΛΣ, «Παλιάτσοι» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, «Ναμπούκο» του Βέρντι και το μπαλέτο «Δον Κιχώτης» του Λούντβιχ Μίνκους.

Για το χρέος της Λυρικής, ο Ν. Μουρκογιάννης δήλωσε ότι παραμένει στα 16 εκ. ευρώ και ότι με «νοικοκυρεμα και όχι συρρίκνωση» το κόστος λειτουργίας της ΕΛΣ μειώθηκε κατά 23,5% με ανοιχτό το ενδεχόμενο και περαιτέρω μείωσης έως και 37,5% ως το τέλος της χρονιάς και ως εκ τούτου, εξοικονόμησης συνολικά 12 εκ. ευρώ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος της Λυρικής αναφέρθηκε πολλές φορές στην εξυγίανση της Λυρικής «που, δυστυχώς, δεν έχει γίνει παρά την πρόοδο», παραδέχτηκε ότι «τα προβλήματα είναι μεγάλα και πολυεπίπεδα», αλλά και ότι η Λυρική αποδέχεται αυτά τα προβλήματα «όχι με οίκτο, αλλά δυναμικά, κοιτάζοντας το παρόν και το μέλλον της»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...