Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Εγκαινιάζεται στις ΗΠΑ η έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών»

Λευκωσία: Εγκαινιάζεται απόψε στην Ουάσινγκτον, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, η μεγαλύτερη έκθεση που διοργάνωσε ποτέ η Κύπρος στο εξωτερικό. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών» (Cyprus: Crossroads of Civilizations), η οποία θα είναι ανοικτή μέχρι την 1η Μαΐου 2011 στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian Institution στην αμερικανική πρωτεύουσα, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο.

Στην έκθεση, η οποία θα καλύπτει την ιστορία της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι την Ενετική περίοδο, θα παρουσιαστούν περίπου 260 αντικείμενα πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

Με την έκθεση αυτή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα γιορτάσει τα πενηντάχρονά της στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, που συμπίπτουν με τους εορτασμούς των 100 χρόνων του Μουσείου.

Συντελεστές της έκθεσης είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων με 192 αντικείμενα και τέσσερα αντίγραφα (αρχαιολογικών αντικειμένων), το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου με 50 νομίσματα διαφόρων περιόδων, δύο χάρτες και δύο γκραβούρες, το Μουσείο Πιερίδη-Marfin Laiki Bank με δύο αντικείμενα, το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας με ένα αντικείμενο, το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' με πέντε βυζαντινές εικόνες, και η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου με τέσσερις εικόνες και ένα μεταλλικό σταυρό.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Δρ. Σοφοκλής Χατζησάββας, πρώην διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Στην αίθουσα της έκθεσης θα προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη, ταινία σχετική με τα εκθέματα και τους αρχαιολογικούς χώρους και εκκλησίες από όπου προέρχονται.

Επίσης, έχει εκδοθεί ένας πολυτελής κατάλογος με τα αντικείμενα της έκθεσης και με άρθρα για τις διάφορες ιστορικές περιόδους της Κύπρου τα οποία έχουν γράψει διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Ο κατάλογος θα πωλείται από το βιβλιοπωλείο του Smithsonian.

Παράλληλα, ο ΚΟΤ έχει ετοιμάσει ειδικό φυλλάδιο για την προβολή της Κύπρου, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης.

Η πρωτοβουλία για το όλο εγχείρημα ανήκει στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει και το συντονισμό μαζί με την κυπριακή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα, το 2008 στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας, το Υπουργείο Εξωτερικών υπέβαλε πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για προβολή της Κύπρου στις ΗΠΑ με μια μεγάλη έκθεση και άλλες παρεμφερείς εκδηλώσεις. Η πρόταση εγκρίθηκε και στη συνέχεια υπεβλήθη στο Smithsonian. Η πρόταση απευθυνόταν προς το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για διοργάνωση έκθεσης το 2010 με την ευκαιρία των εορτασμών των 100 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου και των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με στόχο την ολοκληρωμένη παρουσίαση και προβολή της Κύπρου, το Υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης σε συνεργασία με το ίδιο το Μουσείο καθώς και με άλλους οργανισμούς και πανεπιστήμια. Θα γίνουν διαλέξεις, συμπόσια και ημερίδες για την Ιστορία και Αρχαιολογία της Κύπρου, για το κρασί της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, για τη Μυθολογία και τη Θεά Αφροδίτη, για τα πρώτα κατοικίδια ζώα, για το Χριστιανισμό και το Βυζάντιο, για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...