Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Giuseppe Verdi LA TRAVIATA από το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Stanislavsky Nemirovich-Danchenko

Το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Stanislavsky Nemirovich-Danchenko επιστρέφει στο Θέατρο Badminton για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Giuseppe Verdi με την όπερα La Traviata. Εκατόν πενήντα συντελεστές, η συμφωνική ορχήστρα, η χορωδία και το μπαλέτο του μεγάλου μουσικού Θεάτρου της Μόσχας και μερικοί από τους σημαντικότερους λυρικούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων η διεθνούς φήμης σοπράνο Hibla Gerzmava στο ρόλο της Βιολέτα, αναμένεται να προσφέρουν στο ελληνικό κοινό και στους φίλους της όπερας μια ανεπανάληπτη εμπειρία!

Στις 25 Νοεμβρίου 2006, το Moscow State Stanislavsky and Nemirovich-Danchenko Music Theatre, παρουσίασε στο κοινό την πρεμιέρα της παραγωγής της όπερας La Traviata, με τη μουσική του Giuseppe Verdi, λιμπρέτο Francesco Maria Piave, βασισμένο στο έργο του Αλεξάνδρου Δουμά, «Η Κυρία με τις Καμέλιες». Την παράσταση σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας Alexander Titel, την ορχήστρα διευθύνει ο Felix Kolobov, ενώ τα σκηνικά σχεδιάστηκαν από τον Vladimir Arefiev. Ήταν η πρώτη πρεμιέρα όπερας μετά την μεγάλης κλίμακας ανακατασκευή του ιστορικού κτιρίου της Μόσχας, που στεγάζει το Θέατρο. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρεμιέρα της Μόσχας ερμήνευσε η Hibla Gerzmava, μια από τις λαμπερές ντίβες της Stanislavsky Opera. Σήμερα, έπειτα από έξι χρόνια, συνεχίζει να ερμηνεύει με μεγάλη επιτυχία το ρόλο της Violetta Valery.

Αυτή η πρώτη εκδοχή της παραγωγής La Traviata των Korobov-Titel-Arefiev, παρουσιάστηκε στο κοινό των ΗΠΑ σε μια περιοδεία του συγκροτήματος και έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό. Κυριολεκτώντας, η παραγωγή δημιουργήθηκε έπειτα από αίτημα της Αμερικάνικης εταιρείας Columbia Artists, η οποία προσκάλεσε το θέατρο για δεύτερη φορά μετά τη θριαμβευτική περιοδεία του συγκροτήματος στις ΗΠΑ με την παραγωγή La Boheme. Η ίδια παραγωγή συνέχισε την περιοδεία της σε

Το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Stanislavsky και Nemirovich-Danchenko είναι ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά θέατρα της Ευρώπης. Τα 90 και πλέον χρόνια ιστορίας του έχουν να επιδείξουν μια σειρά εκθαμβωτικών παραγωγών όπερας και μπαλέτου, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο παγκόσμιο θησαυροφυλάκιο της θεατρικής τέχνης. Το θέατρο που ιδρύθηκε από δύο εξαιρετικούς μεταρρυθμιστές της σκηνής - K.S. Stanislavsky και V.I. Nemirovich-Danchenko – γεννήθηκε από μια επιδίωξη ανανέωσης των τεχνών της όπερας και του μπαλέτου. Ακολουθώντας τα βήματα των ιδρυτών του Θεάτρου, πολλοί καταξιωμένοι σκηνοθέτες, μαέστροι, χορογράφοι και καλλιτέχνες έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς με το θέατρο, αποσπώντας πάντα διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

Τη θεατρική περίοδο 2012-2013, το Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Nemirovich-Danchenko, γιορτάζοντας τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901), έρχεται στη χώρα μας με 150 συντελεστές, μουσικούς, χορευτές, χορωδούς και λυρικούς τραγουδιστές. Οι πρωταγωνιστές του αποτελούν την αφρόκρεμα του ρωσικού μουσικού θεάτρου, έχουν λάβει σημαντικά βραβεία και θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος τους, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά στον κόσμο της όπερας διεθνώς.

Στο ρόλο της Βιολέτα Βαλερύ, το διεθνούς φήμης αστέρι της όπερας, σοπράνο Hibla Gerzmava, η οποία, από το 1995, είναι πρωταγωνίστρια στο Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Stanislavsky and Nemirovich-Danchenko, ενώ σημαντικές ερμηνείες της έχουν αποθεωθεί στις μεγαλύτερες οπερατικές σκηνές, όπως οι Metropolitan Opera, Opéra Nationale de Paris, Mariinsky Theatre της Αγίας Πετρούπολης, Théâtre des Champs Elysées και Théâtre du Châtelet στο Παρίσι, Teatro Comunale di Firenze στη Φλωρεντία, Sofia Opera και Bunka Kaikan στο Τόκυο. Επίσης, εμφανίσεις της έχουν προγραμματιστεί για το 2013 σε Royal Opera House, Wiener Staatsoper και Covent Garden.

Τη μουσική  διεύθυνση της παράστασης έχει αναλάβει ο μαέστρος Felix Korobov, Τιμημένος Καλλιτέχνης της Ρωσίας, κάτοχος βραβείων Golden Mask, με πολυετή σταδιοδρομία στο χώρο της όπερας και συνεργασίες με καταξιωμένα θέατρα και κορυφαίους καλλιτέχνες. Ο Καλλιτέχνης του Λαού, Alexander Titel, που σκηνοθετεί την παράσταση, είναι και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Στανισλάφσκι από το 1991, ενώ ο Vladimir Arefiev, Τιμημένος Καλλιτέχνης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, επιμελείται τη σκηνογραφία.
Η υπόθεση  του Έργου
Η ΤΡΑΒΙΑΤΑ, μια από τις δημοφιλέστερες όπερες παγκοσμίως, βρίσκεται πάντα στις πρώτες επιλογές όλων των λυρικών θεάτρων του κόσμου. «Η ιστορία είναι σύγχρονη. Οποιοσδήποτε άλλος δεν θα αναλάμβανε αυτή την πλοκή για λόγους ευπρέπειας, εποχής και χιλιάδων άλλων προκαταλήψεων. Όμως εγώ τη δουλεύω με μεγάλη ευχαρίστηση», είπε ο Βέρντι, την εποχή που δημιουργούσε την ομώνυμη όπερα.
Στο Παρίσι των αρχών του 18ου αιώνα, μία Παριζιάνα πόρνη πολυτελείας, η Violetta Valery και ένας νεαρός επαρχιώτης αριστοκράτης, ο Alfredo Germont, ερωτεύονται και εγκαταλείπουν την κοσμική ζωή του Παρισιού. Ζουν ευτυχισμένοι για ένα μικρό διάστημα στην εξοχή με έξοδα της Violetta, αφού ο Alfredo δεν έχει δικά του εισοδήματα, αλλά συντηρείται από τον πατέρα του. Αυτός όμως δεν μπορεί να δεχθεί αυτό τον δεσμό, καθώς πιστεύει ότι ατιμάζει το όνομά του και ζητά από την Violetta να εγκαταλείψει τον γιο του για το καλό της οικογένειάς του. Εκείνη με αυταπάρνηση αποδέχεται την παράκληση και επιστρέφει στο Παρίσι, ωστόσο η θυσία της παρεξηγείται από τον Alfredo. Οι δύο νέοι ξανασμίγουν όταν πια είναι πολύ αργά, αφού η Violetta είναι πολύ άρρωστη από φυματίωση και τελικά πεθαίνει στην αγκαλιά του αγαπημένου της.
  
Συντελεστές της Παράστασης
Τη μουσική  διεύθυνση της παράστασης έχει αναλάβει ο μαέστρος Felix Korobov, Τιμημένος Καλλιτέχνης της Ρωσίας, κάτοχος βραβείων Golden Mask, με πολυετή σταδιοδρομία στο χώρο της όπερας και συνεργασίες με καταξιωμένα θέατρα και κορυφαίους καλλιτέχνες. Μερικές από τις όπερες που έχει διευθύνει στο Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας Stanislavsky & Nemirovich-Danchenko είναι The Golden Cockerel, Eugene Onegin, May Night, La Traviata, La Forza del Destino, Werther, Café “Socrate”, Hamlet καθώς και War and Peace, ενώ έχει συνεργαστεί με διεθνώς αναγνωρισμένους χορογράφους όπως οι John Neumeier, Oleg Vinogradov, Yuri Grigorovich και Youri Vàmos.
Ο Καλλιτέχνης του  Λαού, Alexander Titel, που σκηνοθετεί την παράσταση, είναι και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Στανισλάφσκι από το 1991. Έχει σκηνοθετήσει αξιόλογες παραστάσεις, τόσο στο Κρατικό Μουσικό Θέατρο της Μόσχας, όσο και σε άλλα θέατρα της Ρωσίας και του εξωτερικού (Τσεχία, Γαλλία, Αυστρία). Σε αυτές συγκαταλέγονται οι Ruslan and Lyudmila του Glinka, La Bohème του Puccini, Carmen του Bizet, The Barber of Seville του Rossini Betrothal in a Monastery του Prokofiev, The Bat του Strauss, Cosi fan tutte του Mozart, Nabucco του Verdi, Les contes d'Hoffmann του Offenbach και Eugene Onegin του Tchaikovsky.
Ακόμα, έχει σκηνοθετήσει τις παγκόσμιες πρεμιέρες των The Prophet του Vladimir Kobekin, Antigone του Vasily Lobanov, The Gambler (πρώτη εκδοχή) του Sergei Prokofiev (η δεύτερη έγινε στο Κρατικό Θέατρο Bolshoi της Ρωσίας το 2001) και Hamlet του Vladimir Kobekin.
Ο Vladimir Arefiev, Τιμημένος Καλλιτέχνης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, επιμελείται τη σκηνογραφία. Έχει σκηνογραφήσει περισσότερες από εκατό παραγωγές, στις οποίες συγκαταλέγονται οι “Boris Godunov” του M. Musorgsky,  “Cosi fan tutte” του V. Mozart,  “Ernani” του G. Verdi, “Carmen” του G. Bizet, “Betrothal in a Monastery” του S.Prokofiev, “Spartacus” του A. Khachaturian, “Giselle” του A. Adam, “Swan Lake” και “Nutcracker” του P. I. Tchaikovsky, “Firebird” του I. Stravinsky, “Scythians” σε μουσική S. Prokofiev, “Cowboys” σε μουσική G. Gershwinn,  “Lone Human Voice” σε μουσική A. Vivaldi, N. Paganini and O. Kitaro, “Chopiniana” και “Illusive Bal” σε μουσική F. Chopin,  “Salome” σε μουσική P. Gabriel, “Seagull” και “Uncle Vanya” του A. Chekhov. Από το 2010 διδάσκει στην σχολή καλλιτεχνικών και παραγωγής του Moscow Art Theatre School, ενώ είναι καθηγητής, Ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών.

Κριτικές  Παράστασης

«Ανάμεσα  στις πολλές εκδοχές της εξαιρετικά δημοφιλούς όπερας του Βέρντι ΛΑ ΤΡΑΒΙΑΤΑ που παρουσιάστηκαν στη Μόσχα  την τελευταία δεκαετία, εκείνη του  Κρατικού Μουσικού Θεάτρου της Μόσχας Stanislavsky και Nemirovich-Danchenko, στέκεται στην κορυφή όλων τόσο σε επίπεδο δραματικής όσο και μουσικής εκτέλεσης.
Η παραγωγή, που παρουσιάζεται με σύγχρονα κοστούμια σε ένα αρκετά αφηρημένο σκηνικό, είναι δουλειά του καλλιτεχνικού διευθυντή της όπερας του Θεάτρου, του Alexander Titel,  και είναι το καλύτερο έργο του μετά τη σκηνοθεσία του "The Gambler" του Sergei Prokofiev στο Θέατρο Μπολσόι πριν από έξι σεζόν. Η προσέγγισή του είναι αυστηρή, μια προσέγγιση που καταφέρνει πράγματι να δώσει ζωή στους χαρακτήρες της όπερας και που αποκαλύπτει πράγματα για εκείνους που άλλες συμβατικές παραγωγές τείνουν απλά να σχολιάζουν.»
 Raymond Stults, The Moscow Times

«Η La Traviata είναι ένα από τα τρία αριστουργήματα του Θεάτρου Στανισλάφσκι! Αυτή η παράσταση διακατέχεται από μια σύγχρονη άποψη που συνήθως είναι η συνταγή για την αποτυχία, όμως η παραγωγή του Titel κατάφερε να ανανεώσει μια ιστορία αρκετά κοινότυπη. Η μεγάλη επιτυχία της Traviata προέρχεται από τη λεπτή απεικόνιση των χαρακτήρων και το λαμπερό αστέρι, την Ηibla Gerzmava στο ρόλο της Violetta. Η Gerzmava ερμήνευσε το ρόλο με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες και η διεθνής της εμπειρία φαίνεται σ’ αυτή την πολυεπίπεδη φωνητική πανδαισία.
Η απίθανη  κολορατούρα στην πρώτη πράξη, μια  δυνατή δραματική σκηνή στη δεύτερη  πράξη κατά τη συνάντησή της με τον πατέρα του Alfredo (Evgeny Polikanin) και το σθένος στις τελευταίες της ώρες επιδεικνύουν το αξιοσημείωτο φωνητικό εύρος της Gerzmava. Στην καρδιά του βρίσκεται μια ελεύθερη, φυσική φωνή. Η δύναμή της χρησιμοποιείται με φειδώ, αφήνοντας το χρωματισμό και την ομορφιά αυτής της εκπληκτικής φωνής της σοπράνο να μαγεύει αβίαστα.  
Ένα κρίσιμο σημείο της παράστασης είναι  η σκηνή της δεύτερης πράξης που  προαναφέρεται. Αυτή η σκηνή, ενώ  συνήθως είναι ζοφερή, εδώ ήταν διαποτισμένη με τη μεγάλη ευαισθησία των δύο μερών, που η σκηνή του θανάτου στην τρίτη πράξη έγινε η πιο σπαραχτική. Μια εξαιρετική παράσταση διεθνών προδιαγραφών.»
Tom Washington, Moscow News
 
Τζουζέπε  Βέρντι

La Traviata

Όπερα σε τρεις πράξεις


Μουσική διεύθυνση
– Διεύθυνση Συμφωνική Ορχήστρα του Θεάτρου Στανισλάφσκι: Felix Korobov
ΣκηνοθεσίαAlexander Titel
Σκηνικά: Vladimir Arefiev
Διεύθυνση χορωδίας: Stanislav Lykov


Διανομή
Violetta Valery: Hibla Gerzmava (22, 23/11), Maria Pakhar (24/11)
Alfredo Germont: Sergey Balashov, Nazhmiddin Mavlyanov
Giorgio Germont: Andrey Baturkin, Alexey Shishlyaev, Arsen Sogomonyan
Gastone: Valery Mikitsky
Flora Bervoix: Natalia Vladimirskaya
Barone Douphol : Roman Ulybin
Marchese d’Obigny: Denis Makarov
Dottore Grenvil: Dmitri Stepanovich
Annina : Valeria Zaitseva


ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ
Τιμές εισιτηρίων: 30€, 45€, 60€, 75€,  90€
Φοιτητικό & Ανέργων: 20€

Προπώληση:
viva.gr / 13855 / abcd.gr / /210 8840600

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...