Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Πίνακες από τη συλλογή της Demi Moore σε δημοπρασία

The Finding of Moses (1904 painting by Lawrenc...Image via Wikipedia
Η Εύρεση του Μωυσή
Η δημοπρασία έργων Ευρωπαϊκής Τέχνης του 19ου αιώνα που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου από τον Οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη θα περιλαμβάνει εξαιρετικά έργα από σπουδαίους και ιδιαίτερα δημοφιλείς καλλιτέχνες, σχολές και στυλ του είδους. Η δημοπρασία, που θα αποτελείται από 82 lots με μία συνολική αρχική εκτίμηση της τάξεως των $20-30 εκατομμυρίων, περιλαμβάνει οκτώ έργα με υψηλή αρχική εκτίμηση που κυμαίνεται στο $1 εκατομμύριο ή και περισσότερο, ενώ ανάμεσα στα κορυφαία lots βρίσκονται και δύο σπουδαίοι πίνακες από τη συλλογή της Demi Moore.

Η Εύρεση του Μωυσή (The Finding of Moses) ξεχωρίζει ως ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του Sir Lawrence Alma-Tadema (εκτ.: $3.000.000-5.000.000). Το Νοέμβριο του 1902, ο καλλιτέχνης άφησε το Λονδίνο για να ταξιδέψει στην Αίγυπτο για τα εγκαίνια του φράγματος του Ασουάν, προσκεκλημένος του Sir John Aird, του διάσημου μηχανικού και επικεφαλής του έργου. Στην προσωπική του ζωή, ο Aird ήταν γνωστός προστάτης των τεχνών και πιθανόν προσκάλεσε τον Alma-Tadema σε αυτό το ταξίδι για να του παραγγείλει άλλον έναν πίνακα για τη συλλογή του. Ο Alma-Tadema, με τη σειρά του, εμπνεύστηκε τόσο πολύ από την Αίγυπτο όσο είχε εμπνευστεί και 50 χρόνια νωρίτερα από τα ταξίδια του στην Πομπηία. Έδωσε στον Aird τρία εναλλακτικά θέματα, από τα οποία εκείνος επέλεξε αμέσως αυτό της Εύρεσης του Μωυσή. Ο πίνακας ανήκε κάποτε στον Allen Funt, δημιουργό της δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής Candid Camera. Η συλλογή του από αριστουργήματα του Alma-Tadema παρουσιάστηκε σε μία έκθεση-ορόσημο στο Metropolitan Museum of Art το 1973. Αν το σκηνικό του έργου Η Εύρεση του Μωυσή φαίνεται γνωστό, είναι επειδή σχέδια του έργου χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από τους σεναριογράφους και σχεδιαστές του σκηνοθέτη Cecil DeMille, ως έμπνευση για τις σκηνές από τις ταινίες Κλεοπάτρα (1934) και Οι Δέκα Εντολές (1956).

Μεταξύ των έργων που προέρχονται από τη συλλογή της Demi Moore ξεχωρίζει αυτό του William Bouguerau με τίτλο Αδερφός και Αδερφή (Frère et Soeur) , εμπνευσμένο από τα ταξίδια του καλλιτέχνη στην Ιταλία (εκτ.: $1.000.000-1.500.000). Το 1850 ο Bouguerau πήρε το βραβείο Prix de Rome, το οποίο του έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψει και να σπουδάσει σε ολόκληρη τη χώρα. Για περισσότερα από τρία χρόνια, ο καλλιτέχνης γέμιζε βιβλία και καμβάδες με αντίγραφα αριστουργημάτων της Αναγέννησης, σχέδια αρχαίων τεχνουργημάτων και σπουδές γεμάτων χρώμα τοπίων. Το ταξίδι συγκίνησε βαθύτατα τον καλλιτέχνη, και η επιρροή του είναι εμφανής στο Αδερφός και Αδερφή: Η μελέτη των αρχαιοτήτων διαποτίζει το σε προσεκτικά ισορροπημένο σώμα της αδερφής, που στέκεται με το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της να πέφτει στο ένα πόδι (contrapposto), ενώ τα χρώματα της σύνθεσης παραπέμπουν στους Μεγάλους Δασκάλους της Αναγέννησης.

 To έργο του Alfred Stevens Μητέρα και τα Παιδιά της (Mère et ses Enfants) (βλ. αριστερά) παραχωρήθηκε επίσης προς δημοπράτηση από την Demi Moore. Πρόκειται για μια παραλλαγή του πίνακα H Χήρα και τα Παιδιά της (The Widow and her Children), τον οποίο δημιούργησε ο καλλιτέχνης κατόπιν παραγγελίας της κυβέρνησης του Βελγίου (εκτ.: $150.000-200.000). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι το κόκκινο ηλιοβασίλεμα που γοητεύει το νεαρό κορίτσι ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της φοβερής ηφαιστειακής έκρηξης στην Κρακατόα το 1883, χρονιά που φιλοτεχνήθηκε και το έργο του Stevens. Αυτή η φυσική καταστροφή στην Ινδονησία πυροδότησε παράξενα καιρικά φαινόμενα, ένα από τα οποία ήταν και η χαρακτηριστική κόκκινη λάμψη, που ήταν ορατή κατά το ηλιοβασίλεμα σε ολόκληρο τον κόσμο και καταγράφηκε ίσως από τον Alfred Stevens σε αυτόν τον πίνακα.

«Βρίσκω τον Bouguerau ιδιαίτερα ελκυστικό για μένα προσωπικά και επέλεξα να κρατήσω ένα μικρότερο κομμάτι του για να με συντροφεύει στο πέρασμα των χρόνων», σχολίασε η Demi Moore. «Λατρεύω τον τρόπο που συνδυάζει μυθολογικά και κλασικά θέματα και το σχεδόν φωτογραφικό ρεαλιστικό στυλ του. Υπάρχει μια ευγένεια, μια γαλήνη, ιδιαίτερα στην απεικόνιση γυναικών, που συνδυάζεται με μία απίστευτη δύναμη που με εμπνέει. Είχα στην κατοχή μου αυτούς τους δύο πίνακες, του Bouguerau και του Stevens, για 15 χρόνια και, παρόλο που τους λατρεύω, με την ανακαίνιση και τη νέα κατεύθυνση που παίρνει το σπίτι μας, είναι καιρός για μια αλλαγή. Είμαι ενθουσιασμένη που ένας νέος ιδιοκτήτης θα μπορέσει να μοιραστεί τη χαρά που έφεραν σε μας αυτά τα έργα».

Τη δημοπρασία θα κοσμήσουν επίσης έργα Ισπανών καλλιτεχνών, ανάμεσα στα οποία κεντρική θέση κατέχει το Κορίτσια από τη Βαλένθια (Grupas Valencianas) (βλ. δεξιά), ένας πίνακας του Hermen Anglada-Camarasa, ενός από τους σημαντικότερους και πλέον καινοτόμους Ισπανούς ζωγράφους των αρχών του 20ου αιώνα, του οποίου τα σύνθετα σχήματα και η τολμηρή χρήση διακοσμητικών μοτίβων επηρέασαν μια ολόκληρη γενιά μοντέρνων καλλιτεχνών, όπως τον Kandinsky και τον Picasso (εκτ.: $500.000-700.000). Το 1894, ο Hermen Anglada-Camarasa έφυγε από την Ισπανία για να σπουδάσει στο Παρίσι, ωστόσο δέκα χρόνια αργότερα γύρισε στη Βαλένθια, μια αρχαία αλλά ραγδαία εκσυγχρονιζόμενη πόλη, της οποίας η κουλτούρα είχε επηρεαστεί από την κληρονομιά των ανθρώπων της που προέρχονταν τόσο από την Ευρώπη όσο και από τη Μέση Ανατολή. Το Κορίτσια από τη Βαλένθια είναι ένα από τα 15 περίπου αριστουργήματα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης κατά την εκεί παραμονή του και δε δημιουργήθηκε απαραίτητα για να καταγράψει τα τοπικά έθιμα που όλο και ξεθώριαζαν, αλλά μάλλον για να αιχμαλωτίσει τα εκθαμβωτικά χρώματα των περίτεχνων κοστουμιών και τις πόζες των συμμετεχόντων.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...