Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Εκδήλωση του Τομέα Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ «Ποιος Πολιτισμός. Θεσμοί και πολιτιστική πολιτική σε δύσκολους καιρούς»

 Η πολιτιστική πολιτική αλλά και η εφαρμογή της είναι σήμερα ένα ιδιαιτέρως επίκαιρο θέμα συζήτησης, ακριβώς επειδή είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια αλλαγή παραδείγματος. Η αναζήτηση πόρων, η σχέση ιδιωτικού και δημόσιου αγαθού, αλλά και οι ίδιες οι πολιτειακές εγγυήσεις για την πολιτιστική ανάπτυξη και δημιουργία βρίσκονται σε μια αποφασιστική καμπή. Οι εντοπισμένες, στοχευμένες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις καθώς και οι εναλλακτικές προτάσεις για μια σύγχρονη πολιτιστική πολιτική σκοντάφτουν σήμερα όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και στη θεσμική αδράνεια της τρέχουσας διακυβέρνησης.


Για το θέμα αυτό, ο Τομέας Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς οργανώνει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στις 7μ.μ. στο Αμφιθέατρο του 9.84 στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, εκδήλωση με θέμα:
             
«Ποιος Πολιτισμός
Θεσμοί και πολιτιστική πολιτική σε δύσκολους καιρούς»

Στην εκδήλωση  θα συμμετάσχουν ως ομιλητές:

Σταύρος Ζουμπουλάκης – Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Μυρσίνη Ζορμπά – Ερευνήτρια πολιτιστικής πολιτικής
Μαρία Κομνηνού – Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της  Ταινιοθήκης  της Ελλάδος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια  στο Τμ. Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Άννα Καφέτση – Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Σταύρος Μπένος – Πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος της Ε.Ε. της Δημ.Αρ. θα αναλάβει το συντονισμό της συζήτησης και την παρουσίαση των θέσεων για τον πολιτισμό της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Την εκδήλωση προλογίζει ο Γιάννης Κακουλίδης, ποιητής, συγγραφέας και μέλος της Ε.Ε. της Δημ.Αρ.

Θα χαιρετίσει ο Φώτης Κουβέλης Πρόεδρος της Δημ.Αρ.
Οι ομιλητές, ο καθένας βάσει της εμπειρίας του και με αναφορά στο πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται, καλούνται να παρουσιάσουν τη λειτουργία των πολιτιστικών θεσμών και φορέων στην Ελλάδα, αλλά και να εκφράσουν τις απόψεις τους για την αλλαγή μοντέλου (δεδομένων των συνθηκών κρίσης), καθώς και για τη σύγκριση πολιτιστικής πολιτικής και λειτουργίας των θεσμών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, για την εκδήλωση έχουν κάνει τις παρακάτω δηλώσεις:

Σταύρος Ζουμπουλάκης-Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.  
“Η σύντομη εισήγησή μου είναι χωρισμένη σε τρία μέρη: Στο πρώτο, περιγράφεται με κάθε δυνατή συντομία και χωρίς κανενός είδους δραματοποίηση η σημερινή τραγική κατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η ΕΒΕ καταρρέει. Σε λίγο θα βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας. Στο δεύτερο, θα αναζητηθούν οι λόγοι που οδήγησαν την ΕΒΕ σε αυτή την κατάσταση, χωρίς περιπτωσιολογικές αναφορές. Στο τρίτο, τέλος, θα συζητηθεί αν υπάρχει πράγματι βάσιμη ελπίδα, μέσα στο σημερινό  χαλασμό, και ποια μπορεί να είναι αυτή, να αποκτήσουμε επιτέλους μια Εθνική Βιβλιοθήκη ικανή να παίξει τον πολλαπλό παιδευτικό ρόλο της.”

Μυρσίνη Ζορμπά – Ερευνήτρια πολιτιστικής πολιτικής.
“Στη σημερινή συγκυρία, με τις βαθιές ριζικές ανατροπές που συντελούνται στο σώμα του  κράτους και της κοινωνίας, είναι προφανής  η αλλαγή παραδείγματος όσον αφορά το πολιτισμικό πεδίο.
Γι’ αυτό το λόγο, η ανάλυση και ο δημόσιος διάλογος θα πρέπει να στοχεύσουν στο πιο θεμελιακό: στον επαναπροσδιορισμό του ίδιου του πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας και της σύστασής του. Αυτός ο επαναπροσδιορισμός θα επιτρέψει να αναδειχθούν οι νέοι στρατηγικοί άξονες, οι τρόποι αναδιοργάνωσης των πόρων και αναδιάρθρωσης των δομών, η ανανέωση των εργαλείων, η επανασύσταση της πολιτισμικής ιθαγένειας, με μια λέξη η νέα θεμελίωση, η στρατηγική και οι μέθοδοι της κρατικής παρέμβασης σε αυτό που αποκαλούμε κουλτούρα και πολιτισμό της χώρας. Σε συνέχεια των παραπάνω είναι δυνατόν να προκύψει ένα νέο πολιτισμικό σχέδιο που θα συνδυάζει την κοινωνική και την οικονομική-αναπτυξιακή διάσταση. Σε περίοδο κρίσης αυτό είναι επιτακτικό.”


Μαρία Κομνηνού – Γ. Γραμ. του Δ.Σ. της  Ταινιοθήκης  της Ελλάδος και Αν. Καθηγήτρια  στο Τμ. Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Σήμερα η Ελλάδα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που έχει άρει την υποστήριξη ενός θεσμού όπως η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, του μοναδικού φορέα προστασίας της Κινηματογραφικής Κληρονομιάς (Film Heritage Institution) του τόπου μας.Ποιο είναι το αύριο του Βιλλάρ, της Αστέρως, του Δράκου της Μαγικής Πόλης, της Φόνισσας;  Θέλει η Ελλάδα να συντηρήσει την φιλμική της κληρονομιά; Εδώ και τέσσερα χρόνια, απαντά: όχι».

Άννα Καφέτση – Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
“Tο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσφέρεται ως ένα κατεξοχήν «άλλο» παράδειγμα δημιουργίας και λειτουργίας πολιτιστικού θεσμού στην προ οικονομικής κρίσης δεκαετία. Μουσείο νομαδικό και με ελάχιστους πόρους, χωρίς κτίριο και συλλογές στο ξεκίνημα του το 2000, περνάει μπροστά από τις ελλείψεις και με συγκεκριμένο σχέδιο γεννιέται μέσα από τη δράση του.
Ένα βήμα σήμερα πριν από την ολοκλήρωση του κτιρίου του και το άνοιγμά του στο κοινό, καλείται υπό τις παρούσες συνθήκες, πέραν των οικονομικών δυσκολιών και λοιπών εμποδίων, να επαναπροσδιορίσει την θεσμική του ταυτότητα ως ΝΠΙΔ, διαφυλάσσοντας τον ιδρυτικό του χαρακτήρα, και κυρίως να προασπίσει τον πρωτογενή κοινωνικό του ρόλο και την πνευματική του αυτονομία.”

Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του σωματείου ΅ΔΙΑΖΩΜΑ΅
“Χρειαζόμαστε μια νέα ματιά σε όλο το εύρος της πολιτιστικής πολιτικής της χώρας, προκειμένου να εισβάλει το άρωμα της κοινωνίας τόσο στη σύγχρονη δημιουργία, όσο και στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πρέπει στη θέση του αχαλίνωτου κρατισμού, που μεταξύ των άλλων εξουθένωσε και τα κινήματα πολιτών, να αναδείξουμε το ρόλο και το φως της κοινωνίας και των κινημάτων της στα «μικρά» και τα «μεγάλα» του πολιτισμού μας.
Ένα τέτοιο ζωντανό παράδειγμα είναι το «ΔΙΑΖΩΜΑ». Το «ΔΙΑΖΩΜΑ», με απλά λόγια, είναι μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία, η οποία συγκροτείται κατά βάση από τρεις οικογένειες, την αρχαιολογική κοινότητα, την καλλιτεχνική κοινότητα των δημιουργών και τις τοπικές κοινωνίες.
Η κοινωνική αυτή συμμαχία αναπτύσσει καθημερινά και θεσμικά μια συνέργεια με το κράτος, προκειμένου να πολλαπλασιάζει ποσοτικά και ποιοτικά το παραγόμενο αποτέλεσμα στην ανάδειξη και την προστασία των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...