Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

VIDEO - Aπεβίωσε η σκηνοθέτις, ηθοποιός και συγγραφέας Μαριέτα Ριάλδη


Η σκηνοθέτις, ηθοποιός και συγγραφέας Μαριέττα Ριάλδη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια, βυθίζοντας στο πένθος το ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο.


Η Μαριέτα Ριάλδη έγραψε έργα μεγάλης απήχησης όπως τα «Ουστ, Καφέ Σαντάν», «ΣΚ» και έπαιξε σε έργα όπως τα «Άμλετ», «Βρικόλακες», «Έντα Γκάμπλερ» και «Αντιγόνη».


Το 1967 ίδρυσε το Πειραματικό θέατρο, που αποτέλεσε επανάσταση στο χώρο του θεάτρου και ένα μεγάλο άνοιγμα για όλες τις νέες θεατρικές δυνάμεις. Έδωσε στέγη στο νεοελληνικό έργο, που τον καιρό εκείνο ήταν στο περιθώριο. Ανέδειξε συγγραφείς όπως ο Καμπανέλλης, ο Μουρσελάς, ο Γκούφας, ο Σκαρίμπας, ο Ζιώγας. Από το θέατρό της πέρασαν πολλές αξιόλογες μονάδες της ελληνικής σκηνής. Εκεί πρωτοπαρουσιάστηκαν οι πρώτες παραστάσεις με πειραματική φόρμα στο λόγο και την εικαστική παρουσίαση.

Πήρε μέρος σε διεθνή Φεστιβάλ, αποσπώντας - με το Πειραματικό Θέατρο - πολλές διακρίσεις.

Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς για τον θάνατο της Μαριέτας Ριάλδη


Η ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Μαριέτα Ριάλδη άφησε σημαντικό αποτύπωμα στο νεοελληνικό θέατρο, τόσο με το ίδιο το πλούσιο έργο της όσο και με την έμπρακτη συνεισφορά της στο άνοιγμα στους νέους δημιουργούς. Από το 1967, όταν ίδρυσε το «Πειραματικό θέατρο» —που έδωσε φωνή σε συγγραφείς όπως ο Σκαρίμπας και ο Καμπανέλλης, αλλά και νεότερους ή πρωτοεμφανιζόμενους, όπως ο Μουρσελάς, ο Ζιώγας, ο Γκούφας και πολλοί άλλοι—, παρέμεινε προσηλωμένη στην ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού κειμένου. Υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της ανοιχτή στις προκλήσεις του πειραματισμού και της ανανέωσης των εκφραστικών μέσων της θεατρικής τέχνης.

Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει την οδύνη της για τον θάνατο της Μαριέτας Ριάλδη και τα συλλυπητήριά της στους οικείους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...