Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Διεθνές Φόρουμ Πολιτισμού Αγίας Πετρούπολης: Η κρίση, το θέατρο και η μαγεία…

Δελίνα Βασιλειάδου - καλλιτεχνική συνεργάτιδα ΚΘΒΕ, Γιάννης Βούρος καλλιτεχνικός διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

SOS εξέπεμψε η Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη.


Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο Ρωσικής Εθνογραφίας, καλλιτεχνικοί διευθυντές των θεάτρων της Ευρώπης και σημαντικοί σκηνοθέτες «πήραν θέση» στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Οι υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στο θέατρο», κάνοντας σαφές μέσα από τις τοποθετήσεις τους ότι η ελευθερία και η ανεξαρτησία της τέχνης βρίσκεται υπό σοβαρό κίνδυνο.


Σε μια ιστορική αναδρομή για τη θέση του θεάτρου στη κοινωνία, αναδείχθηκε η πνευματική ανάπτυξη της ίδιας της κοινωνίας μέσα από το θέατρο που έχει στόχο:
·         να παραμείνει το όργανο αντιμετώπισης του ανθρώπινου πόνου
·         να διευκολύνει τον διάλογο στα καθημερινά προβλήματα
·         να θέτει ερωτήματα
·         να βοηθά το κοινό να αντιληφθεί τα προβλήματα με μεγαλύτερη οξυδέρκεια, χωρίς δίκες, προκαταλήψεις, ταμπού και πογκρόμ

Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος, στον οποίο στηρίχθηκαν όλα τα μέλη της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης για να συμφωνήσουν και να ζητήσουν, η σύγχρονη Ευρώπη να διασφαλίσει την επαρκή υποστήριξη του θεάτρου.
Στη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας, έγιναν πολλές αναφορές στην Ελλάδα. Για την κρίση που περνάει στα οικονομικά, αλλά ταυτόχρονα την αναζωπύρωση των ιδεών και της τέχνης στο σανίδι, λέγοντας πολλοί μάλιστα ότι παίρνουν παραδείγματα επιβίωσης από τον Ελληνικό πολιτισμό.
Σε μια Ελλάδα της κρίσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Βούρος, επισφράγισε τα όσα με συγκίνηση άκουσε, κάνοντας λόγο για… μαγικά, ώστε το θέατρο όχι μόνο να παραμένει ανοιχτό αλλά και γεμάτο από διψασμένο κοινό.
«Προσπαθούμε πολύ σκληρά για να τα καταφέρουμε, καθώς οι τελευταίες καταστάσεις απαιτούν από εμάς να ήμαστε περισσότερο μάγοι παρά διευθυντές ή καλλιτέχνες. Χρειάζεται πραγματικά ταχυδακτυλουργικό τέχνασμα για να κρατήσεις αυτούς τους τεράστιους θεατρικούς οργανισμούς δημιουργικούς, παραγωγικούς και -φυσικά- ζωντανούς, όταν την ίδια στιγμή πρέπει να πληρώνουμε παλαιότερα χρέη. Αν και θα έπρεπε να ήταν μια διαχειρίσιμη κατάσταση, με ένα προϋπολογισμό μειωμένο κατά 3 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια και επιπλέον 700.000 ευρώ αυτό το έτος, το έργο μου στο ΚΘΒΕ έχει γίνει με καθαρή μαγεία

Λεβ Ντόντιν - πρόεδρος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Maly, Γιάννης Βούρος καλλιτεχνικός διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Στην τοποθέτηση του κ. Βούρου στάθηκε η διευθύντρια του Yugoslav Drama Theatre, Tamara Vuckovic Manojlovic, λέγοντας πως όλοι σήμερα καλούνται να κάνουν μαγικά για την επιβίωση του θεάτρου και τη δημιουργία τέχνης  υψηλής ποιότητας.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, είχε συνάντηση με τον επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης και καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου Maly, Λεβ Ντόντιν, από την οποία προέκυψαν σημεία επαφής για μια πιθανή συνεργασία τον επόμενο χειμώνα.
«Όπως, για πολλούς αιώνες το θέατρο καλυτέρευε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τους ανθρώπους, κάνοντας τους πιο ευγενείς, πιο επιεικείς, πιο σεμνούς, πιο ελεύθερους, πιο ευφυείς, πιο γενναιόδωρους, πιο ηθικούς, Σήμερα είναι η σειρά της κοινωνίας να βοηθήσει το Θέατρο», ήταν το τελικό μήνυμα από τις εργασίες του συνεδρίου.
Γιατί, βασική αρχή όλων των εκπροσώπων ήταν αυτό που δήλωσε εν κατακλείδι και ο κ. Βούρος. «Θεωρούμε πως είναι ευθύνη τόσο του κράτους όσο και ενός κρατικού θεάτρου να παρακολουθούν προσεκτικά το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της κοινωνίας, να ακούει τις βαθύτερες ανάγκες της και να δημιουργεί σκεπτόμενο κοινό».
Στην εκδήλωση -που διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης και το Θέατρο Maly- συμμετείχαν καλλιτεχνικοί διευθυντές των θεάτρων της Ευρώπης, αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας, όπως η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Όλγκα Γκόλοντετς, ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης Λεβ Ντόντιν, o πρόεδρος της Ένωσης Ιλάν Ρονέν, η διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου του Όσλο Χάνε Τόμτα, o καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας Μίχαελ Ντότσεκαλ, o γενικός γραμματέας του Premio Europa Αλεσάντρο Μαρτίνες, oι σκηνοθέτες Βαλερί Φοκίν, Μιχαήλ Μπίτσκοφ, Αννα Μπάντορα κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...