Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

«ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΞΑΙΣΙΕΣ, ΜΕ ΦΩΝΕΣ!...», ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές!…, Μια μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης», σε κείμενα–ιστορική & μουσική έρευνα Λάμπρου Λιάβα και σκηνοθεσία-χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου.  Έναρξη: Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, στις 20.00.

Η μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης, από το 1912 ως τις μέρες μας, ζωντανεύει από τον Δεκέμβριο στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε μια παράσταση του ΚΘΒΕ αστραφτερή και πολύχρωμη – όπως ακριβώς η ιστορία και η κουλτούρα της πόλης.

Ο χορός, το τραγούδι και οι πλούσιες μουσικές παραδόσεις της Θεσσαλονίκης γίνονται ένα κεφάτο μουσικοχορευτικό θέαμα που καλύπτει έναν ολόκληρο αιώνα: βορειοελλαδίτικα δημοτικά τραγούδια, σεφαραδίτικες μπαλάντες, τούρκικοι χαβάδες, μουσικές μνήμες των Μικρασιατών προσφύγων, οπερέτες και αστικά τραγούδια, βαριετέ, ρεμπέτικα και λαϊκές επιτυχίες, αλλά και ο σύγχρονος ήχος των τραγουδοποιών της πόλης, μέχρι το χιπ χοπ!

Η παράσταση συγκεντρώνει, για πρώτη φορά, σπουδαίους καλλιτέχνες που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, συνδιαμόρφωσαν το καλλιτεχνικό πρόσωπο της πόλης και διατηρούν ζωντανή τη σχέση τους μαζί της.

Προεξάρχουσα είναι, φυσικά, η μεγάλη κυρία του μουσικού θεάματος Ζωζώ Σαπουντζάκη, η οποία επιστρέφει στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησε τη λαμπρή πορεία της – σε ηλικία 4 ετών, στο σανίδι του Θεάτρου του Λευκού Πύργου!
Κοντά της, το γνωστό και αγαπημένο παιδί της πόλης Άκης Σακελλαρίου, η σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια Μαριώ, η οποία μετά από πολλά χρόνια εμφανίζεται και πάλι στη γενέτειρά της, αλλά και ο περίφημος «Πατέρας», ο δεξιοτέχνης μπουζουξής Χρήστος Μητρέντζης.

Μαζί τους, ο πολυδύναμος θίασος των ταλαντούχων ηθοποιών του ΚΘΒΕ, ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, αλλά και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Αποφοίτων Παπαφείου «Ο Μελιτεύς»!

Τα κείμενα και η μουσικολογική έρευνα είναι του Λάμπρου Λιάβα, ενώ τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι δημιουργίες του Μανόλη Παντελιδάκη. Οι φωτισμοί είναι του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Από τον Δεκέμβριο, στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, όλη η μουσική, όλη η ιστορία και όλη η μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης σ’ ένα πλούσιο και απολαυστικό θέαμα!


Μια μουσικοθεατρική παράσταση που διατρέχει την ιστορία της Θεσσαλονίκης, αναζητώντας μέσα στον χρόνο τους πολλούς και διαφορετικούς «ήχους» της πόλης
Η δράση του έργου δεν θα περιοριστεί στη σκηνή του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών, αλλά θα επεκταθεί και στην πόλη μέσα από μουσικά δρώμενα, Επίσης, στο φουαγιέ του θεάτρου οι ήχοι της μουσικής θα συνταιριάξουν και με τις αντίστοιχες γεύσεις από τις πολλές και διαφορετικές γαστρονομικές παραδόσεις της Θεσσαλονίκης,
επιδιώκοντας μια εμπειρία που θα καλύψει όλες τις αισθήσεις!

Σημείωμα συγγραφέα
«ME ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΞΑΙΣΙΕΣ, ΜΕ ΦΩΝΕΣ!..»
Μια μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης

Το τραγούδι ήταν εκεί,
το τραγούδι είναι παντού,
το τραγούδι κατέχει τι λέει!

Μια μουσικο-θεατρική παράσταση που διατρέχει την ιστορία της Θεσσαλονίκης, αναζητώντας τους πολλούς και διαφορετικούς «ήχους» της πόλης. Ένα γοητευτικό ταξίδι μέσα στον χρόνο, από την απελευθέρωση του 1912 έως τις μέρες μας.

Μουσικές μνήμες και αισθήσεις, φωνές και όργανα, τραγούδια και χοροί, συνθέτουν ένα μοναδικό «μωσαϊκό», όπου συνυπάρχουν σε δυναμικό διάλογο οι επιμέρους παραδόσεις των πληθυσμών που κατοίκησαν διαχρονικά τη Θεσσαλονίκη.

Όλα μπερδεύονται γλυκά: οι φωνές των μικροπωλητών σε όλες τις γλώσσες, δημοτικά τραγούδια, βυζαντινοί ύμνοι, σεφαραδίτικες μπαλάντες, εβραϊκοί ψαλμοί, τούρκικοι χαβάδες, αρμένικες μελωδίες, βαλκανικά ηχοχρώματα, σκοποί του καφέ-αμάν… Τραγούδια ιστορικά και εμβατήρια, μουσικές μνήμες των Μικρασιατών προσφύγων, ποντιακά μοιρολόγια με συνοδεία από κεμεντζέ… Οπερέτες και αστικά τραγούδια, ήχοι από το θέατρο σκιών, μουσικό θέατρο και βαριετέ… Αγαπημένα ρεμπέτικα και λαϊκές επιτυχίες που αναδείχτηκαν σε εθνικούς ύμνους της «καρντασούπολης», καθώς κι επιλεγμένα νεότερα κομμάτια που αποτυπώνουν τα σύγχρονα πάθη, καταλήγοντας στη δυναμική έκφραση του ροκ και του χιπ-χοπ!...

Ορχήστρες, κομπανίες, μπάντες και χορωδίες, αλλά και ο ήχος από το τζουκ-μποξ στις λαϊκές ταβέρνες, το φορητό πικ-απ στα νεανικά πάρτι και το τρανζιστοράκι με τη μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων και του «Φεστιβάλ Τραγουδιού»… Ένα ολόκληρο ηχητικό σύμπαν!

Γίνεται αναφορά στους χώρους και τις σημαντικές προσωπικότητες που προσδιόρισαν το μουσικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, από τον Αιμίλιο Ριάδη, τον Αττίκ, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, έως τους τροβαδούρους Διονύση Σαββόπουλο, Νίκο Παπάζογλου κ.ά.
Τέλος, παράλληλα με τα τραγούδια και τις μουσικές, ξεχωριστή θέση κατέχει ο ιδιαίτερος «ήχος», οι φωνές των ποιητών και των συγγραφέων της πόλης. Έτσι, στον θεατρικό λόγο έχουν ενσωματωθεί αποσπάσματα (αυτούσια ή προσαρμοσμένα στη δράση) από σχετικά κείμενα των Εβλιγιά Τσελεμπί, Μανώλη Αναγνωστάκη, Γιώργου Ιωάννου, Ζωής Καρέλλη, Θωμά Κοροβίνη, Ν.Γ. Πεντζίκη και Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Το να επιχειρήσεις ν’ αφουγκραστείς τις μουσικές και τις φωνές μιας τέτοιας πόλης και να μετουσιώσεις την Ιστορία και την παλλόμενη ζωή της σε θεατρική αφήγηση και δράση, δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Σίγουρα όμως, συνιστά μια μεγάλη πρόκληση!
Όλοι οι συντελεστές –φυσικά ή θετά παιδιά της Θεσσαλονίκης– προσπαθήσαμε, ο καθένας με τη δική του γνώση κι ευαισθησία, να συντονιστούμε με το τραγούδι της, με τον παλμό της καρδιάς της και να γίνουμε μια μεγάλη χορωδία τραγουδώντας για τα περασμένα, τα τωρινά και τα μελλούμενα…


Πολλά είναι τα στοιχεία της έρευνας (τραγούδια, πρόσωπα, κείμενα) που τελικά δεν μπόρεσαν να περιληφθούν στην παράσταση, ή που παρουσιάζονται συνοπτικά κι αποσπασματικά (για λόγους χρόνου και σκηνικής οικονομίας). Γι’ αυτό και αναφερόμαστε σε «μια» (και όχι «τη») μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης. Είναι «μια εκδοχή», που προσεγγίζει το θέμα και το αφήνει ανοιχτό, για ειδικότερες αναφορές, ανα-στοχασμό και διάλογο.

Μακάρι αυτή η προσπάθεια να συν-κινήσει τους θεατές –και κυρίως τις νεότερες γενιές– ώστε να αναζητήσουν, πίσω από τη βιτρίνα της σύγχρονης Βαβέλ, τη δική τους διαπροσωπική σχέση με την πόλη και τα «ηχοτοπία» της, με το ύφος και το ήθος των τραγουδιών που διασώζουν τη μνήμη και καθορίζουν την ταυτότητα!

Πολλές ευχαριστίες σε όλους τους καλούς φίλους και πολύτιμους συνεργάτες, συνοδοιπόρους σε αυτή την αναζήτηση.

Ας μου επιτραπούν όμως κάποιες ξεχωριστές αναφορές:
Στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Βούρο, για την εμπιστοσύνη και την αμέριστη στήριξή του σε όλες τις φάσεις της δημιουργίας του έργου και της παράστασης.

Στη Σοφία Σπυράτου, με την οποία εδώ και 25 χρόνια έχουμε μοιραστεί πολλές κοινές καλλιτεχνικές προσπάθειες και συγκινήσεις.

Στην αειθαλή Ζωζώ Σαπουντζάκη, ζωντανό μύθο του μουσικού θεάματος, που επιστρέφει στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησε τη λαμπερή καριέρα της –παιδί ακόμη– στο Θέατρο του Λευκού Πύργου.

Στη Μαριώ και τον Χρήστο Μητρέντζη, τιμώντας στο πρόσωπο και στην τέχνη τους τη σπουδαία παράδοση του λαϊκού τραγουδιού και τη «σχολή της Θεσσαλονίκης».

Στον Θωμά Κοροβίνη, για το συγγραφικό, μουσικό κι ερευνητικό του έργο –πολύτιμο ξεναγό στη μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κύριο Ντίνο Χριστιανόπουλο, για τα εξαίσια ταξίδια στη «μουσική ποιητική» της πόλης, καθώς και για τις – πολλαπλές– «ερμηνείες» του στα τραγούδια του Τσιτσάνη!

Αφιερώνω την προσωπική μου συμβολή, στους καθημερινούς ανθρώπους της πόλης και τους αφανείς εργάτες (τραγουδιστές, μουσικούς, ηθοποιούς, συνθέτες και στιχουργούς) που διαμόρφωσαν και διατήρησαν το ήθος του τραγουδιού της Θεσσαλονίκης σε χρόνια δίσεκτα! Κι ενώνω τη φωνή μου με αυτήν του Γιώργου Ιωάννου:
Αν είσαι η μάνα, η ανέ, η μάικω, η μάντρε, πόλη αγαπημένη, έλα και πάλι να μας πάρεις αγκαλιά. Εμάς, Μπαγιάτιδες και Γιουνάνιδες, Αποικιστές κι Αποίκους, να μη μας πατικώσεις μες στην ανωνυμία και τη λησμονιά, όπως τόσο καλά ξέρεις εσύ μες στους αιώνες. Στην αναγέννησή σου, Θεσσαλονίκη, να στέρξεις να μας θυμηθείς, να μας πεις και πάλι παιδιά δικά σου. Να μας παρηγορήσεις και να μας εξυψώσεις.
Με μουσικές εξαίσιες και με φωνές!

Λάμπρος Λιάβας

Σημείωμα σκηνοθέτη
Όλα ξεκινούν από την ιδέα, την αγάπη και τη γνώση γι’ αυτό που πας να κάνεις. Και με τον Λάμπρο, αστείρευτη πηγή γνώσης και έμπνευσης, πατάς γερά και είσαι σίγουρος.

Γιατί το αντικείμενο είναι –ούτε λίγο ούτε πολύ– ένας αιώνας μουσικής ιστορίας της  πόλης. Ακούσματα διαφορετικά, σταυροδρόμια πολιτισμών, διάφορα ύφη και ήθη, σημαντικά ιστορικά γεγονότα: όλ’ αυτά πρέπει να συγκεραστούν μπροστά στον θεατή και να τον οδηγήσουν σε μια πολύχρωμη, πολύβουη παράσταση. Να κάνουν τον θεατή πλουσιότερο στη γνώση της μουσικής ιστορίας της πόλης. Να του θυμίσουν, να τον συγκινήσουν, να του μάθουν, να τον ψυχαγωγήσουν.

Στρωθήκαμε στη δουλειά. Οι πολυτάλαντοι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, μαζί και οι χορευτές, οι μουσικοί, οι βοηθοί, ο πολύτιμος Μανόλης Παντελιδάκης, ο εξαίρετος Λευτέρης Παυλόπουλος, ο ευρηματικός Κώστας Βόμβολος, οι κατασκευαστές, οι τεχνικοί του ήχου, του φωτισμού και των σκηνικών, οι υπεύθυνοι της επικοινωνίας – και άλλοι, και άλλοι. Μαζί τους και τα θαυμαστά «παιδιά» της πόλης που επιστρέφουν: η λαμπερή Ζωζώ –ζωντανός μύθος–, ο Άκης, η γλυκιά Μαριώ, ο Χρήστος. Εμ, μουσική ιστορία της πόλης είν’ αυτή!

Η παράσταση που θα δείτε είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και αγάπης. Πάθους γι’ αυτό που κάναμε.

Ανυπομονώ να συνομιλήσει μαζί σας, με μουσικές εξαίσιες, με φωνές, που έρχονται από την πόλη για σας, για όλους μας.

Τελειώνοντας: ένα θερμό ευχαριστώ στον φίλο και συνεργάτη Γιάννη Ξανθούλη, που «έντυσε» με τα λόγια του το μουσικό θέμα της Θεσσαλονίκης. Κι ένα θερμό ευχαριστώ  στον Γιάννη Βούρο, που μας εμπιστεύτηκε και μας συμπαραστάθηκε σαν φίλος σ’ όλη τη διάρκεια της δουλειάς.

Και τέλος: Λάμπρο, για άλλη μια φορά, ευχαριστώ.

 Σοφία Σπυράτου


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενα-ιστορική & μουσική έρευνα: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία-χορογραφία: Σοφία Σπυράτου
Σκηνικά-κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Ενορχηστρώσεις: Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου
Σύμβουλος έρευνας: Θωμάς Κοροβίνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Βοηθός χορογράφου: Γιάννης Μάρτος
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά
Οργάνωσης παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη

Πρωταγωνιστούν: Άκης Σακελλαρίου, Σοφία Καλεμκερίδου, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Ρούλα Παντελίδου, Γιώργος Καύκας, Αστέρης Πελτέκης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Βασίλης Σπυρόπουλος

Τραγούδι: Μαριώ, Μπουζούκι: Χρήστος Μητρέντζης

Παίζουν: Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Απόλλων Δρικούδης, Χρύσα Ζαφειριάδου, Χρύσα Ιωαννίδου, Αννέτα Κορτσαρίδου, Άννα Κυριακίδου, Βάγια Ματαφτσή, Ευγενία Πανταζόγλου, Δημήτρης Σπορίδης, Μάρα Τσικάρα

Χορεύουν: Δέσποινα Καπουλίτσα, Κώστας Καφαντάρης, Άννα Λιανοπούλου, Γιάννης Μάρτος, Ιωάννα Μήτσικα, Ηλίας Τσάκωνας
Συμμετέχουν: Ριαννόν Μόργκαν, Άλκης Σπυρόπουλος, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Γιάννης Διονυσίου, Tάσος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Περάκης.

Συμμετέχει επί σκηνής ζωντανή ορχήστρα:
Παίζουν οι μουσικοί: Hλίας Γύλος (ακορντεόν), Παύλος Ελευθεριάδης (ποντιακή λύρα), Δέσποινα Θεοδωρίδου (πιάνο),  Γεώργιος Καλαμάκης (ούτι & μπάσο), Ιωάννης Καρακαλπακίδης (βιολί), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα), (μπουζούκι), Ιωάννης Πουρνάρας (κιθάρα), Νικόλαος Ψοφογιώργος (τύμπανα)

Οι στίχοι του τραγουδιού της έναρξης (Μουσικό θέμα της πόλης – Σουλτανί σεγκιάχ) είναι μια ευγενική προσφορά του Γιάννη Ξανθούλη.

Έναρξη παραστάσεων: Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη & Κυριακή 19:00
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 20:00

Τιμές Εισιτηρίων:
Κανονικό εισιτήριο (θέσεις πλατείας): 15 €
Κανονικό εισιτήριο (θέσεις εξώστη): 12 €
Εκπτωτικό εισιτήριο (Φοιτητές,  Άτομα άνω των 65): 12 €

Λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτη 7 μ.μ., Γενική είσοδος 12 €
Πέμπτη στο ΚΘΒΕ: Γενική είσοδος 10 €

IΣΧΥΟΥΝ: «Κάρτα συγκοινωνούντων θεάτρων»
Στον κάτοχο της κάρτας παρέχεται σταδιακή έκπτωση στην τιμή του κανονικού εισιτηρίου (15 €) για την παρακολούθηση τεσσάρων ή περισσότερων διαφορετικών παραστάσεων τη χειμερινή θεατρική περίοδο.
Συγκεκριμένα, ο κάτοχος της «Κάρτας συγκοινωνούντων θεάτρων» θα πληρώνει 15€ για την παρακολούθηση μίας παράστασης, 12€ για την δεύτερη, 10€ για την τρίτη και 8€ για την παρακολούθηση τέταρτης παράστασης σε οποιαδήποτε από τις σκηνές του Κ.Θ.Β.Ε.. Και τελικά για όλες τις υπόλοιπες παραστάσεις της ίδιας περιόδου για τον κάτοχο της κάρτας θα ισχύει η ειδική τιμή εισόδου των 8 €.
H κάρτα θα διατίθεται μόνο από τα Ταμεία του ΚΘΒΕ.

 «2 + 2 = 3»: Στα 4 εισιτήρια το ένα δωρεάν.
Γιατί το θέατρο είναι υπόθεση παρέας.
Η ειδική τιμή για την έκδοση 4 εισιτηρίων (για την ίδια παράσταση, την ίδια ημέρα και ώρα) ισχύει αποκλειστικά για το κανονικό και το εκπτωτικό εισιτήριο των 15 € και 12 €). Η έκδοση πρέπει να πραγματοποιηθεί  έως και μία ημέρα πριν την προσέλευση στο θέατρο. Δεν ισχύει για τις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής.

Ειδική τιμή για ανέργους: Παρέχεται με την επίδειξη κάρτας ανεργίας και ταυτότητας και ισχύει για τις παραστάσεις της Τετάρτης (7 μ.μ.) και της Πέμπτης (8 μ.μ.): 5 €
Ομαδικές κρατήσεις: 8 €
ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ισχύουν οι ανανεωμένες Κάρτες Πολιτισμού για τη θεατρική περίοδο 2013-2014.
Στους κατόχους της κάρτας θα παρέχεται εκπτωτικό εισιτήριο (12 €) για τις παραγωγές του ΚΘΒΕ, το οποίο δεν ισχύει για τις λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτης και Πέμπτης).
Οι ατέλειες των ΑΜΕΑ ισχύουν για τις παραστάσεις Τετάρτης και Πέμπτης

Προπώληση εισιτηρίων
Ταμεία και ιστοσελίδα ΚΘΒΕ www.ntng.gr
Viva Τηλ. 11876 & www.viva.gr
Kαταστήματα Public Θεσσαλονίκης, www.public.gr
  • Τσιμισκή 24 – Μητροπόλεως 33
  • Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos
Καταστήματα Seven Spots
ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΘ (Εκδοτήριο Πλατείας Αριστοτέλους)
Ώρες και Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευη: 10:00-14:00 και 17:00-21:00
Ώρες λειτουργίας ταμείων:
Eταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30
Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30
Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27): Ημέρες παραστάσεων: 17:30-21:30

Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200


Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...