Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Επέστρεψαν στην Ελλάδα 6 μεταβυζαντινές εικόνες

Έξι μεταβυζαντινές εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα, που είχαν κλαπεί από εκκλησίες της Τσαγκαράδας και του Ζαγορίου, επεστράφησαν σήμερα το πρωί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.
Οι εικόνες επέστρεψαν στην Αθήνα από το...

Λονδίνο, όπου εντοπίστηκαν στην Γκαλερί του Ρίτσαρντ Ντεμπλ.
Πρόκειται για σημαντικές εικόνες, που έχουν συντηρηθεί και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και οι οποίες αποτελούν πιθανότατα δημιουργίες καπεσοβιτών αγιογράφων, μιας συντεχνίας που δραστηριοποιούνταν από τον 17ο αιώνα στον νομό των Ιωαννίνων και κυρίως στην περιοχή του Ζαγορίου.

«Είναι τεράστια η επιτυχία απέναντι στις δυνάμεις που προσπαθούν να κλέψουν την πολιτιστική κληρονομιά μας», δήλωσε ο Π. Γερουλάνος κατά την τελετή παράδοσης των εικόνων.

«Μια επιτυχία που οφείλεται σε δύο λόγους. Στη συλλογική δουλειά των εμπλεκομένων και στο γεγονός ότι έδρασαν αθόρυβα, καθώς είναι σημαντικό να κρατάμε μυστικότητα σε τέτοιες περιστάσεις», συμπλήρωσε.

Έδωσε επίσης την πληροφορία ότι μόλις χτες κατασχέθηκαν άλλες έξι εικόνες στην Ολλανδία, οι οποίες πρόκειται να επιστρέψουν σύντομα


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...