Σάββατο 9 Απριλίου 2011

“10 + 1 HSP” & “The Art of This Century”

Νατάσσα Παπαδοπούλου
Παρουσίαση έκδοσης & εγκαίνια Έκθεσης

Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και ο Δημήτρης Αντωνίτσης παρουσιάζουν την έκδοση 10+1 HSP για τα ένδεκα χρόνια δραστηριότητας του Hydra School Projects, τη Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011 και ώρα 19.00. Η έκδοση, πάντα στη μορφή του καθιερωμένου σχολικού τετραδίου, περιλαμβάνει επισκόπηση των 111 καλλιτεχνών που έχουν ήδη παρουσιάσει δουλειά τους στο χώρο του Σαχτούρειου Γυμνασίου της Ύδρας μέσα από το Hydra School Projects και έγινε εφικτή με την υποστήριξη της Atopos Contemporary Visual Culture και του Ινστιτούτου ITYS.

Με την ευκαιρία αυτή παρουσιάζονται σημαντικά έργα καλλιτεχνών, που έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενες εκθέσεις του Hydra School Projects, με τον γενικό τίτλο The Art of This Century και δημιουργούνται in situ στο χώρο του Μουσείου Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα. Συμπληρώνεται έτσι η προηγούμενη παρουσίαση Celebration (Μάρτιος 2010) για την επιτυχημένη συνέχεια της εκθεσιακής δραστηριότητας που αποτελεί πλέον εικαστικό θεσμό σε εθνικό επίπεδο. Στην έκθεση που θα διαρκέσει από τις 11 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου 2011 θα παρουσιαστούν εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην έκθεση συμμετέχουν οι:

Δημήτριος Αντωνίτσης, Στυλιανός Κοντομάρης, Ιωάννα Πανταζοπούλου, Νατάσσα Παπαδοπούλου, Blind Adam, Kirstine Roepstorff και Daniel Subkoff.

Ο τίτλος αυτού του εικαστικού πειραματισμού αναφέρεται στην ιστορική έκθεση με την οποία η Peggy Guggenheim εγκαινίασε το χώρο της στον 57o δρόμο της Νέας Υόρκης χαράζοντας μια νέα οδό σκέψης στην Αμερική των 40'ς. Αντίστοιχα, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες καλούνται να περιγράψουν νέες συνθήκες ύπαρξης εκφράζοντας την αλλαγή εποχής και την απαρχή ενός καινούργιου ιστορικού κύκλου. Ίσως το γεγονός ότι πολιορκούμαστε και πάλι σε οικονομικο-πολιτικό επίπεδο, να μας ωθήσει στην αναγέννηση της ατομικής και συλλογικής ανθρώπινης θεώρησης και σκέψης.

Νota bene:

Το Hydra School Projects στρέφει, από το 2000, κάθε καλοκαίρι τα φιλότεχνα βλέμματα στην Ύδρα και μετατρέπει το νησί σε μια πλατφόρμα εικαστικών συνομιλιών ανάμεσα σε Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Πολλοί καλλιτέχνες, ιδιαίτερα γνώριμοι στο κοινό σήμερα, παρουσίασαν εκεί έργα τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έργα που φιλοξενήθηκαν στην Ύδρα σε αυτό το καλοκαιρινό εικαστικό δρώμενο έχουν βρει τη θέση τους σε συλλογές σημαντικών Ελλήνων και ξένων συλλεκτών. Ταυτόχρονα, το HSP έχει συμμετάσχει σε διεθνείς φουάρ τέχνης στο εξωτερικό (CIGE - Πεκίνο, FlashArt Fair - Μιλάνο, Scope - Νέα Υόρκη) εντείνοντας τον εικαστικό διάλογο με την παρουσίαση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Η επιτυχία του HSP τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ωθεί τη συνεχή εξέλιξή του, έχοντας σαν αποτέλεσμα την ίδρυση προγράμματος artist in residence που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά την άνοιξη - καλοκαίρι του 2010 με τους Theo A. Rosenblum και Chelsea Seltzer.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για τους μαθητές ή άλλες ομάδες κοινού μετά από συνεννόηση.

Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ww.mmca-mam.gr
Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο  10554 Αθήνα  T: 210 3215717  F: 210 3215712

http://mouseioalexmylona.blogspot.com/  , mam@mmca-mam.gr 

Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο : 11.00 – 19.00
Πέμπτη : 13.00 – 21.00
Κυριακή : 11.00 – 16.00
Δευτέρα & Τρίτη : Κλειστά

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης www.mmca.org.gr Εγνατία 154  Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 240002 & 2310 281212  F: 2310 281567 mmcart@mmca.org.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...