Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Με νέες παραστάσεις αλλά και παλαιότερες συνεχίζουν τα θέατρα

Αυλαία έριξαν οι περισσότερες θεατρικές σκηνές της Αθήνας την Κυριακή των Βαΐων, η οποία σηματοδοτεί εδώ και χρόνια το τέλος της χειμερινής θεατρικής περιόδου.

Βέβαια, ορισμένες παραστάσεις συνεχίζουν και μετά τις διακοπές του Πάσχα, είτε επειδή προκάλεσαν ουρές στα ταμεία, είτε επειδή ξεκίνησαν καθυστερημένα ενώ σ' αυτές προστίθενται και πολλές πρεμιέρες.
Ξεκινώντας από τις τελευταίες, το θέατρο της Ημέρας παρουσιάζει από την Παρασκευή 29 Απριλίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, "Ασκητική - Salvatores Dei", σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Η διασκευή του φιλοσοφικού έργου του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη σε θεατρική μορφή επιχειρείται για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί σε θέατρα της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο), καθώς και σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ με απόδοση του θεατρικού (πλέον) κειμένου στις κατά τόπους γλώσσες, των χωρών που θα φιλοξενηθεί η παράσταση. Πρόκειται για ένα αναμφισβήτητα ενδιαφέρον εγχείρημα με έξι ηθοποιούς να δραματοποιούν επί σκηνής τον μεταρσιωτικό λόγο του Καζαντζάκη.

Ένα κείμενο αιχμηρό, διεισδυτικό και χιουμοριστικό, αλλά και μια έντονη σωματικότητα κατά τη θεατρική εκφορά του συναποτελούν τα υλικά του "Πόλη-κράτος", της νέας παραγωγής που ανεβάζει ο θίασος Κανιγκούντα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη στις 26-30 Απριλίου, 2-8 και 10-13 Μαΐου. Τα πρόσωπα της παράστασης, χρήστες και αναγνώστες της ίδιας της πόλης, φωτογραφίζουν τη δική τους Αθήνα και επινοούν την ιστορία της.

Στο υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, καταφθάνει στις 2 Μαΐου η ομάδα blind spot για να αφηγηθεί θεατρικά τη δική της ιστορία. Όλη η δράση του έργου με τίτλο "Parklife"που υπογράφει ο Στέλιος Λυκουρέσης και σκηνοθετεί ο Μιχάλης Κωνσταντάτος, συμπιέζεται στο μπροστινό κάθισμα ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου, μέσα στο οποίο ξυπνάει αίφνης μια νεαρή διαφημίστρια (Γιώτα Αργυροπούλου), δίχως να θυμάται πως κατέληξε εκεί, μήτε ποιος είναι ο νεαρός άντρας (Θανάσης Δόβρης) που κάθεται δίπλα της... Η παράσταση, απόλυτα σύγχρονη, θίγει το θέμα της κρίσης και της ανεργίας αλλά και το πώς οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν τη σχέση δύο νέων ανθρώπων.

Μια σπουδαία θεατρική εμπειρία θα έχουν αναμφισβήτητα όσοι παρακολουθήσουν τέλη Μαΐου την "Υπόθεση Τζέκυλ" στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (24-26/5). Ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός- αλλά και σκηνοθέτης και σεναριογράφος- Ντενί Πονταλιντές, παινεμένος πρωταγωνιστής της "Κομεντί Φρανσέζ", έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για να ερμηνεύσει, σε σκηνοθεσία Εμανουέλ Μπουρντιέ και Ερίκ Ρουφ, τον βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον μονόλογο της Κριστίν Μονταλμπετί, παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου του Σαγιό.

Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Θέατρο, για τέταρτη χρονιά αφιερώνει τον Μάιο στις "Αναγνώσεις" του, με μια σειρά παραστάσεων που αναδεικνύουν τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία. Τα έργα που παρουσιάζονται φέτος είναι αποκλειστικά γραμμένα από Έλληνες συγγραφείς και διαβάζονται στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά, με την συμμετοχή καταξιωμένων αλλά νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών.

Ειδικότερα, θα παρουσιασθούν τα έργα: "Η φανέλα" του Βασίλη Κατσικονούρη, "Πουπουλένιο τίποτα" του Μισέλ Φάις, "Ελληνική κουζίνα" του Ανδρέα Φλουράκη, "Ένα…Δύο…Τρία" της Μαρίας Λαϊνά, "Δράκοι" του Σάκη Σερέφα, "Συγχώρεσέ με" των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη και "Μερόπη" του Ανδρέα Στάικου από τις 4 ως τις 8 Μαΐου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού.

Από τις 4 έως τις 8 Μαΐου και από τις 13 έως τις 15 Μαΐου για οκτώ παραστάσεις στο θέατρο Κιβωτός, ο Γιάννης Μπέζος θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι, ερμηνεύοντας τραγούδια των Μάρκου Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Βασίλη Τσιτσάνη, Δημήτρη Μπαγιαντέρα, Γιώργου Μητσάκη, Απόστολου Χατζηχρήστου και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, συνεχίζοντας και φέτος μια "βόλτα" στους αγαπημένους του συνθέτες. Στη βραδιά με τίτλο "Μέσα απ΄τα φύλλα της καρδιάς" τραγουδά μαζί του η ηθοποιός Χριστίνα Μαξούρη.

Ενώ στο Θέατρο του Ελληνικού Κόσμου εγκαθίσταται η "Λωξάντρα" της Μαρίας Ιορδανίδου στην παράσταση του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, διασκευή Αδη Δήμου με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στον ομώνυμο ρόλο (έως τις 15/5).

Και οι πρεμιέρες συνεχίζονται..
Η Ηρώ Μπέζου, η Αλκηστις Πουλοπούλου κι άλλοι πέντε ηθοποιοί της νεώτερης γενιάς φτιάχνουν μια παράσταση με τίτλο "All yesterday's parties" πάνω σε μια ιδέα του Μπάμπη Γαλιατσάτου και φωτογραφίες της Κικής Παπαδοπούλου, στη Knot Gallery της οδού Μιχαλακοπoύλου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη του Μάη εκτός 2/05 και 10/05.

Στο "Πολύ κακό για το τίποτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ θα δούμε τον έμπειρο Γεράσιμο Μιχελή. Η εταιρεία θεάτρου "Υπερίων" θα παρουσιάσει από τις 2 Μαΐου και για περίπου έναν μήνα το συγκεκριμένο αριστούργημα στο θέατρο "Αργώ" σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν. Στο ίδιο θέατρο, την Τρίτη 3 Μαΐου, η Μαρία Βαρδάκα προτείνει τους "Εμιγκρέδες" του Μρόζεκ με τους Δημήτρη Παπανικολάου και Βασίλη Πουλάκο.

Από τις 2 Μαΐου θα ανέβει σε σκηνοθεσία του Νίκου Λιβανού στο Studio Κυψέλης το ποίημα του Πορτογάλου λογοτέχνη Φερνάντο Πεσόα "Αντίνοος" με τον Στέφανο Κακαβούλη, ενώ την ίδια μέρα ξεκινά και η παράσταση "Κολχάας", που βασίζεται στο μεγαλειώδες παραμύθι του Χάινριχ Φον Κλάιστ "Μίκαελ Κόλχαας" και θα παρουσιασθεί στο Τόπος Αλλού και για έναν μήνα από τον Νίκο Αλεξίου.

Στο studio Μαυρομιχάλη, ο θεατρικός οργανισμός "Στιγμή" παρουσιάζει τον Μάιο σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο την "Τρελοβγενιώ", μια διασκευή του ομώνυμου αριστουργηματικού έργου της Ιταλογαλλίδας συγγραφέως Ινές Κανιατί , την παράσταση "Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!", η οποία βασίζεται στο συνταρακτικό αυτοβιογραφικό κείμενο του ποιητή Ρώμου Φιλύρα "Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον" και μια σύνθεση του Γιάννη Αναστασάκη σε κείμενα Ε.Χ. Γονατά.

Στις 6 Μαΐου ο Θόδωρος Γράμψας επανέρχεται με την εταιρεία θεάτρου Πράξη Επτά και σκηνοθετεί το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη "Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας" στη σκηνή της οδού Βαλτετσίου 45, στα Εξάρχεια, ενώ, στις Ροές, η νεαρή Χλόη Μάντζαρη κάνει το θεατρικό της ντεμπούτο σκηνοθετώντας το έργο του Μπύχνερ "Λεόντιος και Λένα", για 12 παραστάσεις, από τις 6 έως τις 29 Μαΐου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Τέλος, μια διαφορετική παράσταση προτείνει η ομάδα ΑΝΙΜΑ με την "Ιστορία του κυρίου Καλοκαίρη", που παρουσιάζεται από τις 6 έως τις 30 Μαϊου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ελculture. Βασισμένη στο διήγημα του Πατρίκ Ζίσκιντ "Το καλοκαίρι του κυρίου Ζόμερ", πρόκειται για μια σόλο περφόρμανς του Νίκου Γεωργάκη σε σκηνοθεσία και διασκευή της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

Παίζονται ξανά...
H μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τις προηγούμενες θεατρικές σεζόν η παράσταση "Η Μέθοδος Gronholm" του Τζόρντι Γκαλθεράν, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, οδήγησε το Θέατρο Τέχνης στην απόφαση να την παρουσιάσει για τέταρτη χρονιά, από την Τετάρτη 27 Απριλίου.

Ενώ η "ανήσυχη" ομάδα blitz, των Γιώργου Βαλαή, Αγγελικής Παπούλια και Χρήστου Πασσαλή, επαναφέρει στο υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης τον "Γαλαξία" της, την τετράωρη περφόρμανς που συνέλαβε και πρωτοπαρουσίασε για το πρώτο Low Budget Festival τον περασμένο Δεκέμβρη, από 29 Απριλίου έως 29 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τους μικρούς μας φίλους η Ξένια Καλογεροπούλου με τη σειρά της, προσκαλεί παιδιά προσχολικής ηλικίας( ακόμα και βρέφη μπορούν να παρευρίσκονται) στη Μικρή Πόρτα, όπου ξανανεβάζει -σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών όπου πρωτοπαρουσιάστηκε το έργο πέρυσι- το "Έλα, έλα". Με την ίδια πάνω στη σκηνή, τη μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή και με συμπρωταγωνιστή το άπιαστο φεγγάρι, ως αντικείμενο και έννοια, στήνεται μια παράσταση μαγική. (Παραστάσεις σαββατοκύριακα από 7 Μαΐου ώς 5 Ιουνίου).

Συνεχίζονται ακόμα...
Στο Εθνικό, μέχρι τις 15 Μαΐου δίνουν ραντεβού στο κοινό "Η τριλογία του Παραθερισμού" του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, καθώς και η "Τρισεύγενη" σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου και "Η Μητέρα του Σκύλου" του Παύλου Μάτεσι.

Για λίγες μόνο παραστάσεις, μέχρι την Κυριακή 8 Μαΐου, θα συνεχίζει να συγκλονίζει η Νένα Μεντή ως "Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου" στο θέατρο Βασιλάκου, ενώ μέχρι τότε θα υποδύεται την "Κάρμεν" και η Μαρία Ναυπλιώτου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού, στο θέατρο Κάππα.

Μέχρι τις 8 Μαΐου, παρατείνονται ακόμα και οι παραστάσεις των έργων "Το Ημερολόγιο ενός τρελού" του Νικολάι Γκόγκολ στο Θέατρο Αλκυονίς σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα και "Ο Έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου" του Γ.Η. Ησαΐα, ''μια κωμωδία μετ' ασμάτων'', σε δραματουργική επεξεργασία Λέανδρου Πολενάκη, στο Θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου.

Η αριστουργηματική μαύρη κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ, το "Θερμοκήπιο" που ανεβάζει ο Λευτέρης Βογιατζής, για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων συνεχίζει έως τις 8 Μαΐου, ενώ μέχρι τις 15 Μαΐου συνεχίζει και το "Άννα είπα" του Παναγιώτη Μέντη στο Θέατρο Στοά με τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Θανάση Παπαγεωργίου.

Στο Θέατρο Επί Κολωνώ, μέχρι τις 29 Μαΐου το κοινό θα μπορεί να απολαύσει την Καρυοφιλλιά Καραμπέτη στο ''La Chunga'', μέχρι τις 25 Μαΐου το ''Έγκλημα, Τιμωρία, Λεφτά, Δολοφονία Συνταξιούχου'' και μέχρι τις 15 Μαϊου το ψυχολογικό θρίλερ του Stephen King, ''Ο Καλός Μαθητής'' στην Σκηνή Black Box.

Από πλευράς Ελληνικής Θεαμάτων μόνο οι "Ήρωες" και ο "Τυφλοσούρτης" που υπογράφει ο Θοδωρής Αθερίδης, συνεχίζονται για δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα, στο Μικρό Παλλάς.

Στην Αθηναΐδα, η Αλεξάνδρα Παντελάκη, παρέα με τον Σταμάτη Κραουνάκη, συνεχίζουν να λένε ''I Love You'' στον καιρό που αναζητά τους ποιητές του, σ' ένα τιμητικό αφιέρωμα στην θεατρική συγγραφέα Λούλα Αναγνωστάκη μέχρι τις 13 Μαϊου.
Μέχρι το τέλος Μαΐου θα συνεχίσουν ακόμα το "Fucking Games" στο Θέατρο Βικτώρια (μέχρι 26/5), το "Ζωή Ποδήλατο" με τον Βασίλη Τσιβιλίκα στο Ακαδημος (μέχρι 29/5) και το "Drunk enough to say i love you" στο Από Μηχανής (μέχρι 31/5).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...