Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

«Ιστορίες για αρκούδες» στο ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «Ιστορίες για αρκούδες», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών,  έως τις 6 Νοεμβρίου. Πρόκειται για τα τρία μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ: «Πρόταση γάμου», «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» και «Η αρκούδα», που παρουσιάστηκαν με επιτυχία από το Κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης, την άνοιξη του 2011 κατά τη διάρκεια δίμηνης περιοδείας.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Όλος ο παραλογισμός της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων, όταν αυτή στρεβλώνεται από τη διαβρωτική δύναμη του χρήματος, συμπυκνωμένος με αριστοτεχνικό τρόπο σε τρία μονόπρακτα του «πατέρα του σύγχρονου θεάτρου». Ο Τσέχωφ στα πιο μεγάλα του κέφια, χαρίζει άφθονο γέλο που δεν εξατμίζεται μόλις κλείσει η Αυλαία.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

Τα τρία μονόπρακτα του Τσέχωφ που θα δείτε σε λίγο, κρατούν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων των ηθοποιών του κόσμου για δυο κυρίως λόγους: πρώτον, γιατί δεν υπάρχει δραματική σχολή σε ολόκληρο τον πλανήτη, που να μην περιλαμβάνει στα μαθήματα υποκριτικής κάποιες σκηνές από αυτά τα έργα. Έτσι, ο νέος ή η νέα που θέλει να μάθει την τέχνη του ηθοποιού, έρχεται πολύ νωρίς σε επαφή μαζί τους και ανακαλύπτει, μέσα από αυτά, τα βασικά κλειδιά της "μαστορικής" του θεάτρου.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτά τα μονόπρακτα έχουν βοηθήσει κάθε ηθοποιό να συνειδητοποιήσει την ιδιοφυΐα του Τσέχωφ, να συλλάβει την χιουμοριστική, την κωμική διάθεση που διαπερνά όλα του τα έργα -ακόμα κι εκείνα που για πολλές δεκαετίες θεωρήθηκαν και παίχτηκαν, εσφαλμένα, σαν "ψυχοπλακωτικά δράματα", με αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος ν' ακούει Τσέχωφ και να το βάζει στα πόδια!...

Στους παραπάνω λόγους επιτρέψτε μου να προσθέσω κι ένα τρίτο, προσωπικό: ο Λυκούργος Καλλέργης που έχει μεταφράσει τόσο εμπνευσμένα σχεδόν όλα τα έργα του Τσέχωφ (στην παράστασή μας την «Πρόταση Γάμου» και την «Αρκούδα»), η Μαρία Αλκαίου που μας χάρισε την έξοχη μετάφραση του «Καπνού», αλλά και ο Βασίλης Διαμαντόπουλος που έγραψε ιστορία ερμηνεύοντας συχνά αυτόν τον μονόλογο στα «ρεσιτάλ ηθοποιίας» που έδινε τον καιρό που εγώ ήμουν ο νεότερος –και φανατικότερος– μαθητής του, είναι τρεις από τους λίγους ανθρώπους, στους οποίους οφείλω όλα όσα κέρδισα μισόν αιώνα στο θέατρο. Και στη ζωή. Καλή σας διασκέδαση.

Γιάννης Καλατζόπουλος


Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Άννα-Μαρία Βάσιακ
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Καλατζόπουλος
Φωτισμοί: Γιάννης Καλατζόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

Διανομή με σειρά εμφάνισης:
«Πρόταση γάμου»
Αλέξανδρος Ζαφειριάδης: Λομώφ
Τάσος Πανταζής: Τσιμπουκώφ
Μαρίνα Χατζηιωάννου: Ναταλία Στεπάνοβνα

«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού»
Τάσος Πανταζής: Νιούχιν

«Η αρκούδα»
Αλέξανδρος Ζαφειριάδης: Λουκάς

Μαρίνα Χατζηιωάννου: Πόποβα

Τάσος Πανταζής: Σμηρνώφ

Η παράσταση «Ιστορίες για αρκούδες» θα παρουσιάζεται στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Εως τις 6 Νοεμβρίου

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Τετάρτη & Κυριακή 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00

Τιμή εισιτηρίων: €10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...