Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Είναι η Ελλάδα έτοιμη για μια δόση ευτυχίας;

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011 στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης συζήτηση ανοικτή για το κοινό με τίτλο Is Greece ready for a dose of happiness? (Είναι η Ελλάδα έτοιμη για μια δόση ευτυχίας;), σε συνεργασία με το Institute of Ideas του Λονδίνου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα στο πλαίσιο της διεθνούς σειράς συζητήσεων με τίτλο "Battle of Ideas 2011".

Διαφημιστική καμπάνια μεγάλης τράπεζας στην Ελλάδα που είχε τίτλο Η ευτυχία γράφεται με Ε και όχι με € (Happiness is written with an E, not a €) ακούγεται στις μέρες μας ελαφρώς κυνική. Η ευτυχία δεν διακρίνεται στις εικόνες της αιματηρής βίας όταν οι διαδηλωτές συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις στην Πλατεία Συντάγματος. Τέτοιες σκηνές έγιναν τόσο οικείες που μερικοί ευρωπαίοι σχολιαστές τις χαρακτήρισαν ως το «νέο Ελληνικό τελετουργικό».

Πέρα όμως από τα ελληνικά σύνορα, η ευτυχία αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για τις δυτικές κυβερνήσεις από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο οικονομολόγος Richard Layard (φωτό) έχει εισάγει μια νέα επιστήμη της ευτυχίας η οποία αναζητά να αντιστρέψει το προφανές παράδοξο των ατόμων που φαινομενικά δυστυχούν παρόλο που οι κοινωνίες συσσωρεύουν πλούτο και όλο πιο εξελιγμένα υλικά αγαθά.

Με μερικούς ειδικούς πάνω στο ερώτημα της ευτυχίας και με κέντρο την Αθήνα, την πνευματική και πολιτιστική έδρα ανάλογων συζητήσεων αυξάνονται οι φωνές να αναλάβει η Ελλάδα να επαναφέρει στο προσκήνιο τα ζητήματα αυτά στην νέα αυτή εποχή.

To Battle of Ideas 2011 είναι μια ετήσια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Institute of Ideas ενώ διοργανώθηκε και υποστηρίχθηκε από συνεργάτες και χορηγούς από όλο τον κόσμο προωθώντας την ελεύθερη σκέψη και την ζωντανή ανταλλαγή ιδεών. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε αρχικά από μεμονωμένα άτομα, όπως σπουδαστές, ακαδημαϊκούς, καθηγητές οι οποίοι συναντιούνται συχνά για να παρουσιάσουν νέες ιδέες, να συζητήσουν τρέχοντα θέματα και να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν και να προβάλλουν τις θεματικές τους.

Daniel Ben-Ami, Δημοσιογράφος
Ashley Frawley, Ερευνήτρια
Onic V Palandjian, Διευθυντής Επενδύσεων
Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συντονιστής:
Νίκος Σωτηρακόπουλος, Διδάκτωρ, βοηθός έρευνας, Πανεπιστήμιο του Κέντ, Καντέρμπουρυ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011, 19:30
Διεύθυνση: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος) Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Είσοδος ελεύθερη
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...