Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

«Το αμάρτημα της μητρός μου» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

“Το αμάρτημα της μητρός μου”, θα παρουσιαστεί σε καλοκαιρινή περιοδεία στην Ήπειρο και σε καταξιωμένα φεστιβάλ όλης της χώρας.

- Πρεμιέρα 10 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών στα Ιωάννινα.

Με τη θεατρική παράσταση και καλοκαιρινή παραγωγή “Το αμάρτημα της μητρός μου”, βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων γιορτάζει φέτος τα τριάντα του χρόνια. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας, που χαρακτηρίστηκε καινοτόμο για την εποχή του, και το οποίο γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, αποτελεί ένα αυτοβιογραφικό οικογενειακό δράμα με κύρια πρόσωπα τον αφηγητή και τη μητέρα του.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Δήμος Αβδελιώδης και πρωταγωνιστούν ο Κων/νος Γιαννακόπουλος και η Ρένα Κυπριώτη.

Υπόθεση του έργου

Επηρεασμένο από τα λογοτεχνικά ρεύματα της Δυτικής Ευρώπης, «Το αμάρτημα της μητρός μου», είναι το πρώτο νεοελληνικό διήγημα που αναφέρεται στο ψυχικό μαρτύριο διεισδύοντας βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή. Ο Βιζυηνός, ένας από τους πιο εμπνευσμένους Έλληνες λογοτέχνες, αφηγείται την ιστορία με αμεσότητα, σε ένα κείμενο που προκαλεί συγκίνηση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ηθογραφικό και ψυχογραφικό έργο, από τα πιο αξιόλογα της λογοτεχνίας μας. Με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο, το διήγημα αναφέρεται στις απελπισμένες αλλά μάταιες προσπάθειες της χήρας μητέρας του συγγραφέα να σώσει την άρρωστη κόρη της, η οποία τελικά πεθαίνει. Κάτω από το ίδιο ψυχολογικό πρίσμα παρουσιάζονται και πράξεις της ίδιας, όπως η υιοθεσία δυο κοριτσιών μετά τον θάνατο της κόρης της. Πράξεις με υπαρξιακό νόημα καθώς υπαγορεύονται από τις ενοχές της από το “αμάρτημα” που άθελά της διέπραξε στο παρελθόν.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Σύμφωνα με τον Δήμο Αβδελιώδη: «ο Γεώργιος Βιζυηνός ζητά την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από τη μητέρα του. Πρόκειται για μία εξομολόγηση που ενώ θα μπορούσε να μείνει κλειστή και προσωπική, εδώ γίνεται δημόσιος λόγος, που περνώντας από τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας γίνεται λόγος λυτρωτικός, εναρμονισμένος με την ευγένεια και τη λεπτότητα του πνεύματός του».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία Δήμος Αβδελιώδης

Μουσική Βαγγέλης Γιαννάκης

Ηθοποιοί Κων/νος Γιαννακόπουλος

Ρένα Κυπριώτη

Σκηνικός χώρος – φωτισμοί Δήμος Αβδελιώδης

Φωτογραφίες : Στέλιος Χουστουλάκης

Διάρκεια παράστασης 60 λεπτά

τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ

Πληροφορίες : ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων 26510-25670 ( ώρες 9 – 2 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...