Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Ανακαλύφθηκε βυζαντινό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη


Το μοναδικό μοναστηριακό συγκρότημα της πόλης, που χρονολογείται στον 9ο αιώνα, ήρθε στο φως στο Küçükyalı Arkeopark, μια μεγάλη αρχαιολογική περιοχή στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων.

Περιλαμβάνει πανέμορφα μαρμάρινα πατώματα, πολύτιμα μωσαϊκά, υπέροχα νομίσματα και όμορφα αντικείμενα τέχνης που οι Ιταλοί αρχαιολόγοι που τα έφεραν στο φως ελπίζουν να τα δουν μια μέρα να κοσμούν το μουσείο της πόλης.

"Οι άνθρωποι πίστευαν ότι επρόκειτο για κάποιο ισλαμικό τέμενος του 9ου αιώνα. Όταν ξεκίνησα τις έρευνες εδώ, ήταν πλέον σαφές ότι οι θεωρίες αυτές ήταν τελείως αβάσιμες" δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, Αλεσάντρα Ρίτσι, η οποία επεσήμανε πως ταξιδιώτες του 19ου αιώνα αναφέρουν στις ταξιδιωτικές περιηγήσεις τους πως στην περιοχή βρισκόταν ένα βυζαντινό μοναστήρι.

"Το πλούσιο μοναστηριακό συγκρότημα, που χτίστηκε μεταξύ του 867 και του 877, περιλαμβάνει την εκκλησία και τον τόπο ταφής του Πατριάρχη Ιγνάτιου, προσωπικότητας που διαδραμάτησε σπουδαίο ρόλο στην βυζαντινή ιστορία, καθώς απεικονίζεται στα ψηφιδωτά στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας", πρόσθεσε η Αλεσάντρα Ρίτσι.

"Δεν υπάρχει τίποτε εδώ που να παραπέμπει στην οθωμανική περίοδο, ούτε ένα κομμάτι από κάποιο αγγείο. Είναι πολύ σπάνιο να ανακαλύψει σήμερα κανείς ολόκληρες τοιχογραφίες από την εποχή εκείνη στην Κωνσταντινούπολη" σημείωσε η Ιταλίδα αρχαιολόγος.

Επίσης, με τις ανασκαφές ήρθαν στην επιφάνεια οργανικά κατάλοιπα της εποχής εκείνης, γεγονός που θα επιτρέψει στους ειδικούς επιστήμονες να διεξάγουν συμπεράσματα για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Κωνσταντινούπολη τον 9ο αιώνα αλλά και παλαιότερα."Ανακαλύψαμε πολλούς σπόρους, αλλά δεν βρέθηκαν για παράδειγμα ίχνη από ελαιόδεντρα ή αμπελώνες," διευκρίνισε η επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...