Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Ξαναζεί αρχαίο θέατρο στη Λήμνο


Για πρώτη φορά έπειτα από 2.300 χρόνια και με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας στη Λήμνο θα φιλοξενήσει και πάλι θεατρική παράσταση.

Την Τετάρτη 11 Αυγούστου το Αμφι-θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου θα παρουσιάσει τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, η πρεμιέρα του οποίου δόθηκε στην Επίδαυρο. Πρωταγωνιστούν ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας, κτισμένο σε καίρια θέση της αρχαίας πόλης, είναι ένα από τα σπουδαιότερα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Χρονολογείται ως προς το μεγαλύτερο μέρος του στο τέλος του 5ου ή στις αρχές του 4ου π.Χ. αιώνα, με προσθήκες από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή. Στο κεντρικό τμήμα των κερκίδων του κοίλου, αλλά και έξω από αυτό, αποκαλύφθηκαν τμήματα πρωιμότερης φάσης του, της αρχαϊκής, καθώς και δύο αρχαϊκά ιερά που επιβεβαιώνουν τη σχέση του αρχαίου ελληνικού θεάτρου με τη λατρεία.

Ο γνωστός από την αρχαία ελληνική γραμματεία «Λημνιακός» κύκλος τραγουδιών, που γράφτηκαν από τους μεγάλους ποιητές της κλασικής περιόδου, συνδέεται αναμφίβολα με το θεάτρο της Ηφαιστείας και την κατάκτηση της Λήμνου το 510 π.Χ. από τον Αθηναίο στρατηγό Μιλτιάδη, που συνέδεσε το νησί με την Αθήνα.

Το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας αναστηλώθηκε την περίοδο 2000-2004, τότε που την πολιτική ευθύνη του υπουργείου Αιγαίου είχε ο Νίκος Σηφουνάκης. Το υπουργείο χρηματοδότησε τη μελέτη αναστήλωσης και στερέωσης, που εκπόνησαν η αρχιτέκτων Ελένη-Αννα Χλέπα και η τοπογράφος-μηχανικός Σοφία Σοϊλέ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, με προϋπολογισμό 730.000 ευρώ, ενώ την ευθύνη υλοποίησης είχε η Κ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η παράσταση του «Οιδίποδα Τύραννου» είναι μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νίκου Σηφουνάκη, υπάρχει στόχος για ένα διήμερο αρχαίας τραγωδίας, που θα γίνεται κάθε καλοκαίρι στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...