Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Η κρίση χτύπησε τον... Καραγκιόζη!

«Μερσί μαέστρο, μόνο που θα σε πληρώσω άλλη φορά γιατί τώρα δεν έχω ούτε χοντρά ούτε ψιλά, μας τα ΄φαγε όλα η τρόικα! Τουλάχιστον εσάς, κυρίες μου, κύριοι και παιδιά, να σας χαιρετήσω τώρα και ευρωπαϊκά, μια και έχουμε γίνει πλέον και Ευρωπαίοι: Καλό κουράγιο λοιπόν σε όλους σας!».
O χαιρετισμός αυτός του Καραγκιόζη, διά στόματος του καραγκιοζοπαίκτη που κουνάει τη θρυλική φιγούρα, παγιώθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Δηλαδή από τότε που και το Θέατρο Σκιών ασχολείται με την οικονομική ύφεση, η οποία έχει γίνει μέρος του σεναρίου στις παραστάσεις των δεκάδων θιάσων του που περιοδεύουν στη χώρα εν μέσω της τουριστικής σεζόν. «Τώρα με τη νέα οικονομική πραγματικότητα ρίχνουμε συνεχώς νέες ατάκες στα λόγια του Καραγκιόζη στον μπερντέ, από τον εναρκτήριο χαιρετισμό μετά και τον χασαποσέρβικο χορό. Και εγώ και οι άλλοι συνάδελφοί μου φροντίζουμε να φέρνουμε την επικαιρότητα στα μέτρα μας, να προσθέτουμε ολοένα και καινούργια δεδομένα στα έργα μας επιστρατεύοντας τη φαντασία μας. Κάθε παράστασή μας χωριστά έχει πάντα και τη δική της, διαφορετική ροή, περιέχει και μια νέα μικρή ιστοριούλα, εμπλουτισμένη μέρα με την ημέρα με ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας. Εβαλα, για παράδειγμα, τον Καραγκιόζη να μιλάει με τον Χατζηαβάτη για την ανεργία, να κουβεντιάζει μαζί του και για τον τρόπο που βρήκε να δανείζεται από τις τράπεζες και να ξεχρεώνει. Σε άλλη περίπτωση, επινόησα τον γεροτσιγκούνη που ετοιμάζεται να προσλάβει για εσωτερικό υπηρέτη του τον Καραγκιόζη και τον ρωτάει, με τους χαρακτηριστικούς διαλόγους τους, ακόμα και το... αν τρώει πολύ ώστε να ξέρει τι θα του κοστίζει και το φαγητό!», λέει στα «ΝΕΑ» ο 47χρονος κ. Αργύρης Αθανασίου.

Το οικονομικό στρίμωγμα
Μικρότερος από τους τρεις αδελφούς καραγκιοζοπαίκτες μαθητές του αείμνηστου Γιώργου Χαρίδημου, έμαθε από τα πέντε του τα βιώματα του Καραγκιόζη. Το 1982 τον έκανε και επάγγελμά του, με διαρκείς περιοδείες σε κάθε γωνιά της χώρας. Ακριβώς με αυτή την εμπειρία, ξέρει και να διακρίνει αν και κατά πόσον το εν εξελίξει γενικό οικονομικό στρίμωγμα είχε επίδραση και στον... Μπαρμπα-Γιώργο και τον Μορφονιό. «Στις παραστάσεις μας φέτος έχουμε μείωση σε θεατές κατά 15%. Εκτιμώ ωστόσο ότι αυτή είναι περισσότερο θέμα διάθεσης του κόσμου και λιγότερο χρηματικό ζήτημα. Το εισιτήριο το έχουμε κρατήσει ακόμα χαμηλά, φθηνότερα και από το σινεμά, στα 5- 6 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση που θα διανύσουμε μέχρι τον τόπο όπου θα παίξουμε και το κόστος ενοικίασης του χώρου, που συνήθως είναι δημοτικό θέατρο ή θερινός κινηματογράφος».

[ ΙΝFΟ ]
Θέατρο Σκιών Θίασος Αθανασίου, Μοσχάτο, Αθήνα, τηλ. 210-
9404.709, http:// www.karagiozis.gr
Ελληνικό Παραδοσιακό Θέατρο Σκιών «Χρήστος Πατρινός», Πάτρα, τηλ. 2610-
423.437, http://www. ellinikotheatroskion.gr
Αρέσει και είναι πάντα επίκαιρος

ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟΣ από πέντε χρονών, επαγγελματίας καραγκιοζοπαίκτης επί τριάντα δύο χρόνια, ο 60χρονος Χρήστος Πατρινός από την Πάτρα έκανε υπόθεση οικογενειακή το Κολλητήρι, τον Πιτσικόκο, τον Μέγα Αλέξανδρο και το... καταραμένο φίδι. Επιμένει να διαφημίζει ο ίδιος, πρωί- απόγευμα, με την ντουντούκα την παράστασή του, «κάθε βράδυ στις εννιά και για εβδομήντα πέντε λεπτά». Νωρίτερα έχει κολλήσει αφίσες και έχει κλείσει συμφωνίες με δήμους, νομαρχίες και συλλόγους για τις εμφανίσεις σε σχολεία ή άλλους ανοιχτούς χώρους της περιφέρειας, από μία έως και επτά ημέρες, ανάλογα με την τουριστική κίνηση. «Οσο τρέχεις, κάτι πετυχαίνεις! Μάννα εξ ουρανού σε αυτή τη δουλειά δεν προβλέπεται. Αντιθέτως, με το τροχόσπιτό μας πάμε παντού, με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά μας, που έχουν όλα τους σπουδάσει, αλλά τα καλοκαίρια είναι πάντοτε δίπλα μας για να μας βοηθούν. Παίζουμε συνεχώς, πάντα μπροστά σε πολύ κόσμο. Ταξιδεύουμε κυρίως στην Πελοπόννησο και την Αττική, κατά καιρούς φτάνουμε και μέχρι σε πιο απομακρυσμένα σημεία, στον Έβρο και στην Κρήτη. Μαζί μας έχουμε μονίμως και δύο φορτηγά με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. «Φέτος αργήσατε τρεις μέρες!», μας λέει ο κόσμος, που μας έμαθε και περιμένει να ξαναδεί να παίζουμε. Μπαμπάδες που έρχονταν παλαιότερα με τις κόρες τους, τώρα πια έρχονται και με τα εγγόνια τους!», λέει.

Εισιτήριο 6 ευρώ
«Δεν υπάρχει περίπτωση να στερηθούν ένα θέαμα που χρόνια τώρα αποδεδειγμένα τους αρέσει! Γι΄ αυτό, άλλωστε, φέτος το καλοκαίρι διαπιστώσαμε ανάλογη με πέρυσι προσέλευση κοινού και κάτι παραπάνω σε αρκετές πόλεις που επισκεφθήκαμε. Ο κόσμος αναγνωρίζει προφανώς την ποιότητα της δουλειάς μας, το κέφι που του προσφέρουμε, ότι έχουμε κρατήσει στα προπέρσινα επίπεδα το εισιτήριό μας, στα έξι ευρώ!».

Ο κ. Πατρινός αλλάζει τακτικά το ρεπερτόριό του. Βάζει στο στόμα των πρωταγωνιστών του λόγια ακόμα και για τα ευρώ που λιγόστεψαν από μισθούς και συντάξεις. «Δεν θίγω πρόσωπα και καταστάσεις, απλώς σατιρίζω. Δεν πολιτικοποιώ ούτε χρωματίζω κομματικά τον Καραγκιόζη. Αντιθέτως, τον κρατώ στο πλαίσιο του αγνού λαϊκού θεάματος. Σε πολλά έργα, μάλιστα, το σενάριο είναι στο σύνολό του δικό μας, εμπνευσμένο από τα σημεία των καιρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...