Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο


Στον αξέχαστο ποιητή, στιχουργό και μεταφραστή Νίκο Γκάτσο, είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Πρέσπες 2010». Για τον τολμηρό και ευαίσθητο τεχνίτη του λόγου που έφερε στο ελληνικό τραγούδι την αύρα του ποιητικού υπερρεαλισμού, θα μιλήσουν ομότεχνοί του και καλλιτέχνες.

Στις 20 Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον Νίκο Γκάτσο με ομιλίες των ποιητών: Μίμη Σουλιώτη, Γιώργο Χρονά, Γιάννη Υφαντή και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, Σωτήρη Χατζάκη. Η λογοτεχνική βραδιά θα συμπληρωθεί από τα ποιητικής αισθητικής τραγούδια του Γκάτσου που θα ερμηνεύσουν η Σαββίνα Γιαννάτου και η Ευγενία Καρλαύτη. Η αγάπη του Νίκου Γκάτσου για τον ισπανό ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα αντικατοπτρίζεται στις εξαιρετικές μεταφράσεις του. Η Κορραλία Κοράντη και ο Στέφανος Κυριακίδης θα μας δώσουν μια μικρή γεύση από το «Ματωμένο γάμο» του Λόρκα, αναδεικνύοντας το μεταφραστικό ταλέντο του ποιητή της «Αμοργού».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, έναν από τους συνθέτες στους οποίους εμπιστεύτηκε ο Γκάτσος τους ωραιότερους στίχους του (στις 21/8). Στο ατμοσφαιρικό νησάκι του Αγίου Αχιλείου στη λίμνη των Πρεσπών θα ακουστούν ορισμένα από τα τραγούδια που φέρουν τη σφραγίδα του Γκάτσου σε σύνθεση του Σταύρου Ξαρχάκου αλλά και των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Δήμο Μούτση. Ερμηνεύτρια θα είναι η Έλλη Πασπαλά.

Πληροφορίες: Λογοτεχνική βραδιά: 20/8 Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, ώρα: 20:30. Συναυλία Ξαρχάκου στις 21/8 στον Άγιο Αχίλειο, ώρα έναρξης:20:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...