Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Έργα Ελλήνων εικαστικών για την Πόλη στη Χάλκη

Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ανοίγει τις πύλες της στα πολιτιστικά δρώμενα και για 20 μέρες υποδέχεται έργα Ελλήνων εικαστικών. Υπό τον τίτλο «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», 101 δημιουργοί, μέσα από ποικίλα εκφραστικά μέσα, αποκαλύπτουν την «πόλη με τα χίλια πρόσωπα», την Κωνσταντινούπολη, την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική πρωτεύουσα του 2010.
Η έκθεση αναπτύσσεται παράλληλα, από τις 18 Αυγούστου μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης και από τις 29 Αυγούστου έως τις 23 Σεπτεμβρίου στη Θεολογική Σχολή Χάλκης.
Με πυξίδα την ιστορία, τους μύθους και τους θρύλους, εικόνες και χρώματα, μυρωδιές, ακούσματα και σύμβολα της Κωνσταντινούπολης, οι 101 καλλιτέχνες που συμμετέχουν, προβάλλουν στα εικαστικά τους έργα μυθολογικά, ιστορικά αλλά και καθημερινά στιγμιότυπα της πόλης.
Οι περισσότερες από τις δημιουργίες φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση και αποτελούν δείγματα από ένα ευρύ φάσμα γενεών και τεχνοτροπιών. Πρόκειται για 101 απόπειρες εικαστικής «απεικόνισης» της Κωνσταντινούπολης και της ζωής της, μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τις κατασκευές, τη φωτογραφία, το βίντεο και την αγιογραφία.
Διακριτή είναι και η παρουσία νεότερων καλλιτεχνών, με έργα περισσότερο νοηματικά και αφαιρετικά, που έχουν ως πηγή έμπνευσής τους τα αρχετυπικά ψήγματα του πολιτισμού της Πόλης.
Η ιδέα της έκθεσης και η οργανωτική της ευθύνη ανήκει στην Αναστασία Μάνου, διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας White Fox, ενώ την επιμέλεια έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα έργα "ιχνηλατούν" και αναγιγνώσκουν στιγμιότυπα μυθολογικά, ιστορικά και καθημερινά, ενθυμήσεις από την αρχαιότητα, βυζαντινές μνήμες, βίους αυτοκρατόρων και αγίων, χορούς δερβίσηδων, ρομαντικές περιπλανήσεις περιηγητών, χειρόγραφα σημειωματάρια και χάρτες, νεότερα ενθυμήματα και ιστορικές φωτογραφίες και κειμήλια, παράδοξα οικείες ζωγραφιές του Μελίν, παράδοξα οικείες φωτογραφίες του Αρά Γκιουλέρ, καθημερινές εικόνες από την Πόλη, τα σπίτια, τις εκκλησίες, τους δρόμους, τα καφενεία, τις αγορές και τα παράλια αλλά και έργα περισσότερο νοηματικά και αφαιρετικά, που ως αφετηρία έμπνευσής τους έχουν τα αρχετυπικά ψήγματα του πολιτισμού της Πόλης».
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Ηώ Αγγελή, Νίκος Αλεξίου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αλέξης Βερούκας, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Αφροδίτη Λίτη, Χαρίτων Μπεκιάρης, Βάνα Ξένου, Ευγένιος Σπαθάρης, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τέτσης, Παναγιώτης Τούντας, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Μάρκος Χατζηπατέρας, Αχιλλέας Χρηστίδης και πολλοί ακόμα.
Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Χάλκη, θα προβάλλεται για πρώτη φορά, το ντοκιμαντέρ «Ιχνηλατώντας την Πόλη», σε παραγωγή Αναστασίας Μάνου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κατερίνα Καραγιάννη και τη διεύθυνση φωτογραφίας ανέλαβε ο Αριστοτέλης Μεταξάς.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, την Κυριακή 29 Αυγούστου ενώ μια μέρα πριν, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Βασίλης Μπορνόβας θα εγκαινιάσει την αντίστοιχη έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης αποτέλεσε για χρόνια φυτώριο σημαντικών πνευματικών ανθρώπων, οικουμενικών πατριαρχών, κληρικών, επιστημόνων και ιεραρχών, ενώ το Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης είναι ένα ιστορικό κτήριο του 19ου αιώνα, κοντά στην πλατεία Ταξίμ που δώρισε η ομώνυμη οικογένεια μεγαλεμπόρων στο ελληνικό Δημόσιο πριν από 70 περίπου χρόνια.
Το εικαστικό γεγονός που έχει ως αφετηρία της διαδρομής του την Κωνσταντινούπολη και συμπίπτει χρονικά με την ανακήρυξή της σε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2010, θα κάνει μία δεύτερη «στάση» στην Αθήνα, στις αρχές Οκτωβρίου, όπου θα φιλοξενηθεί στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων. Την έκθεση στην ελληνική πρωτεύουσα θα πλαισιώνουν εκθέματα παραχωρημένα από το Adalar Museum of the Princes Islands, τα οποία αφορούν τη γεωμορφολογία και την ιστορία της νήσου Χάλκης.
Πληροφορίες: Σισμανόγλειο Μέγαρο, Κωνσταντινούπολη 28 Αυγούστου-23 Σεπτεμβρίου, 0090 541 4047 843 / Θεολογική Σχολή Χάλκης 29 Αυγούστου-23 Σεπτεμβρίου, 0090 541 4047 917 / Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων Οκτώβριος 2010, www.tracingistanbul.com .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...