Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ημερίδα Νέων Ερευνητών «Τέχνη και Λατρεία»

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 13:  Artist Damien H...Image by Getty Images via @daylifeΜε αφορμή την έκθεση του Damien Hirst,  New Religion, πραγματοποιείται Ημερίδα Νέων Ερευνητών, με θέμα «Τέχνη και Λατρεία», το Σάββατο 11 Ιουνίου 2011, στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στις 12.00-17.00.

Στην ημερίδα συμμετέχουν νέοι υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές, οι οποίοι θα σχολιάσουν θέματα που θίγει η εν λόγω έκθεση. Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση λόγου που οργανώνεται από το ΜΜΣΤ για την έκθεση του Damien Hirst (φωτό).

Οι εισηγήσεις καλύπτουν μια σειρά ζητημάτων σύγχρονης θεωρίας και ιστορίας της τέχνης, που προκύπτουν από το περιεχόμενο της έκθεσης και σχολιάζουν ποικίλα θέματα, από το λατρευτικό ρόλο των εικόνων, την εμφάνιση των Νέων Βρετανών Καλλιτεχνών, μέχρι την οικειοποίηση θρησκευτικών εικονογραφικών τύπων και την επαναπραγμάτευσή τους στο πλαίσιο της σύγχρονης τέχνης.

Την ημερίδα συντονίζει η Αρετή Αδαμοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πρόγραμμα Ημερίδας «Τέχνη και Λατρεία»:

Α’ Μέρος 12.00- 14.00

Μαργαρίτα Βουλγαροπούλου, υπ. διδάκτωρ ιστορίας τέχνης: Τέχνη της ευλάβειας - Η λατρεία της εικόνας στην αναγεννησιακή Δύση.

Θεοχάρης Τσάμπουρας, υπ. διδάκτωρ ιστορίας της τέχνης και βυζαντινής αρχαιολογίας: Εξουσία, χρήμα και λατρεία: η απεικόνιση του κύρους από τη μεταβυζαντινή στη νεότερη ελληνική τέχνη.

Γιώργος Φήταμ, ιστορικός τέχνης: Εικόνα και δημόσια τελετουργία.

Β’ Μέρος 14.30- 17.00

Miguel Fernandez Belmonte, υπ. διδάκτορας ιστορίας τέχνης-μουσειολόγος: Η τέχνη του πνευματικού. Πίστη και μοντερνισμός στην ζωγραφική στις αρχές του 20ου αιώνα.

Μάρω Ψύρρα, ιστορικός τέχνης: Τα Πάθη του Bill Viola: Από την Pieta στο Θρήνο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Λουίζα Αυγήτα, ιστορικός και θεωρητικός τέχνης: «Το αίμα να κυλάει»: ο Damien Hirst και οι Νέοι Βρετανοί Καλλιτέχνες όταν η Βρετανία ήταν Cool.

Stephanie Bertrand, ανεξάρτητη επιμελήτρια και συγγραφέας: "Litanies, communions, rituals and apparitions: rethinking the notion of worship through contemporary art."

Επίλογος- Συζήτηση

Οι εισηγήσεις θα δημοσιευθούν στο Special Issue: ART & WORSHIP, ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 του διαδικτυακού περιοδικού σύγχρονης τέχνης και σκέψης interArtive.org (www.interartive.org)
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...