Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας


O Νίκος Χατζόπουλος και η Σοφία Σεϊρλή συνεργάζονται στο ΘΕΑΤΡΟ ΣΕ Α’ ΕΝΙΚΟ και παρουσιάζουν το έργο " Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας"

Η Μέλπω Αξιώτη θεωρείται πρωτοπόρος του μοντερνισμού και του φεμινισμού στα ελληνικά γράμματα. Τολμηρή προσωπικότητα και έντονα πολιτικοποιημένη, η μυκονιάτισσα συγγραφέας πέρασε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής της ως πολιτική πρόσφυγας, ενώ το ταλέντο της ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας και σήμερα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αντικείμενα μελέτης σταπερισσότερα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Η Σοφία Σεϊρλή , ηθοποιός με προηγούμενη εμπειρία τόσο στο μονόλογο όσο και συγκεκριμένα στο έργο της Αξιώτη (έχει ερμηνεύσει τις Δύσκολες Νύχτες σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα το 1992, όπου για πρώτη φορά είχε μεταφερθεί στο θέατρο μονόλογος από λογοτεχνικό έργο αναλαμβάνει την ερμηνεία του έργου, που υντίθεται από εμβληματικά έργα της συγγραφέως συνδυάζοντας τη μυθοπλασία με το αυτοβιογραφικό στοιχείο.

Ο έμπειρος Νίκος Χατζόπουλος, που υπογράφει τη σύνθεση των κειμένων από κοινού με τη Σοφία Σεϊρλή, αλλά και τη σκηνοθεσία, σημειώνει για την παράσταση: «Μετά από 18 χρόνια εξορίας και περιπλάνησης, η μνήμη παλεύει να επουλώσει τις πληγές, να συγκολλήσει τα κομμάτια του παρελθόντος, να ξαναβρεί τη γλώσσα της. Αλλά παλεύει και με το χρόνο, την μοιραία πορεία του προς την ανυπαρξία, τη φθορά μέσα μας κι έξω μας.

Όλα αυτά, που πάντα στοίχειωναν το έργο της Μέλπως Αξιώτη, συνθέτουν μια σκηνική περσόνα σχεδόν αυτοβιογραφική, που δανείζεται φωνές από διάφορες ηρωίδες, κυρίως από το πρώτο και το τελευταίο έργο της, τις Δύσκολες νύχτες και την Κάδμω. Γιατί, όπως λέει και η ίδια η Αξιώτη: “Γι’ αυτό σου άρεσε και μεταμορφωνόσουν. Για να υπάρχεις μέσα στον κόσμο, για να σ’ ακούν να μιλάς οι άνθρωποι”. Και σίγουρα υπάρχεις, όταν μπορείς να φτιάχνεις και να λες ιστορίες».

Ο μονόλογος έχει βασιστεί στα έργα της Μέλπως Αξιώτη:

Δύσκολες Νύχτες, Κέδρος, Αθήνα, 1981

Κάδμω, Κέδρος, Αθήνα, 1972

Το Σπίτι μου, Κέδρος, Αθήνα, 1986

Ποιήματα, Κέδρος, Αθήνα, 2001

Σύνθεση κειμένων Νίκος Χατζόπουλος-Σοφία Σεϊρλή, σκηνοθεσία Νίκος Χατζόπουλος, σκηνικά-κοστούμια Μαγιού Τρικεριώτη, βίντεο Χρήστος Δήμας, μουσική επιμέλεια Νίκος Μαστοράκης, φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη Μαρία Αλβανού

Ερμηνεύει η Σοφία Σεϊρλή

Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε’)

3-5 Ιουλίου

Ώρα έναρξης 21:00

Εισιτήρια: 20 €, φοιτητικό 10 €

Διάρκεια: 1 ώρα & 20’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...