Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

«Η πινακοθήκη των ηλιθίων» Του Νίκου Τσιφόρου στο 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΙΤΗΣ καλοκαίρι 2011

«Η πινακοθήκη των ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου παρουσιάζεται την  Παρασκευή 10 Ιουνίου  στον "Τόπο τεχνών Χώρα", Λελέϊκα Υπάτης , www.xwra.gr , Ώρα : 21.30 ,με τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ

Η θεατρική εταιρεία «Οίστρος» αποφάσισε να ξεσκονίσει μια παλιά ιστορία. Η πρώτη θεατρική επιτυχία του Νίκου Τσιφόρου ξαναζωντανεύει από τις 31 Ιανουαρίου στο Studio Μαυρομιχάλη: «Η πινακοθήκη των ηλιθίων».

Ένας τζέντλεμαν σχεδιάζει ένα παράξενο πείραμα. Αναμιγνύει πέντε συστατικά: έναν άνδρα, μία γυναίκα, τον έρωτα, το χρήμα και την ανθρώπινη ηλιθιότητα. Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα του πειράματός του; Ποιός θα κρεμαστεί τελικά στην πινακοθήκη των ηλιθίων;

Τρεις ηθοποιοί χάνουν και βρίσκουν τους ρόλους τους, με μουσική πυξίδα τα ελαφρά τραγούδια της περιόδου 1930 – 1950.

Το έργο «Η πινακοθήκη των ηλιθίων» του Ν. Τσιφόρου παρουσιάζεται για τρίτη φορά σε σκηνοθεσία Γιάννη Μιχαλόπουλου στο Studio Μαυρομιχάλη. Το πρώτο ανέβασμα του έργου αυτού έγινε το καλοκαίρι του 1944, από τον θίασο Μαίρης Αρώνη-Δημήτρη Χορν, στο θέατρο Άκροπόλ. Για δεύτερη φορά παρουσιάστηκε το 1955 από τον θίασο Τιτίκας Νικηφοράκη-Νίκου Χατζίσκου.

Σύνοψη έργου

O Ιωσίας Τέριγκτων, ένας άνθρωπος με φαντασία, θέλοντας να διασκεδάσει την πλήξη του πλούτου, αποφασίζει να κάνει ένα πείραμα. Διαλέγει από τον τηλεφωνικό κατάλογο τυχαία δύο άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, τον Αντρέα Ντενιε, έναν παριζιάνο αιώνιο φοιτητή και χιουμορίστα και την Αλίντα Πασκουάλε, μια φλογερή αλλά αθεράπευτα ρομαντική Ισπανίδα από τη Σεβίλλη και τους υποβάλει στην εξής δοκιμασία.

Τους ορίζει μοναδικούς κληρονόμους στη διαθήκη του και τους καλεί να κάνουν ένα ταξίδι με προορισμό την τύχη τους και την οικονομική τους ανάσταση. Οι δύο «κληρονόμοι» γνωρίζονται στο ταξίδι και ερωτεύονται ανυποψίαστοι για το παιχνίδι που τους παίζει ο υποτιθέμενος ¨θείος¨ τους .Ο Ιωσίας Τέριγκτων όμως με αυτό του το πείραμα θέλει να αποδείξει ότι τα πάντα, ακόμα και ο έρωτας , κινούνται γύρω από το συμφέρον και την ανθρώπινη ηλιθιότητα. Η στιγμή της αλήθειας φτάνει. Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα του πειράματός του;

Ο Νίκος Τσιφόρος

O Νίκος Τσιφόρος ένας από τους πιο εξαίρετους δημοσιογράφους, θεατρικούς συγγραφείς, σεναριογράφους αλλά και σκηνοθέτες, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1912 καθώς ο πατέρας του υπήρξε μεγάλος Αιγύπτιος επιχειρηματίας. Δυο χρόνια αργότερα η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα.. Σπούδασε νομική και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του. Άσκησε τη δικηγορία για μικρό χρονικό διάστημα και αν και έξω από τα πολιτικά πράγματα, βρέθηκε φακελωμένος, επί κυβερνήσεως Μεταξά.

Στη συνέχεια παραιτήθηκε για να μπαρκάρει στα καράβια.
Από τα έντεκά του χρόνια ο Νίκος Τσιφόρος άρχισε να ασχολείται μανιωδώς με το γράψιμο, ενώ την πρώτη του επιθεώρηση την έγραψε το 1928 για ένα θερινό θέατρο στη Φρεαττύδα. Η πρώτη του αυτή προσπάθεια απέτυχε αλλά ο ίδιος δεν απογοητεύτηκε. Ως το 1939 άλλαζε συνέχεια επάγγελμα, αλλά συνέχιζε να γράφει δημοσιεύοντας κείμενά του σε διάφορα έντυπα. Η πρώτη μεγάλη του επιτυχία ήρθε το 1944 όταν ο θίασος του Δημήτρη Χορν και της Μαίρης Αρώνη αποφάσισε να ανεβάσει στο θέατρο Ακροπόλ το θεατρικό έργο του Τσιφόρου «Η πινακοθήκη των ηλιθίων». Τέσσερα χρόνια αργότερα, την περίοδο 1948-49 έκανε και την πρώτη του ταινία, η οποία προβλήθηκε με τον τίτλο «Τελευταία αποστολή», σε σενάριο και σκηνοθεσία δική του.

Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες (Φιλελεύθερος, Βήμα, Ελεύθερος Κόσμος) και περιοδικά (Τραστ, Ρομάντζο, Ταχυδρόμος, Πάνθεον), γράφοντας πολλά ευθυμογραφήματα και καταδεικνύοντας τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας. Γνώρισε έτσι μεγάλη επιτυχία και σαν πεζογράφος. Χάρη στην ικανότητά του να σατιρίζει τα ιστορικά γεγονότα και με τη βοήθεια του ευρηματικού του χιούμορ, έκανε επιτυχίες όπως: "Τα Παιδιά της Πιάτσας". "Τα Παλιόπαιδά τα Ατίθασα", "Εμείς οι Φράγκοι" κ.ο.κ. Επίσης έγραψε πάνω από 40 θεατρικά έργα και περισσότερα από 80 σενάρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε τίτλους έργων του, όπως «Η κυρία του κυρίου», «Γάντι και σαρδέλα», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Οι γαμπροί της Ευτυχίας», «Το έξυπνο πουλί», «Ο Κλέαρχος η Μαρίνα κι ο κοντός». Κάποια αυτά τα έγραψε μόνος του και άλλα σε συνεργασία, κυρίως με τον Πολύβιο Βασιλειάδη (με τον οποίο δημιούργησαν ένα από τα πιο σημαντικά δίδυμα θεατρικών συγγραφέων).

Ο Τσιφόρος πέθανε στις 6 Αυγούστου 1970.

Λίγα Λόγια του Σκηνοθέτη για την παράσταση

Μια παράσταση χωρίς εξυπνάδες. Mια παράσταση που θα κυλάει προς όφελος του θεατή και ενάντια στο σαδισμό του σκηνοθέτη. Όχι, μην φοβάστε, δεν θα δείτε μια παράσταση με αυτά που θέλει ο “κοσμάκης”. Αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε είναι ένα θεατρικό κονσέρτο για ποικιλία φωνών και καμία φωνασκία.

Κάπου εδώ χωρούν και τα ελαφρά τραγούδια. Σιγοτραγουδιούνται σαν σκοπός, κολλάνε σαν στίχος και αφήνουν μια γεύση αλήθειας σαν την καραμέλα κανέλλα που μου έδινε η γιαγιά μου. Κάθε φορά που δοκιμάζω κανέλλα ή ακούω τα τραγούδια των Αττίκ, Γούναρη, Σουγιούλ , Χαιρόπουλου ,Γιάννιδη γεύομαι στιγμές που δεν θυμάμαι αν έζησα ξύπνιος ή σε όνειρο.

Όσο για τον συγγραφέα. Δεν θα μιλήσω για αυτόν. Γιατί; Μα θα τον δείτε στην παράσταση και θα τα πείτε μαζί του μόλις αυτή τελειώσει.

Ναι , θα είναι εκεί.

Υ.Σ. Α!…και μια προειδοποίηση..
στην παράσταση γίνεται χρήση λεπτού χιούμορ , οπότε δεν ενδείκνυται για τους εκπρόσωπους του ερέβους και της θολής διανόησης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Επεξεργασία Κειμένου-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μιχαλόπουλος
Σκηνικά- Κουστούμια: Νίκος Κουρνιάτης

Παίζουν:
Χρήστος Θεοχαρόπουλος
Μαργαρίτα Καστρινού
Γιάννης Μιχαλόπουλος

Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Πετρίτση

Εταιρεία Παραγωγής: «Οίστρος»
Θέατρο: Studio Mαυρομιχάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...