Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

«Θέατρο σε Α’ ενικό»: "Βρομιά" του Ρόμπερτ Σνάιντερ


Το Φεστιβάλ Αθηνών ξεκινά τον κύκλο των μονολόγων υπό τον τίτλο «Θέατρο σε Α’ ενικό», με την παράσταση Βρομιά, σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και με πρωταγωνιστή τον Γιάννο Περλέγκα.

Ο ήρωας της παράστασης, ο ιρακινός Σαντ ήρθε πριν χρόνια στην Ευρώπη, τον τόπο των ονείρων του, που είχε γνωρίσει και αγαπήσει μέσα από βιβλία και εικόνες. Τριάντα χρονών πλέον, ζει χωρίς χαρτιά ως οικονομικός μετανάστης, φοβισμένος και κλεισμένος στο δωμάτιό του. Η Βρομιά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1993, την εποχή που κορυφώνονταν οι ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες στη Γερμανία, και παραμένει σήμερα σοκαριστικά επίκαιρη. Ο Σαντ μιλάει εκ βαθέων, εκθέτοντας την πληγωμένη του αξιοπρέπεια και τη μοναξιά του, την αγωνία του, την οργή του. «Είναι ο άλλος, ο αποκλεισμένος, ο ξένος, ο διαφορετικός, που φταίει για όλα τα κακά και μαύρα της ζωής μας. Είναι ο γείτονάς μας στο Βερολίνο, στη Βιέννη, στα περίχωρα του Παρισιού, στον Άγιο Παντελεήμονα...», όπως λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

 
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, επιλέγει συνειδητά να σκηνοθετεί και να φιλοξενεί στις σκηνές του θεάτρου του παραστάσεις πολιτικών έργων και ιδιαίτερα αυτών που θίγουν το ζήτημα της μετανάστευσης. Μία επιλογή στην οποία εμμένει, έχοντας διαμορφώσει έτσι έναν πόλο αναφοράς στην ελληνική θεατρική σκηνή. Δεν είναι η πρώτη φορά που σκηνοθετεί τη Βρομιά. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στην Ελλάδα, με το οποίο εγκαινίασε το Θέατρο του Νέου Κόσμου, ο Θεοδωρόπουλος επανέρχεται στο έργο του αυστριακού Ρόμπερτ Σνάιντερ, σκηνοθετώντας έναν από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της νέας γενιάς: τον ρόλο του Σαντ ερμηνεύει ο βραβευμένος με βραβείο Χορν (2007) Γιάννος Περλέγκας, που παρά το νεαρό της ηλικίας του μετράει ήδη πολλές συνεργασίες με μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου.

Δεκαοχτώ χρόνια μετά τη συγγραφή του, το έργο μεταφέρεται στην Αθήνα του σήμερα, «με το καινούριο ξενοφοβικό της πρόσωπο, δείχνοντας πως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης. 

9-11 & 15,16 Ιουνίου
Πειραιώς 260


Εισιτήρια: 20 €, φοιτητικό 10 €
Διάρκεια: 60 – 75 λεπτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...