Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Το ραντεβού των ΔΗΠΕΘΕ

Μπορεί η Πολιτεία να βρίσκεται σε προβληματισμό για τη λειτουργία και κυρίως για το μέλλον των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, ωστόσο και φέτος ο δήμος Νεάπολης - Συκεών διοργανώνει τα «Μερκούρεια», την ετήσια καθιερωμένη συνάντηση των ΔΗΠΕΘΕ, από 21-31 Αυγούστου, στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εννιά θεατρικές προτάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Η πρεμιέρα των «Μερκουρείων» θα γίνει την Κυριακή 21 Αυγούστου με το Εθνικό Θέατρο, που θα παρουσιάσει το «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη (η παράσταση θα επαναληφθεί και τη Δευτέρα 22 Αυγούστου). Η σκηνοθεσία είναι του Μιχαήλ Μαρμαρινού και παίζουν οι Νίκος Καραθάνος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θοδωρής Αθερίδης, Μηνάς Χατζησσάβας, Στεφανία Γουλιώτη, Γιάννης Βογιατζής. Συνέχεια με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και την παράσταση «Ανθρώπινη φωνή» -αποτελεί σύνθεση των μονόπρακτων «Η ανθρώπινη φωνή», «Η Ψεύτρα», «Στο πανηγύρι» του Ζαν Κοκτό (23 Αυγούστου). Η μετάφραση είναι του Μάριου Πλωρίτη, η σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη και ερμηνεύει η Κερασία Σαμαρά. Ακολουθεί το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας – Θεσσαλικό Θέατρο με «Το Μελτεμάκι» του Παντελή Χορν (24 Αυγούστου) σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με τους Περικλή Καρακωνσταντόγλου, Νικολέττα Βλαβιανού και Ελένη Ουζουνίδου. Μια μέρα μετά ανεβαίνει στη σκηνή το δημοφιλές δίδυμο «Εκείνος κι Εκείνος», που επινόησε ο Κώστας Μουρσελάς και ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη με τους Τάσο Χαλκιά και Πάνο Σκουρολιάκο (25 Αυγούστου). Το πρόγραμμα συνεχίζεται με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το έργο του Λόρκα «Τα Μάγια της Πεταλούδας», σε σκηνοθεσία των Ρηνιώς Κυριαζή και Ορέστη Τάτση, με τους Μαρία Τσιμά, Δήμητρα Γκλιάτη, Βίκυ Καλπάκα και Αρη Τσαμπαλίκα (26 Αυγούστου).

Από Αριστοφάνη μέχρι Τσιφόρο 

Αριστοφανική συνέχεια με τη «Λυσιστράτη», που θα παρουσιάσει το Θεατρικό Εργαστήρι Νεάπολης «Θέσπις» (27 Αυγούστου). Η διασκευή, οι στίχοι και η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κιουρτσίδη, ενώ συμμετέχουν οι Ειρήνη Ξυγκάκη, Γεωργία Αγγελίδου, Αννα Καρατζά, Τζένη Δήμου, Φωτεινή Μαύρου, Γεωργία Δημητρίου, Κωνσταντίνα Ξενιτοπούλου και Μυρτώ Κουσίδου. Το Δημοτικό Θέατρο Συκεών προτείνει την παράσταση «Ο λαγός και ο μπάφος» σε διασκευή - σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου με τους Ιωάννα Γεωργαντά, Σωτήρη Γκουντσούδη, Ελίνα Ευστρατίου, Κατερίνα Κεχαγιά (28 Αυγούστου). Τη σκυτάλη παίρνει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με το έργο του Νίκου Τσιφόρου «Πινακοθήκη ηλιθίων» σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου, με τους Αλέκο Κολλιόπουλο, Περικλή Αλμπάνη, Γιάννη Δρίτσα, Μαρίνα Ταμπουλάρη (29 Αυγούστου). Η αυλαία θα πέσει με την εορταστική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τα 50 χρόνια του «Μικρά Διονύσια» (31 Αυγούστου). Πρόκειται για αποσπάσματα από 28 έργα αρχαίου δράματος, σε σύνθεση του Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία των Γιάννη Ρήγα και Γρηγόρη Καραντινάκη, ενώ μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν και οι Λίνα Λαμπράκη, Σοφία Λάππου και Γιώργος Αρμένης.
ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ/aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...