Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ανοιχτή τα Σαββατοκύριακα, θα είναι τελικά η Σπιναλόγκα

Ανοιχτή, αλλά μόνο τα Σαββατοκύριακα, θα είναι τελικά η Σπιναλόγκα, που έγινε διάσημη, τελευταία, με το σίριαλ "ΤΟ ΝΗΣΙ".

Η πρόσβαση στο χώρο είχε διακοπεί από την 1η Νοεμβρίου, λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε μερική λύση στο πρόβλημα.

Πρωτοβουλία για το ζήτημα ανέλαβαν ο Δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου, τοπικοί φορείς και η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό Πολιτισμού.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν μετά τις επαφές που είχε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, με την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται και πάλι το νησί, μόνο όμως κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως ότου λυθεί οριστικά το πρόβλημα που της έλλειψης προσωπικού.

Επίσης, η Σπιναλόγκα θα μπορεί να ανοίγει και άλλες ημέρες της εβδομάδας, εφόσον ζητηθεί από συγκεκριμένα γκρουπ τουριστών, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν έρθει από πριν σε συνεννόηση με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων ( 22 Δεκεμβρίου- 6 Ιανουαρίου ) το νησί θα είναι ανοικτό καθημερινά, πλην αργιών.

Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 9:00 - 15:00.  Η φύλαξη του χώρου θα γίνεται με έναν μόνιμο φύλακα της 13ης Εφορείας Αρχαιοτήτων και με δύο φύλακες που θα εξασφαλίσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λασιθίου. Ο καθαρισμός του χώρου θα γίνεται με ευθύνη της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Η μεταφορά του προσωπικού, καθώς και των απορριμμάτων, θα παρέχεται δωρεάν από σκάφη της Ελούντας. Ακόμη, υπάρχουν πλοία με χειμερινό πρωτόκολλο στον Άγιο Νικόλαο και στην Ελούντα τα οποία μπορούν να εκτελούν δρομολόγια.

Υπάρχει επίσης πρόθεση από ιδιοκτήτες σκαφών στην Πλάκα να αποκτήσουν το χειμερινό πρωτόκολλο και να εκτελούν πλόες.

Επίσης, πολίτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να βοηθήσουν εθελοντικά την προσπάθεια αυτή με την παρουσία τους στο νησί κάποιες από τις ημέρες που θα είναι ανοικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...