Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Του Κόσμου τα Τάματα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

H Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνουν θεματική έκθεση με τίτλο «Του Κόσμου τα Τάματα». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010 στις 20:30. Την επιστημονική ευθύνη της έκθεσης έχει η Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη ενώ την έκθεση επιμελείται η μόνιμη συνεργάτης του Κέντρου Λαογραφίας, Λουίζα Καραπιδάκη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τάματα απ’ όλο τον κόσμο, σύγχρονες αφιερωματικές πρακτικές και έργα σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένα από τα τάματα. Τα εκθέματα προέρχονται από τη Συλλογή ταμάτων του Νίκου Παπαγεωργίου, του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νομπέλ, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Μουσείο  Κρεσόφ της Πολωνίας και την 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.

Το τάμα, συνήθης διαδικασία στις θρησκευτικές ιεροτελεστίες πολλών αρχαίων πολιτισμών, παραμένει ακόμα και σήμερα διαδεδομένη αφιερωματική πρακτική. Εκφράζει την ανθρώπινη πεποίθηση ότι αποτελεί έναν από τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της ζωής και μερικές φορές θεωρείται ζωντανή απόδειξη του θαύματος. Αποτελεί μέσο για την επίτευξη ευεργεσίας του θείου προς τους ανθρώπους και απόδειξη της πίστης και της ευλάβειας του αφιερωτή.

Παράλληλα στην έκθεση περιλαμβάνονται δημιουργίες ελλήνων εικαστικών με θέμα «Ευχές και Θαύματα». Τα διαφορετικής σύλληψης έργα των καλλιτεχνών συνομιλούν πρώτα μεταξύ τους και κατόπιν με τον επισκέπτη – θεατή. Ορισμένοι καλλιτέχνες αποστασιοποιούνται από τη λατρευτική διάσταση του θέματος, άλλοι φέρουν ένα έντονο συναισθηματικό φορτίο ή καταθέτουν τα ατομικά τους βιώματα, ενώ μια άλλη ομάδα καλλιτεχνών χρησιμοποιεί φαντασιακά τεχνάσματα για να προσεγγίσει τον πνευματικό πλούτο και τη ψυχολογική διάσταση του θέματος. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των καλλιτεχνών και η αμφιταλάντευσή τους στην απόδοση του θέματος μετατρέπουν την έκθεση σε μια ενδιαφέρουσα αισθητική και θεματική διαδρομή.

Ανδρέας Βούσουρας, Κυβέλη Ζαχαρίου, Αποστόλης Ζολωτάκης, Ιότοφ, Χάρης Κοντοσφύρης, Σπύρος Κρητικός, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Καλλιρρόη Μαρούδα, Πάνος Μητσόπουλος, Κωστής Μουδάτσος, Ηλίας Πούλος, Καλλιρρόη Σπυρίδωνος, Μάγδα Ταμμάμ, Ελένη Τζάτζαλος, Γιώργος Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Απόστολος Φανακίδης, Απόστολος Χαντζαράς

Εγκαίνια έκθεσης     Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010, 20:30
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)

Διάρκεια έκθεσης     2 – 22 Δεκεμβρίου 2010

Ώρες λειτουργίας     Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00
Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά
Είσοδοςελεύθερη

Πληροφορίες Ήρα Παπαδοπούλου (210 3680071, 210 3680052)
www.hau.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...