Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Είκοσι χρόνια προσφοράς

Συμπληρώνονται φέτος είκοσι χρόνια προσφοράς στην τέχνη του φιλότεχνου ζεύγους Χριστιάνε και Ζήση Παπαδημητρίου στους Γόννους της Λάρισας.
Η απόφασή τους να μεταφέρουν την τέχνη από τα αστικά κέντρα της χώρας μας στην επαρχία στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (ζωγραφική, φωτογραφία, μουσική, θέατρο) έχει γίνει πλέον θεσμός. Πρόκειται για μοναδικό γεγονός που κάνει περήφανους τους κατοίκους των Γόννων, μιας και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ζεύγους Παπαδημητρίου, μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη Εκθεση Ταχυδρομικής Τέχνης (mail art), με τη συμμετοχή 66 ζωγράφων από είκοσι δύο χώρες, έγιναν, μέσω διαδικτύου, παγκοσμίως γνωστές, καθιστώντας τους Γόννους σημείο αναφοράς των ανθρώπων της τέχνης.
Στις εκθέσεις, τις οποίες επισκέπτονται χιλιάδες φιλότεχνοι από όλη τη χώρα, συμμετέχουν δημιουργοί από το χώρο των εικαστικών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Στόχος των εικαστικών εκδηλώσεων είναι η δημιουργία Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης, δωρεά του ζεύγους Παπαδημητρίου στους κατοίκους των Γόννων.
Η μέχρι τώρα συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και η μεγάλη επισκεψιμότητα στο σπίτι του ζεύγους Παπαδημητρίου αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία και ταυτόχρονα διαπίστωση ότι άνθρωποι σημαντικοί της ελληνικής επαρχίας, όπως ο καθηγητής Ζήσης Παπαδημητρίου, μετά από μια λαμπρή επιστημονική πορεία επιστρέφουν στο γενέθλιο τόπο για να τον αναδείξουν περισσότερο και κυρίως να τον καταστήσουν σημείο αναφοράς της ζωής και της πολυσήμαντης πορείας τους.
«Είκοσι χρόνια», αναφέρει το ζεύγος Παπαδημητρίου, «είναι μια ζωή. Αυτήν την πορεία και επαφή με δεκάδες καλλιτέχνες και αναγνωρισμένους δημιουργούς, Ελληνες και ξένους, θελήσαμε να τη μοιραστούμε με τους συμπατριώτες μας. Κυρίως, όμως, αυτό που θέλουμε να μείνει είναι μία πινακοθήκη. Μια πινακοθήκη με ανοιχτή πρόσβαση όχι μόνο στους ντόπιους, αλλά και σε όλους που θα επισκέπτονται τους Γόννους».
Οι καλλιτέχνες
Φέτος, στην έκθεση συμμετέχουν οι Θεσσαλοί καλλιτέχνες Καλλιόπη Καστώρη, ζωγράφος, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος Παπαργύρης, ζωγράφος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας και ο ερασιτέχνης φωτογράφος Παναγιώτης Δομούζης με θέμα «Εικόνες από το περιβόλι της Παναγίας» (Αγιον Ορος). Τα έσοδα από την πώληση των φωτογραφιών θα διατεθούν στο Σύλλογο Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «ΙΑΣΩ». Χορηγοί της έκθεσης φωτογραφίας είναι η Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία «ΑΝΤΑΙΟΣ», Επιπλα Γραφείου «ΔΡΟΜΕΑΣ» και η Αναισθησιολογική Κλινική Π. Π. Ν. Λάρισας.
Την έκθεση θα «ντύσουν» μουσικά οι Καλλιόπη Καστώρη (κλασική κιθάρα) και Παναγιώτης Καστώρης (κλαρινέτο).
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της νεαρής Γοννιώτισας αγωνίστριας Χάιδως Ασπροπούλιου-Καραμούζα, η οποία, όταν πληροφορήθηκε το θάνατο των αδερφών της, στα δίσεκτα χρόνια του εμφύλιου πολέμου, αυτοκτόνησε πέφτοντας στον γκρεμό.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 3 Ιουλίου, ώρα 9 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 10 Ιουλίου, όταν το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα ανεβάσει (στις 9 μ.μ.) στον κήπο της κατοικίας του ζεύγους Παπαδημητρίου το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η αυλή των θαυμάτων» σε σκηνοθεσία Χριστίνας Στόγια και μουσική Δημήτρη Μαραγκόπουλου.
Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: 8-11 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...