Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ο αργυρός θησαυρός του Αλιάκμονα


ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ

Κατάλοιπα εντυπωσιακών κτισμάτων και πολύτιμα χρυσά, αργυρά και χάλκινα αντικείμενα έφερε στο φως τους τελευταίους μήνες η αρχαιολογική σκαπάνη σε περιοχές των νομών Κοζάνης και Γρεβενών στις όχθες του Αλιάκμονα αναδεικνύοντας τη συνεχή κατοίκηση του χώρου από τη νεολιθική περίοδο ώς τα βυζαντινά χρόνια.

Τα πρόσφατα δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας παρουσιάζουν αρχαιολόγοι στην πρώτη Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στην Ανω Μακεδονία, που άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής. Με 19 ανακοινώσεις παρουσιάζεται η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της Ανω Μακεδονίας (νομοί Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας) κατά το 2009.

«Τα σημαντικά ευρήματα δείχνουν οργανωμένες κοινωνίες και εμπλουτίζουν τη γνώση μας για την περιοχή αυτή», εξηγεί στον «Α» η προϊσταμένη της Λ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη.

Στην Αναρράχη, στη δυτική Εορδαία, αποκαλύφθηκε ένα εξαιρετικά σημαντικό κινητό εύρημα: ένα σύνολο αργυρών αγγείων πόσης του 4ου αιώνα π.Χ., που περιλαμβάνει κάνθαρο με ψηλό χυτό πόδι και μία φιάλη, η οποία περιείχε τέσσερα μικρότερα αγγεία. Τα αγγεία αυτά, ένας ακόμη κάνθαρος, στον οποίο υπάρχει η επιγραφή ΑΝΤΙΟΧΟΥ και τρεις σκύφοι παρόμοιοι με αγγείο από τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα.

Πρόκειται για «μοναδικό εύρημα στην περιοχή της Ανω Μακεδονίας και σπάνιο για όλο τον αρχαίο κόσμο», σημειώνει η κ. Καραμήτρου. «Το υλικό είναι πολύτιμο, η τεχνική της επιχρύσωσης προϋποθέτει εργαστήριο ακμαίο, οι σκύφοι δεν έχουν και το πιο συνηθισμένο σχήμα, η επιγραφή κατόχου είναι επίσης σπάνια. Ολα αυτά τα στοιχεία δηλώνουν οργανωμένη κοινωνία με ανώτερο βιοτικό επίπεδο κατά τον 4ο αι. π.Χ. στην περιοχή της Εορδαίας, στην οποία, όπως έχουμε αποδείξει με τη συστηματική έρευνα των τελευταίων ετών, είναι συχνός ο εντοπισμός μεταλλικών αγγείων, κυρίως από χαλκό. Εχουμε ήδη διατυπώσει πολλές φορές την άποψη για τοπική καταγωγή και ύπαρξη εγχώριων εργαστηρίων τόσο στην κεραμική - κοροπλαστική όσο και στη μεταλλοτεχνία».

Πολυτελής αγροικία

Στη θέση Αγιος Κωνσταντίνος του χωριού Δήμητρα Γρεβενών, οι αρχαιολόγοι της Λ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 17ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποκάλυψαν τρία σημαντικά κτίσματα και πολλές ταφές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει αγροικία πολυτελούς κατασκευής που αποτελείται από έντεκα δωμάτια και καλύπτει έκταση 750 τετραγωνικών μέτρων. Την παρουσίαση των ευρημάτων θα κάνουν σήμερα με εισηγήσεις τους στην Επιστημονική Συνάντηση η προϊσταμένη της Λ' ΕΠΚΑ, Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη, η αρχαιολόγος της Λ' ΕΠΚΑ, Δήμητρα Θεοδώρου, και η προϊσταμένη της 17ης ΕΒΑ, Μαρίζα Τσιάπαλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...