Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Στα «χαρακώματα» Αθήνα και Θεσσαλονίκη για ένα χάλκινο αγγείο

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον τόπο έκθεσης ενός χάλκινου αγγείου του 4ου αι. π.Χ., που επαναπατρίστηκε από τις ΗΠΑ πριν δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το Βήμα, με διαφορά μόλις μίας ψήφου (οκτώ έναντι επτά), το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της Αθήνας, αλλά η «μάχη» των δύο ιδρυμάτων συνεχίζεται.

Το αγγείο είχε εντοπιστεί στη συλλογή της Αμερικανίδας συλλέκτριας Σέλμπι Γουάιτ, όταν εκτέθηκε μαζί με άλλες ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες που κατείχε η ίδια. Έτσι, μαζί με αυτό, η Ελλάδα διεκδίκησε επιτυχώς και το τμήμα μιας μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης με δύο μορφές -ενός ώριμου άνδρα πολεμάρχου και ενός εφήβου (410 - 400 π.Χ.).

Όταν οι δύο αρχαιότητες παρουσιάστηκαν στο κοινό, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης είχε δηλώσει ότι θα εκτεθούν στους τόπους όπου ανήκουν.

Το αγγείο έχει εκτεθεί ήδη στην έκθεση «Νόστος» στο Μουσείο Ακρόπολης μαζί με άλλα αρχαία επαναπατρισμένα στην Ελλάδα.

Το επιχείρημα που προβάλει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ότι «το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας στερείται παντελώς αρχαιοτήτων της μακεδονικής τέχνης».

«Μόλις πριν από έναν χρόνο παραχωρήθηκαν στο μουσείο 21 αντικείμενα, τα οποία όμως δεν είναι καλής ποιότητας. Όλα προέρχονται από Εφορείες αρχαιοτήτων της Μακεδονίας, ενώ ειδικά το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης δεν έδωσε τίποτε. Επιπλέον, στο συγκεκριμένο μουσείο εκτίθεται ήδη ένα πανομοιότυπο έργο. Το ΕΑΜ ζητεί τον έναν ή τον άλλον κρατήρα» αναφέρει.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης απαντά:

«Ο κρατήρας προέρχεται από τη Σεβαστή Πιερίας, περιοχή δηλαδή της Μακεδονίας, άρα θα πρέπει να εκτίθεται στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Ο κρατήρας που υπάρχει τώρα στο μουσείο δεν του ανήκει, αλλά προέρχεται από την ΚΖ' Εφορεία. Επιπλέον δεν έχει ληφθεί μέριμνα ώστε το μουσείο να τροφοδοτείται με νέα αντικείμενα μέσω των ανασκαφών των Εφορειών Αρχαιοτήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...