Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

«Τα ψέµατα βοηθάνε να αισθάνεσαι καλύτερα»

Είναι έτοιµη για ένα καλοκαίρι γεµάτο µουσική. Μόλις πριν από λίγες µέρες ανέβηκε στη σκηνή στο Φεστιβάλ του Σπολέτο δίπλα στη βιολοντσελίστρια Σόνια Βίντερ Αθερτον για να ερµηνεύσει στίχους µεγάλων ποιητών υπό τους ήχους συνθετών της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ στα µέσα Αυγούστου την περιµένει ένα ακόµη φεστιβάλ: εκείνο του Ζάλτσµπουργκ όπου θα ερµηνεύσει το ορατόριο «Ιωάννα της Λωραίνης στην πυρά» του Χόνεγκερ, το οποίο έχει ήδη παρουσιάσει στη Μόσχα.

«Διάλεξα µόνη µου τους στίχους, χωρίς λογική. Με βάση το συναίσθηµα. Για µένα η Ανατολή είναι η κοιτίδα της Ευρώπης.

Αισθάνοµαι κοντά στο βαλκανικό πνεύµα ως προς το ταµπεραµέντο µου», λέει η µούσα του Τριφό, Φανί Αρντάν. Ολα τούτα δεν της είναι ξένα µιας που έχει ήδη υποδυθεί τη Μαρία Κάλλας, τόσο στη σκηνή όσο και στα κινηµατογραφικά πλατό υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Φράνκο Τζεφιρέλι.

Μια ταινία που δεν πήγε καλά στα ταµεία. «Δεν ξέρω για ποιο λόγο το ευρύ κοινό δεν την αγάπησε. Η ιδέα µπορεί να έµοιαζε ξιπασµένη και η µουσική να ήταν πλέι-µπακ, αλλά το σενάριο ήταν ευφυές. Είναι δύσκολο να γυρίζεις µια ταινία για µια υπαρκτή προσωπικότητα», δίνει την εκδοχή της η γοητευτική 61χρονη ηθοποιός στην «Corriere della Sera».

Η ταινία µε τη ζωή της Εντίτ Πιαφ όµως γνώρισε επιτυχία. «Βρίσκετε; Εµένα δεν µου άρεσε», υποστηρίζει. Και παραδέχεται πως δεν µπορεί να ζήσει µακριά από τη µουσική. «Μεγάλωσα µε Μότσαρτ. Με τον Μπραµς πλήττω θανάσιµα. Από µικρή εργαζόµουν ως γραµµατέας στο Φεστιβάλ Εξ Αν Προβάνς και θυµάµαι πως είχα µείνει έκπληκτη µε τον Ντον Τζοβάνι. Αρχισα να παίρνω µαθήµατα πιάνου και λάτρεψα τον Μπαχ. Δεν ξέρω όµως πολλά πράγµατα από κλασική µουσική. Αγαπώ επίσης και τα φάδος».

Η συζήτηση αλλάζει πορεία. Και περιστρέφεται γύρω από τα λάθη και τις προδοσίες. «Αν έχω προδοθεί; Και βέβαια! Και επίσης παραδέχοµαι πως έχω κάνει λάθη.

Μου έχει συµβεί µε πολλές ταινίες, ιδιαιτέρως τις µη ιταλικές. Εχω γυρίσει πολλές ταινίες που δεν είχαν επιτυχία, αλλά είµαι εξίσου ευχαριστηµένη. Δεν το µετανιώνω».

Ωστόσο έχει µπει στη διαδικασία να πει ψέµατα για να δικαιολογήσει καταστάσεις; «Λέω σε ορισµένες περιπτώσεις. Είναι κάτι πάνω από µένα. Δεν ψεύδοµαι σε σχέση µε αυτά που πιστεύω. Ψεύδοµαι σε σχέση µε γεγονότα της ζωής. Τα ψέµατα βοηθάνε να αισθάνεσαι καλύτερα. Είναι µια άριστη εφεύρεση. Δεν ξέρω ποιος την έκανε. Ισως να ξεκίνησε από την εποχή του Αδάµ και της Εύας».

Μοιραία γυναίκα η Φανί Αρντάν δεν µπορεί να µην έχει άποψη για το τι είναι πειρασµός. «Για µένα πειρασµός είναι να φύγεις και να τα αφήσεις όλα ως έχουν», απαντά. Και οι µεγαλύτεροι πειρασµοί που έχει συναντήσει εκείνη; «Ο Ζεράρ Ντεµπαρντιέ και ο Βιτόριο Γκάσµαν. Και οι δύο δεν σταµατούν να κάνουν λογοπαίγνια, δεν καυχιώνται επειδή είναι καλοί ηθοποιοί, σε βάζουν στον κόσµο τους. Και από τη µουσική ξεχωρίζω τον Ρικάνρντο Μούτι», συνεχίζει χωρίς να προσέχει ότι χρησιµοποιούσε ενεστώτα και για τον Βιτόριο Γκάσµαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...