Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Το ψυχογράφημα του Ερρίκου Ίψεν "Ρόσμερσχολμ"

Το αριστούργημα αυτό του Ίψεν περιέχει όλα τα θέματα που επεξεργάστηκε ο Νορβηγός δραματουργός: το ιδεολογικό, το ψυχολογικό, το κοινωνιολογικό, το πολιτικό και το πολιτιστικό.

Το έργο πραγματεύεται αφ’ ενός τις σχέσεις του Τύπου με την πολιτική εξουσία και ως πού μπορεί να φτάσει η διαπλοκή, κι αφ’ ετέρου αναλύει τα απόκρυφα της ψυχής του ανθρώπου και ως πού μπορεί να φτάσουν οι προβληματικές σχέσεις και τα βαθύτερα συναισθήματα που γεννούν αυτές.

Ο Ρόσμερ και η Ρεβέκκα, διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης άτομα, κουβαλώντας βαθιά ριζωμένες ενοχές, συγκρούονται με αποτέλεσμα να ηττηθούν και οι δύο και να οδηγηθούν στο θάνατο, δηλαδή στην ήττα των δύο κόσμων: του κόσμου της παλιάς ηθικής και του κόσμου της απελευθερωμένης συνείδησης.

Κεντρική ιδέα του έργου είναι το αίτημα- η απαίτηση κάθε ηθικού ανθρώπου να παραμείνει ο εαυτός του και να μην παραβεί τις αρχές του.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1962 από το Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη με πρωταγωνιστές τον Θάνο Κωτσόπουλο και την Άννα Συνοδινού.

ΑΛΕΚΤΟΝ:  Σφακτηρίας 23 Κεραμεικός, τηλ. 210 3422001,
Θίασος ‘Συνθήκη’.

Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή και Σάββατο 9μμ και Κυριακή 7μμ.

Μετάφραση: Ερ. Μπελιές
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Σκηνικά κουστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος
Ερμηνεύουν: Βασίλης Βλάχος, Άγγελος Κεχαγιάς, Μαρία Μακρή, Σπύρος Μπιμπίλας, Δέσποινα Πόγκα, Αντώνης Ραμπαούνης.

Πρεμιέρα στις 17 Δεκεμβρίου, 9μμ. στο θέατρο ΑΛΕΚΤΟΝ.


Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944535255 (Σπύρος Μπιμπίλας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...