Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

«Συμμαχία της τέχνης» για την προστασία του κέντρου της Αθήνας

H NENA MENTH
«Να διαλυθούν τα σκοτάδια του παρακράτους στο κέντρο της Αθήνας», ζητούν περισσότεροι από 300 άνθρωποι της Τέχνης, με σχετικό ενυπόγραφο κείμενο, που παρουσίασαν το μεσημέρι στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας στην Κυψέλη, «σε ένα κάλεσμα από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες», όπως είπαν.


Η συνέντευξη Τύπου έγινε με πρωτοβουλία των σκηνοθετών Γιώργου Κόρρα, Χρήστου Βούπουρα και Κωνσταντίνου Γιάνναρη, με σκοπό την αφύπνιση περισσότερων ανθρώπων του πνεύματος, έτσι ώστε «οι ευρύτερες περιοχές Αγίου Παντελεήμονα και Πλατείας Αττικής να μην αποτελούν πλέον τη Σπιναλόγκα της Αθήνας».

«Πιστεύουμε πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στις περιοχές αυτές είναι ανυπεράσπιστοι και υπό διωγμό, αλλά περισσότερο ανυπεράσπιστη και υπό διωγμό είναι η δημοκρατία. Ας τοποθετηθούμε όλοι, πριν θρηνήσουμε θύματα. Οι περιστάσεις απαιτούν ταχύτητα δράσης. Η συλλογή αυτών των υπογραφών ας είναι ένα ξεκίνημα», σημειώνεται στο κείμενο που υπογράφουν οι καλλιτέχνες.

Για «δοκιμασία που υφίστανται οι μετανάστες στα γκέτο της Πλατείας Αττικής και του Άγιου Παντελεήμονα, οι οποίοι εξοντώνονται ηθικά και σωματικά», μίλησε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κόρρας και σημείωσε: «Οι μετανάστες που με τους «άλλους» πολιτισμούς τους έχουν τροφοδοτήσει εδώ και χρόνια τον ελληνικό πολιτισμό σήμερα δοκιμάζονται ανελέητα. Οι άνθρωποι της Τέχνης ευαισθητοποιήθηκαν και αποφάσισαν ότι πρέπει να πάρουν μία θέση για να μην συνεχιστεί άλλο αυτή η τερατώδης κατάσταση».

Η ηθοποιός Μαρία Κανελλοπούλου ανέφερε πως «κι άλλοι άνθρωποι του πνεύματος πρέπει να δουν ότι η ιστορία κυλάει δίπλα μας» και προέτρεψε όλους «να μην κάνουμε τους τουρίστες στη χώρα μας, όταν συμβαίνουν έκτροπα». Πρόσθεσε δε, πως θα πρέπει «να γίνει μία ανακατάληψη της πλατείας Αττικής από καλλιτέχνες, καθώς υπάρχουν άνθρωποι χωρίς φωνή, στους οποίους πρέπει να δανείσουν την δική τους, για να τους δώσουν ένα πεδίο έκφρασης».

«Η μόνη λύση για να τηρηθεί η νομιμότητα στις περιοχές αυτές είναι ν' απαλλαγούμε από τη φασιστική βία», είπε η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ελένη Πορτάλιου, ενώ ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου, συμπλήρωσε πως «αυτό που χρειάζεται είναι μία συνεπής αντιφασιστική δράση».

Στο κάλεσμά τους οι καλλιτέχνες έχουν συμμάχους στο πλευρό τους και άλλους φορείς και οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται ενάντια στα ακραία φαινόμενα, όπως η πρωτοβουλία «Ποτέ Ξανά».

Στη συνέντευξη, βρέθηκαν ακόμη οι ηθοποιοί Μπέτυ Αρβανίτη, Μαρία Κανελλοπούλου, Νένα Μεντή, Μαρία Καλλιμάνη και ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...