Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Ο «Μαγικός Αυλός» παρουσιάζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Mozart, about 1780. Detail of Mozart family po...Image via Wikipedia
Τον Μαγικό Αυλό παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή σε μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδη και Μίλτου Λογιάδη και σε σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και ακολουθούν παραστάσεις στις 8, 10, 19, 21, 22, 29 Δεκεμβρίου, καθώς και στις 2 και 6 Ιανουαρίου 2011.

Το έργο του Αμαντέους Μότσαρτ αναπαριστά τη μάχη του καλού ενάντια στο κακό, τη νίκη της αλήθειας ενάντια στο ψέμα, τη διαρκή αναζήτηση της αρετής, τη δύναμη της αγάπης, την ιδέα της αδελφοσύνης και της συγχώρεσης.

Το σπουδαίο έργο που αποτελείται από μουσικά μέρη και πεζούς διαλόγους, χωρίζεται σε δύο πράξεις και βασίζεται σε κείμενο του θεατράνθρωπου Εμάνουελ Σίκανεντερ.

Ο Μότσαρτ μάς ταξιδεύει από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι ένα παραμυθένιο δάσος, όπου πρωταγωνιστούν ο Ταμίνο, η Παμίνα, αλλά και ο Ζαράστρο και η μοχθηρή Βασίλισσα της Νύχτας.

Στην παράσταση ξεδιπλώνονται οι προσπάθειες του Ταμίνο να ελευθερώσει την όμορφη Παμίνα από το δαίμονα Ζαράστρο. Γι’ αυτόν το σκοπό η μητέρα της Παμίνα, η Βασίλισσα της Νύχτας, έχει δώσει στον Ταμίνο ένα μαγικό αυλό και στον ακόλουθό του Παπαγκένο ασημένια καμπανάκια, που ο ήχος τους βοηθά να ξεπεραστούν κάθε είδους δοκιμασίες.

Ο Μονόστατος, υπηρέτης του Ζαράστρο και φρουρός της Παμίνα, πολιορκεί ερωτικά την κοπέλα. Καταφτάνει ο Παπαγκένο, που λέει στην Παμίνα πως σύντομα θα διαφύγουν. Όταν ο Ταμίνο παίζει το μαγικό αυλό, τα ζώα του δάσους μαγεύονται, κι όταν ο Παπαγκένο χρησιμοποιεί τα καμπανάκια του, οι ακόλουθοι του Μονόστατου χορεύουν μαγεμένοι.

Ο Μονόστατος πλησιάζει πάλι την Παμίνα, αλλά τρέπεται σε φυγή όταν αντιλαμβάνεται την παρουσία της Βασίλισσας της Νύχτας. Εκείνη ζητά από την κόρη της να σκοτώσει τον Ζαράστρο. Η Βασίλισσα της Νύχτας και οι ακόλουθοί της αποφασίζουν να επιτεθούν, ωστόσο θύελλες, αστραπές και βροντές αποτρέπουν την επέλασή τους στο Ναό. Η ημέρα παίρνει τη θέση της νύχτας. Έτσι, στερεότυπες απόψεις για το καλό και το κακό ανατρέπονται, το καλό θριαμβεύει, το κακό κατακρημνίζεται.

Η όπερα αυτή συναρπάζει το κοινό επί δύο αιώνες και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο του Βήντεν, στα περίχωρα της Βιέννης, στις 30 Σεπτεμβρίου 1791.

Από την Εθνική Λυρική Σκηνή ο Μαγικός αυλός ανέβηκε για πρώτη φορά στις 18 Ιανουαρίου 1969.

Τα σκηνικά και τα κουστούμια επιμελείται ο Μπρούνο Σβενγκλ, τον φωτισμό ο Γκουίντο Πέτσολντ ενώ τη χορωδία διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου.

Η παράσταση «ανεβαίνει» στο Θέατρο Ολύμπια στις 4, 5, 8, 10, 19, 21, 22, 29 Δεκεμβρίου, καθώς και στις 2 και 6 Ιανουαρίου 2011.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...