Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η «Λωξάντρα» στη σκηνή

«Η “Λωξάντρα” – και η λογοτεχνική και η θεατρική που επιχειρούµε στο ΚΘΒΕ – είναι µια αντίσταση στη νέα πραγµατικότητα που ζούµε.Μας προκαλεί, κι εµάς  και τους θεατές,να επαναπροσδιορίσουµε τη  ζωή, την αξιοπρέπεια, τις αρχές µας. Απλά, όχι απλοϊκά. Αυτή τελικά είναι η δύναµη, όλη η ζωή  µας», λέει στα «ΝΕΑ» η πολυπράγµων ηθοποιός - σκηνοθέτις και µουσικός Φωτεινή Μπαξεβάνη – πρώτη «Λωξάντρα» στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. 

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη γράφει µουσική, συγκεντρώνει µουσικό υλικό (στο faos.gr), ιδρύει δισκογραφική εταιρεία µε στόχο τη δηµιουργία µουσικής θεατρικής βιβλιοθήκης, παίζει στο θέατρο, στην τηλεόραση, σκηνοθετεί στην Αµερική ελληνικό έργο µε αµερικανούς ηθοποιούς και από αύριο, που ξεκινούν οι παραστάσεις της «Λωξάντρας», θα µαγειρεύει – και θα τρώει! – µαζί µε 25 ηθοποιούς στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Το εµβληµατικό µυθιστόρηµα της Μαρίας Ιορδανίδου, γραµµένο το 1962, πρωτοπαρουσιάστηκε στη δηµόσια τηλεόρασητο 1980-81, µε την Μπέτυ Βαλάση. Και επανέρχεται σαν θεατρικό σε διασκευή του Ακη ∆ήµου.

Πού την ανασκαλέψατε τη «Λωξάντρα» µέσα σας; Υπήρχε υλικό για την αναβίωσή της;
Περίµενα ότι θα µε δυσκολέψει. Τελικά βγήκε από µόνο του. Ο παππούς µου ήταν από ένα χωριό έξω απ’ την Κωνσταντινούπολη. Η γιαγιά µου απ’ τη Χειµάρρα της Βορείου Ηπείρου. Εγώ γεννήθηκα στην Αθήνα. Η Λωξάντρα δεν είναι µόνο η κυτταρική µνήµη της Πόλης που πολλοί έχουµε. Εχει να κάνει µε όλες τις µικρές πατρίδες που έχουµε χάσει. Είτε αυτές είναι οι πόλεις, είτε είναι απλώς η έννοια της οικογένειας. Λέει η Λωξάντρα: «Εγώ δεν έχω εαυτό. Ο εαυτός ο δικός µου, οι δικοί µου άνθρωποι είναι».

Η µαγειρική είναι και µόδα εσχάτως. Εσείς µαγειρεύετε;
Φυσικά. Είναι ένα παιχνίδι αγάπης η µαγειρική και µια συνενοχή προσφοράς αγάπης και δηµιουργίας. Αφού άλλες έννοιες και ιδεολογίες καταποντίστηκαν, ίσως είναι η γεύση, η οσµή που θα συµβάλουν να ξαναβρούµε πρωτόγονες αισθήσεις.

Τη «Λωξάντρα» συνοδεύουν µουσικά η λαϊκή ορχήστρα «Λωξάντρα» από τη Θεσσαλονίκη (τους εντόπισε η Φωτεινή Μπαξεβάνη, που έχει και τη µουσική επιµέλεια), αλλάκαι... γιαλαντζί ντολµαδάκια, χαλβάςπολίτικος, λουκούµιαµε φιστίκι που θα προσφέρουν οι ηθοποιοί στο κοινό – χάρη σε χορηγούς.

«Το φαγητό είναιαίµα, µας κρατάειθερµούς, διώχνει τα ρίγη του παγερού κόσµου, τους αναίµακτους δαίµονες της ατονίας», λέει ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης. Πόσο χωράει στοσήµερα µια «Λωξάντρα»; «Οσο ποτέ. Γιατί πάντα θα υπάρχουν Λωξάντρες, καθώς η γυναίκα είναι που περιποιείται τη ζωή. Αυτή έχει και προτείνει λύσεις. Εχει αίτηµα επιστροφής…». TA NEA


 INFO
«Λωξάντρα» στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310-288000 begin_of_the_skype_highlighting            2310-288000      end_of_the_skype_highlighting), από αύριο. Εισιτήρια:
20, 15 και 12 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...