Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Κωνσταντίνου και Νένα Μεντή τα "Θεατρικά Βραβεία"

Στην κατάμεστη από ανθρώπους του θεάτρου και θεατρόφιλους αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 30 Νοεμβρίου η απονομή των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2010, ενός θεσμού που το περιοδικό «αθηνόραμα» έχει καθιερώσει εδώ και δώδεκα χρόνια και βασίζεται στην κρίση των αναγνωστών του.

Η φετινή τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού διεξήχθη υπό την… αυστηρή επιτήρηση της Θεατρόικας. Που σημαίνει ότι ο παρουσιαστής της βραδιάς Κλέων Γρηγοριάδης, υποδυόμενος έναν αμείλικτο εκπρόσωπο του Διεθνούς Θεατρικού Ταμείου, ανέλαβε να διαφυλάξει τόσο το κύρος του θεσμού όσο και του ελληνικού θεάτρου εν γένει. Βοηθοί του, για να συμπληρωθεί η τρόικα, το Duo Fina, οι δίδυμοι τενόροι (Γιάννης και Τάκης Φίνας), οι οποίοι συνδυάζουν τις εκπληκτικές φωνητικές ικανότητες με το χιούμορ και την ανατροπή. Όπως καταλαβαίνετε, η δουλειά τους συνάντησε πολλές «εσωτερικές» δυσκολίες, αλλά το γέλιο βγήκε αβίαστα από την πρώτη μέχρι την τελευταία σκηνή, όπου η θεατρική ομάδα Tandem μας έκανε μια χιπ χοπ περιήγηση στη φετινή σεζόν. Στο πιάνο ήταν ο Θάνος Μαργέτης. Τα κείμενα και οι στίχοι ήταν του Θύμιου Νικολόπουλου και η σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα.

Φυσικά, το ελληνικό θέατρο δεν έχει ανάγκη από καμία τρόικα. Όπως τόνισε η εκδότρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου: «Κόντρα στην κρίση, το ελληνικό θέατρο βρίσκεται σε δημιουργικό πυρετό, με 350 προγραμματισμένες πρεμιέρες μέσα στο χειμώνα. Οι καλλιτέχνες δεν σταματούν ξαφνικά να κάνουν θέατρο, τουναντίον επιδεικνύουν ακόμη μεγαλύτερο ζήλο, παίρνουν ρίσκα σε επίπεδο παραγωγής αλλά και ρεπερτορίου, κάνουν καλλιτεχνικές συμμαχίες, ανοίγουν νέους θεατρικούς χώρους. Το σκηνικό αρχίζει να ξεκαθαρίζει, ο καθένας τάσσεται με το είδος θεάτρου που του ταιριάζει περισσότερο και το εμπορικό θέατρο βρίσκεται πλέον σε δημιουργική άμιλλα με το πειραματικό. Εξίσου λογικό είναι και το ερώτημα: “Ποιος θα αντέξει;” Η απάντηση είναι μία και σαφής: “Μόνο όσοι επενδύσουν στην ποιότητα”.

Νένα Μεντή βραβεύτηκε για το Τρίτο Στεφάνι Φέτος
θριαμβεύει σαν Ευτ.
Παπαγιαννοπούλου





Το κοινό τώρα, και ειδικά οι αναγνώστες του “αθηνοράματος”, αντιστέκονται εξίσου στην κρίση γεμίζοντας με… (Θεατρο)μανία τις αίθουσες. Οι αθηνοραματικές θεατρικές βραδιές (τόσο με τις avant premieres όσο και με το αθηνόραμα Club ή το Bonus αθηνόραμα) είναι στην πλειονότητά τους sold out».

Από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι και τον Μάιο του 2010, οι αναγνώστες του «αθηνοράματος» είδαν και βαθμολόγησαν, μέσα από τις ειδικές φόρμες της Θεατρομανίας που δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα στο περιοδικό, τις παραστάσεις της σεζόν και ανέδειξαν τις τρεις καλύτερες εξ αυτών, τους καλύτερους σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, συνθέτες και φωτιστές, όπως και τον συγγραφέα του καλύτερου νεοελληνικού έργου της χρονιάς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί άνθρωποι του θεάτρου και των τεχνών γενικότερα, καθώς και προσωπικότητες από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο. Ανάμεσά τους η Πέμυ Ζούνη, ο Κώστας Γείτονας, ο Φώτης Προβατάς, ο Διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Δημήτρης Παπαδημητρίου με τη Φωτεινή Δάρρα, η Ξένια Καλογεροπούλου μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, o καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, ο Σταμάτης Φασουλής, η Ρένη Πιττακή, ο Μίμης Πλέσσας, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Νίκος Καβουκίδης, ο Γιώργος Κιμούλης, η Νόρα Κατσέλη, η Καριοφυλλιά Καραμπέτη, ο Γιάννης Μπέζος με τη Ναταλία Τσαλίκη, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, ο Δημήτρης Πιατάς, η Ντένη Βαχλιώτη, ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Ντεηβιντ Λυντς, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Θανάσης Παπαθανασίου, ο Μιχάλης Ρέππας, ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Στέλιος Μάινας, ο Κρατερός Κατσούλης με την Κατερίνα Καραβάτου, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Περικλής Χούρσογλου με την Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Λένα Αρώνη, η Μάριον Μιχελιδάκη, ο Λευτέρης Παυλόπουλος, η Γωγώ Μπρέμπου, η Μυρτώ Αλικάκη, ο Πέτρος Λαγούτης, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο Νίκος Μουρατίδης και πολλοί άλλοι.

Τα βραβεία (φιλοτεχνημένα από τη Μαρία Ζιάκα) απένειμαν οι ηθοποιοί Μαρία Ναυπλιώτου, Ρένη Πιττακή και Γιάννης Μπέζος, η βουλευτής και ηθοποιός Πέμυ Ζούνη, ο συνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Διαγόρας Χρονόπουλος, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Βογιατζής, ο διευθυντής επικοινωνίας και εταιρικών σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε. Μηνάς Μαυρικάκης και η εκδότρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου.

Χορηγός της τελετής ήταν η μπίρα Amstel. Η Amstel έχει αποδείξει εδώ και χρόνια, μέσα από τις ενέργειές της, την αγάπη της για τις τέχνες και τον πολιτισμό. Στηρίζει συστηματικά πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας κι έχει υπάρξει υπερήφανος χορηγός και υπεύθυνος αρωγός σε αρκετά από αυτά.
  • ΤΑ  ΒΡΑΒΕΙΑ

    ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

1o Βραβείο «ΜΑΟΥΖΕΡ» (Άττις)
2ο  Βραβείο «ΣΛΟΥΘ» (Αθηνών)
3ο  Βραβείο «ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ» (Εθνικό Θέατρο)

    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

1o Βραβείο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ - «ΜΑΟΥΖΕΡ»
2ο  Βραβείο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ - «ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ»
3ο  Βραβείο ΘΩΜΑΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ - «ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ»

    ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ - «ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ»

    ΑΝΤΡΙΚΟΣ  ΡΟΛΟΣ

1o Βραβείο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - «Ο ΑΜΠΙΓΙΕΡ»
2ο  Βραβείο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ - «ΣΛΟΥΘ»
3ο  Βραβείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ - «ΣΛΟΥΘ»

    ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ  ΡΟΛΟΣ

1o Βραβείο ΝΕΝΑ ΜΕΝΤΗ - «ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ»
2ο  Βραβείο ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ - «LA CHUNGA»
3ο  Βραβείο ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ - «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ»

    ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

1o Βραβείο ΝΤΕΝΗ ΒΑΧΛΙΩΤΗ - «ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ»
2ο  Βραβείο ΚΛΕΡ ΜΠΡΕΣΓΟΥΕΛ - «ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ»
3ο  Βραβείο ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΩΠΟΥΛΟΥ - «Ο ΒΙΣΣΥΝΟΚΗΠΟΣ»    

       ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ

1o Βραβείο ΕΛΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - «ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ»
2ο  Βραβείο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΝΤΗΣ - «ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ»
3ο  Βραβείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΠΡΙΩΤΑΚΗΣ - «ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ»

    ΣΥΝΘΕΤΕΣ

1o Βραβείο ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ - «ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ
 ΓΟΥΛΦ;»
2ο  Βραβείο ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ - «ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»
3ο  Βραβείο ΘΟΔΩΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - «ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ»
  • ΦΩΤΙΣΤΕΣ
1o Βραβείο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - «ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ»
2ο  Βραβείο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - «ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ»
3ο  Βραβείο ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ - «ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ»
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...