Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: “The Roots”

Centre Chorégraphique National de la Rochelle et du Poitou-Charentes /
Cie Accrorap


Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σάββατο 5/10/13, στις 21.00

Μια παράσταση για τις «Ρίζες», σε χορογραφία του Kader Attou, του πιο παθιασμένου εκπροσώπου της γαλλικής hip-hop κουλτούρας. Οι «Ρίζες» είναι μια ανθρώπινη περιπέτεια. Ένα βιωματικό ταξίδι με πρωταγωνιστές 11 εξαιρετικούς χορευτές, οι οποίοι ενσωματώνουν στην έκφρασή τους στοιχεία από πολλά και διαφορετικά είδη χορού - σύγχρονο, hip hop, breakdance... Όσο προχωράει η πλοκή, η παράσταση μετασχηματίζεται, οι ορίζοντες διευρύνονται και οι θεατές μεταφέρονται στο «αλλού», σ’ ένα αλλοτινό σύμπαν. Η μουσική είναι καταλύτης. Ένα πάντρεμα κλασικής και ηλεκτρονικής, όπου οι Brahms και Beethoven συναντούν την τεχνολογία και τη σύγχρονη φαντασία. Οι ρυθμοί και οι μελωδίες ανοίγουν τις πόρτες σ’ ένα νέο ανθρώπινο είδος, τους αιώνιους χορευτές. Κάθε χορευτής με τη δύναμή του και το προσωπικό του στυλ, αναμοχλεύει την ιστορία του, σκάβει τις ρίζες του. Το ταξίδι αυτό, είναι και μια βουτιά στις μνήμες του σώματος. Οι «Ρίζες» είναι η ανταμοιβή αυτής της αναζήτησης: αντλώντας δύναμη από την γενναιοδωρία του χορού, ανοίγεις νέα μονοπάτια, νέους προορισμούς, νέες ζωές.
«Χορός για μένα, είναι η ανάμειξη, διαφορετικών μεταξύ τους τάσεων, από το hip -hop, την Ινδική Kathak ως τα σύγχρονα ρεύματα» σημειώνει ο Kader Attou. «Το κλειδί σ’ αυτή τη διαδικασία είναι να χτίζουμε γέφυρες, να ανοίγουμε διαλόγους γύρω από την διαφορετικότητα των πολιτισμών και των ανθρώπων. Μια διαρκής αναζήτηση, που σου επιτρέπει να μελετήσεις, πώς γεννιέται το συναίσθημα μέσα από την σωματική δράση. Πώς δηλαδή μία μηχανική χειρονομία, μία ειδική τεχνική ή μία απλή κίνηση, μπορούν να ξυπνήσουν τη συγκίνηση μέσα μας. Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα στις «Ρίζες».
«Λαθρέμπορο χορού» και «πολίτη του κόσμου»: μ’ αυτές τις δύο φράσεις συνηθίζει να χαρακτηρίζει τον εαυτό του ο Kader Attou. Ταξιδεύοντας σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αυτό που πραγματικά του φρεσκάρει το μυαλό, είναι να «κλέβει» κινήσεις και χειρονομίες από την καθημερινότητα των ανθρώπων, σε διαφορετικά σημεία της γης. Για να κατακτήσει το προσωπικό του στυλ, έχει αναπτύξει μια δική του «αλχημεία», με στοιχεία από το hip - hop, το τσίρκο, τον σύγχρονο χορό και τις γραφικές τέχνες. Ο Kader Attou είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής, χορευτής και χορογράφος της «Compagnie Accrorap», μιας ομάδας, ή καλύτερα ενός πολιτιστικού κινήματος, που προωθεί την γαλλική hip- hop κουλτούρα, μέσα από το χορό και άλλες δράσεις, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Σεπτέμβριο του 2008, γίνεται διευθυντής του «Centre Chorégraphique National» στη La Rochelle και είναι ο πρώτος hip-hop χορογράφος στο «τιμόνι» ενός τόσο σημαντικού ιδρύματος. Πιστεύει πως μέσα από τα παντρέματα των πολιτισμών, ανοίγονται μπροστά μας νέες ευοίωνες προοπτικές. «Εξερευνώ –ανταλλάσω - μοιράζομαι»: αυτές είναι, για τον Kader Attou, οι τρεις πρώτες ύλες της δημιουργίας.

“The Roots”
Καλλιτεχνικός Διευθυντής – χορογράφος: Kader Attou
Πρωταγωνιστούν: Babacar «Bouba» Cissé, Bruce Chiefare, Virgile Dagneaux, Erwan Godard, Mabrouk Gouicem, Adrien Goulinet, Kevin Mischel, Artem Orlov, Mehdi Ouachek, Nabil Ouelhadj, Maxime Vicente
Σκηνογραφία: Olivier Borne
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Régis Baillet – Diaphane
Φωτισμοί: Fabrice Crouzet
Κοστούμια: Nadia Genez
Παραγωγή: CCN de La Rochelle / Poitou-Charentes, Kader Attou / cie Accrorap
Συμπαραγωγή: La Coursive - Scène Nationale de La Rochelle / MA Scène Nationale - Pays de Montbéliard / με την υποστήριξη του Εθνικού Πολιτιστικού Κέντρου CHÂTEAUVALLON

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Eίσοδος: 10€, 8€ (φοιτητές)
Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας

Ώρες λειτουργίας ταμείων
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη-Kυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ

Τηλέφωνα κρατήσεων- Πληροφορίες: 2315 200200 & www.ntng.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...