Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ένα χρόνο ζωής συμπλήρωσε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Ένα χρόνο λειτουργίας συμπλήρωσε την Τετάρτη το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Στους 12 μήνες ζωής του έχει υποδεχθεί  2.010.641 επισκέπτες, σύμφωνα δε με τον πρόεδρό του, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, «σε αυτό το διάστημα τέθηκαν ερευνητικοί, επιστημονικοί στόχοι, πραγματοποιήθηκε πρόοδος στον τομέα συντήρησης και στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

Με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας του Μουσείου δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα στοιχεία και αριθμοί που αποδεικνύουν την ικανοποιητική λειτουργία του, ενώ ανακοινώθηκε και το άνοιγμα της περιοδικής έκθεσης (20/6/2010 - 31/1/2011) για τον «Περικλή Ξανθίππου» με στόχο τη δημιουργία του ιστορικού πλαισίου για την ορθή κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το Μουσείο Ακρόπολης είναι το πρώτο δημόσιο μουσείο της χώρας που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και η φιλοδοξία είναι να καλύπτει, όσο γίνεται, τις δαπάνες με δικά του έσοδα. Απασχολεί 200 υπαλλήλους, εκ των οποίων ένας αριθμός είναι συμβασιούχοι και αποσπασμένο προσωπικό από το ΥΠΠΟ, ενώ τα κονδύλια για δαπάνες ΔΕΗ, ΟΤΕ, φυσικό αέριο καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το Μουσείο. 

Οικονομική στήριξη παρέχει και ο Οργανισμός Ανέγερσης (ΟΑΝΜΑ), ενώ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος για την λειτουργία του μουσείου (καθυστέρησε λόγω αλλαγής υπουργών και κυβέρνησης) θα επιτραπεί η αντιμετώπιση του ζητήματος στελέχωσης, ενώ θα προκηρυχθεί και η θέση του διευθυντή.

Ο Δ.Παντερμαλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σχολικά προγράμματα και τις παρουσιάσεις, κάνοντας λόγο για το σεμινάριο με θέμα «Ακρόπολη: Εκπαίδευση και Μουσείο» που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς. Συνολικά το παρακολούθησαν 2.600 εκπαιδευτικοί σε 24 σεμινάρια.

Εξάλλου, παρέχεται μονάδα ιατρικής φροντίδας με την πολύωρη παρουσία γιατρού: από την 1η Νοεμβρίου 2009 μέχρι 31η Μαϊου 2010 ο γιατρός εξυπηρέτησε 377 περιστατικά, από τα οποία το 67% αφορούσαν σε επισκέπτες του Μουσείου.

Το εισιτήριο θα παραμείνει στην τιμή των 5 ευρώ για το 2011 με απόφαση του ΔΣ, ενώ επιτρέπεται και η ενοικίαση του εστιατορίου-καφέ με όρους χρήσης που θέτει η διοίκηση του Μουσείου.

Η έκθεση για τον Περικλή
Η έκθεση θα αναπτυχθεί μέσα από 30 εκθέματα ως εξής:


  • Δημοκρατικές ανατροπές του 5ου αιώνα (η κλήρωση για τα πολιτικά αξιώματα)
  • Η μισθοφορά για τους δημόσιους λειτουργούς
  • Το αθηναϊκό νόμισμα και η Δημοκρατία
  • Ο οστρακισμός
  • Κυριαρχία στις θάλασσες   
  • Από την Συμμαχία στην Ηγεμονία
  • Το πορτρέτο του Περικλή   
  • Η Δίκη του Φειδία
  • Το τέλος και η παρακαταθήκη
Τέλος, το Μουσείο ζήτησε από τον γελοιογράφο Στάθη να αποτυπώσει με την πένα του την Χρυσή περίοδο του Περικλή μέσα από δέκα σκίτσα που θα προβάλλονται στον εκθεσιακό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...