Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Τα ΔΗΠΕΘΕ γιορτάζουν στις Συκιές

Οραμα της Μελίνας Μερκούρη, ενταγμένο σε μια έτσι κι αλλιώς πρωτοποριακή αντίληψη περί πολιτισμού, ήταν ο θεσμός των περιφερειακών θεάτρων. Σε μια εποχή που ο ρόλος και η ύπαρξή τους αμφισβητείται έντονα, η καθιερωμένη πλέον συνάντηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων στο πλαίσιο των «Μερκουρείων» διοργανώνεται και αυτήν τη χρονιά από το δήμο Συκεών, από τις 23 έως και τις 31 Αυγούστου, στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης».
Τα φετινά 16α «Μερκούρεια» -η γιορτή των ΔΗΠΕΘΕ- φιλοξενούν οκτώ παραστάσεις, με σκοπό να παρουσιάσουν στο κοινό της πόλης τις προτάσεις της περιφέρειας για το θέατρο, οι οποίες περιλαμβάνουν από ξένους κλασικούς μέχρι έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου. Το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα ξεκινήσει με το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας - Θεσσαλικό Θέατρο και το έργο «Οι αγαπητικοί της Βοσκοπούλας» σε κείμενα που συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Λάκης Λαζόπουλος, το δίδυμο Μιχάλης Ρέππας - Θανάσης Παπαθανασίου, ο Μάριος Ποντίκας, η Αννα Χατζησοφιά και ο Κώστας Τσιάνος, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Η μουσική είναι του Διονύση Τσακνή, οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού και παίζουν ανάμεσα σ' άλλους οι Ελένη Ουζουνίδου και Ελένη Καρακάση (23 Αυγούστου). Ακολουθούν το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με το έργο του Μποστ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη με τους Γιώργο Μελισάρη και Περικλή Αλμπάνη (24 Αυγούστου) και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τη «Βαβυλωνία» του Δ. Βυζάντιου σε σκηνοθεσία και δραματουργική επιμέλεια του Γιάννη Καραχισαρίδη με τους Γιώργο Κοντορίκο και Τάκη Συνδουκά (25 Αυγούστου). Συνέχεια με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, το οποίο σε συνεργασία με την «Αττική Αυλαία» ανεβάζουν το έργο «Μαλλιά Κουβάρια» του Ν. Λάσκαρη σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη με τους Γιώργο Παρτσαλάκη και Ελένη Καστάνη (26 Αυγούστου).
Από τη Βενετία στις Συκιές
Τη σκυτάλη παίρνει η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που προτείνει το έργο «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» σε σκηνοθετική επιμέλεια της Εύης Σαρμή και δραματουργική σύνθεση της Αμαλίας Κοντογιάννη με τους Μαρία Καραμήτρη, Στέργιο Τζεφέρη και Χρύσα Τουμανίδου (27 Αυγούστου). Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τους οικοδεσπότες της διοργάνωσης -το Δημοτικό Θέατρο Συκεών- και την παράσταση «Τρύπιο σαν κόσκινο» του Βασίλη Μπουντούρη σε σκηνοθεσία του ίδιου με τους Φωτεινή Νέτσικα, Δήμητρα Τζήκα και Αλέξανδρο Χρυσάφη (29 Αυγούστου) και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων που ανεβάζει το έργο του Δ. Κ. Μισιτζή «Ο Φιάκας» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μπακόλα με τους Κώστα Καζανά, Μιχάλη Μπίζιο και Ανατολή Αθανασιάδου (30 Αυγούστου). Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και το σεξπιρικό έργο «Ο έμπορος της Βενετίας» σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφουν οι Βασίλης Μαυρογεωργίου και Κώστας Γάκης, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Σάιλοκ κρατά ο Χρήστος Καλαβρούζος (31 Αυγούστου). Ολες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21.00 και οι τιμές των εισιτηρίων είναι 15 ευρώ και 10 ευρώ (φοιτητικό, μαθητικό, παιδικό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...